Document toolboxDocument toolbox


DIGITAAL VLAANDEREN

Veelgestelde vragen (Onderneming.GeefSocialeSchuld-02.00)

Op dit moment is het niet mogelijk een online bevraging uit te voeren om de sociale schuld van een onderneming te verkrijgen. In 2% van de gevallen dient er aan de zijde van de bron nog manuele handelingen uit gevoerd worden waardoor de dienst enkel asynchroon beschikbaar is. Het antwoord op de gestelde vraag wordt via de stroom PubliceerSocialeSchuld ontvangen.

Het mechanisme van de API GeefSocialeInhoudingsplicht bij RSZ is identiek aan dat van de website http://checkinhoudingsplicht.be. Met andere woorden je kan voor elk ondernemingsnummer een opzoeking verrichten. Er zijn 3 mogelijke antwoorden: groen, rood of grijs. Bij groen en grijs dient er geen inhouding te gebeuren, bij rood wel. Grijs betekent vaak dat de onderneming op dat moment geen activiteiten verricht behorend tot het toepassingsgebied.

Het toepassingsgebied voor de inhoudingsplicht bestaat uit de volgende ondernemingen: een aannemer (bouw, elektro of schoonmaak), met ondernemingen behorende tot de sector van de bewakings- en/of toezichtsdiensten of met ondernemingen behorende tot de vleessector. De activiteit bepaalt of een onderneming tot het toepassingsgebied behoort, ongeacht de sector waarin deze actief is, cfr paritiair comité. Het is dus niet mogelijk om een 1 op 1 matching te doen. Een bakker die ook metselwerken doet, is eveneens geviseerd voor de metselactiviteiten en niet voor de bakkersactiviteiten.

Daarnaast: pas vanaf 2.500 euro schulden zal een rood kader getoond worden; en ook schulden bij het Fonds voor Bestaanszekerheid van de Bouwsector tellen mee.

De API GeefSocialeSchuld geeft aan alle afnemers die een machtiging hebben van het Informatieveiligheidscomité de sociale schuld (de bedragen) van een onderneming weer. Hier betreft het geen selectie naargelang de activiteit en we geven de schuld mee gekend bij de RSZ, zonder rekening te houden met de schulden die eventueel bestaan bij het Fonds voor Bestaanszekerheid.

Het gaat effectief over elke onderneming die gekend is bij de RSZ als werkgever en dus personeel tewerkstelt dat onderworpen is aan de Belgische sociale zekerheid, zonder rekening te houden met de activiteiten verricht door die onderneming.



Staat uw vraag hier niet bij?

Om een oplossing te zoeken voor het probleem dat u ervaart kan u de MAGDA Service Desk contacteren.

Op deze pagina


Binnen deze handleiding


 


Voor vragen of opmerkingen kan u de MAGDA helpdesk contacteren

De MAGDA Gebruikersomgeving is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Digitaal Vlaanderen