Indien in de historiek van een gezinssamenstelling een overleden gezinshoofd aanwezig is, dan kan dit aanleiding geven tot vreemd gedrag op het vlak van uitzonderingen.
Deze uitzonderingen moeten geïnterpreteerd worden als reacties van de KSZ bevraging bij Rijskregister.
De KSZ bouwt zelf een volledige historiek op in functie van het antwoord van Rijksregister en meldt onregelmatigheden, zonder deze evenwel te corrigeren. Er worden m.a.w. geen einddatums toegevoegd in het antwoord indien Rijskregister deze niet communiceert, maar er wordt wel melding gemaakt van onregelmatigheden die volgens KSZ in het antwoord van Rijskregister aanwezig zijn m.b.t. einddatums.
Voorbeeld: overleden gezinshoofd zonder einddatum en gezinslid met einddatum
Wanneer Rijksregister voor een overleden gezinshoofd geen einddatum meegeeft, dan gaat KSZ intern de overlijdensdatum van dat gezinshoofd gebruiken als einddatum van de gezinsleden met een open periode. Deze einddatum wordt evenwel niet opgenomen in het antwoord. Het antwoord van Rijksregister wordt dus gewoon ongewijzigd doorgegeven aan Magda, aangevuld met in dit geval 2 meldingen van:
het feit dat de overlijdensdatum werd gebruikt als einddatum voor de gezinsleden met een open periode
de vaststelling dat de einddatum van gezinshoofd en gezinslid in het antwoord van Rijksregister niet in overeenstemming zijn (open periode gezinshoofd en gesloten periode gezinslid)
Dit algoritme van de KSZ is complex en kan aanleiding geven tot verwarrende boodschappen.