Document toolboxDocument toolbox


DIGITAAL VLAANDEREN

Veelgestelde Vragen bij de Persoonsdiensten

Bevragingen specifieke personen/doelgroepen

Overleden personen

Er wordt geen foutgegeven bij het bevragen van een overleden persoon. De gegevens die u ontvangt waaruit u kunt opmaken dat het over een overleden persoon gaat verschilt per dienst:

  • Geef(Historiek)Persoon 2.02 geeft voor een overleden persoon de persoonsgegevens van deze persoon, inclusief de plaats, akte van het overlijden van de persoon,

  • de GeefHistoriekPersoon 2.02 geeft de datum van overlijden enkel als deze na de datum in de vraagstelling valt

  • de ZoekPersoonOpNaam 2.02 geeft ook overleden personen terug, inclusief de overlijdensinformatie.

KSZ krijgt van landen waarmee een bilateraal akkoord bestaat (zoals Duitsland) een overlijdenslijst van personen waarvan het dossier beheerd wordt door KSZ (geradieerden of BIS).

KSZ update voor deze personen het dossier en vermeld als plaatsnaam voor de plaats overlijden "BILAT-XX" (voor Duitsland wordt dit BILAT-DE).

Fouten en onvolledige data

Fouten in het Rijksregister moeten opgelost worden door de Dienst Bevolking van het lokaal bestuur dat als beheerder is opgegeven of eventueel via mijn dossier (https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/rijksregister/fouten-melden/)  

 

Betreft: Gebruik van de attributen <achternamen> en het verschil tussen KSZ en RR.

Vraag: In de KSZ PersonServices is slechts één zone voorzien voor een achternaam in tegenstelling tot het RR die twee zones voorziet. Welke gevolgen heeft dit?

Antwoord:

Het Rijksregister (RR) biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van een eerste en een tweede achternaam. Deze achternamen worden geregistreerd door de gemeente- en stadsdiensten bij inschrijving aan de hand van het geboortecertificaat. Deze inschrijving gebeurt op het Rijksregister; er zijn gevallen waar de lokale dienst burgerzaken de familienaam opgesplitst heeft, al dan niet vrijwillig. Zo is er een voorbeeld van mevr. Op de Beeck die via het Rijksregister opvraagbaar is met eerste familienaam “Op” en tweede familienaam “de Beeck”. Als de afnemer rechtstreeks opvraging doet via het Rijksregister zal een samenvoeging met eventueel een tweede familienaam moeten voorzien worden. Als de afnemer enkel via KSZ een opvraging doet is dit niet nodig aangezien KSZ zelf een samenvoeging doet van de eventuele achternamen en dit doorstuurt in één attribuut; KSZ handelt dus slechts in één achternaam (=samentrekking beide achternamen uit RR).

Er wordt vanuit de MAGDA-diensten nogmaals op gewezen dat de dienst geen enkele invloed kan uitoefenen op het wijzigen van gegevens, zowel voor gegevens van het Rijksregister als de KSZ wegens de privacywet.

Aanpassingen: geen

Rijksregisternummer

Voor standaard informatie over het Rijksregisternummer en BISnummer, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijksregisternummer, zie ook https://vlaamseoverheid.atlassian.net/wiki/spaces/MG/pages/1127907704

De samenstelling van het rijksregisternummer is vastgelegd in het koninklijk besluit van 3 april 1984 betreffende de samenstelling van het identificatienummer van de personen die ingeschreven zijn in het Rijksregister van de natuurlijke personen.

Als voor een persoon de dag of de maand van de geboorte niet gekend zijn of als de even of oneven reeksnummers voor een bepaalde geboortedatum uitgeput zijn, wordt de geboortedatum als volgt samengesteld :

  • de eerste twee cijfers duiden het geboortejaar aan, het derde, vierde, vijfde en zesde cijfer worden voorgesteld door het cijfer nul;

  • het reeksnummer bestaat uit de rangorde van inschrijving van de persoon in het geboortejaar, in de even of oneven reeks, naargelang van het geslacht.

 Bij een volledige reeks voor een dag wordt overgegaan naar JJ.00.00 voor maand en dag, en als die opgebruikt zijn wordt het JJ.00.01.

 Meerderjarig wordt de persoon in principe op basis van de datum van IT101.

In de sociale zekerheid kan dit verschillen van sector tot sector; sommigen hanteerden 31/12 als geboortedatum, anderen name 1/7, …

Wanneer er op een bepaalde dag meer dan 499 personen van hetzelfde geslacht geboren worden dan genereert het Rijksregister een Rijksregisternummer met 00 voor de geboortemaand en/of dag. Dus in deze gevallen valt de geboortedatum niet af te leiden uit het Rijksregisternummer.

Bij een bevragingen waarbij deze personen referentiepersoon zijn (bijvoorbeeld GeefHistoriekPersoon) is er een bug bij de bron waardoor de geboortedatum wordt weergegeven zoals in het Rijksregisternummer en dus afwijkt van de daadwerkelijke geboortedatum. Een bevraging van het INSZ zelf met GeefPersoon geeft wel de correcte geboortedatum door.

Geslacht

Contactgegevens

Personen met Belgische nationaliteit in het buitenland

Personen geboren in het Buitenland

Personen met een niet-Belgische nationaliteit

Interpretatie van het antwoord

IT codes

Verschillen tussen bevraging RR en via KSZ

Verschillen tussen diensten/bevragingen

Mutaties

Zoeken

Aansluitvoorwaarden, kosten en financiering

Personen in het wachtregister

Op deze pagina


Met vragen kunt u steeds terecht bij de MAGDA Service Desk.

Fouten in de gegevens melden

MAGDA is enkel een doorgeefluik, het MAGDA-team kan geen correcties uitvoeren op de data van de bron.

Bij het opmerken van foutieve gegevens kan er contact opgenomen worden met MAGDA via de service desk waarbij het MAGDA team het rijksregister zal vragen om een correctie uit te voeren.

Een burger kan ook zelf fouten in zijn dossier doorgeven aan het Rijksregister (Fouten melden -  Rijksregister - Algemene Directie Identiteit en Burgerzaken: https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/rijksregister/fouten-melden/ ).

Het Rijksregister fungeert steeds als ‘tussenpersoon’, aangezien het dossier beheerd wordt door de gemeente of door de FOD Buitenlandse Zaken.

 

 


Voor vragen of opmerkingen kan u de MAGDA helpdesk contacteren

De MAGDA Gebruikersomgeving is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Digitaal Vlaanderen