/
Veelgestelde Vragen bij de Kadasterdiensten


DIGITAAL VLAANDEREN

Veelgestelde Vragen bij de Kadasterdiensten

 

MAGDA Online

Meer info over het raadplegen van kadasterdiensten via de webtoepassing MAGDA Online: Domein kadaster.

Omgang foutmeldingen

Indien deze foutmelding na retry’s blijft terug komen bij een specifieke bevraging en er geen problemen zijn met het bevragen van andere percelen betekent dit dat het antwoord van de bron te groot is voor verwerking. Voor sommige percelen is het aantal gekoppelde eigenaars te hoog waardoor het de dienst het antwoord niet tijdig kan verwerken en er een time-out gegeven wordt.

Een oplossing voor dit probleem werd reeds onderzocht in samenwerking met de bron maar er zijn nog geen mogelijkheden gevonden om dit probleem structureel te verhelpen. Een workaround is beschikbaar waarbij de gegevens bevraagd worden door het MAGDA-team bij de bron en deze het antwoord in een csv-bestand bezorgd. U kunt hiervoor contact opnemen met de MAGDA service desk

 

Mutatiediensten

Nee, het kadaster als authentieke bron van de gegevens biedt geen mutatiediensten aan.

 

Gegevens ingebruikname nieuwbouw

Nee, deze gegevens (zie https://financien.belgium.be/nl/particulieren/woning/kadaster/aangifte/nieuwbouw) worden momenteel nog niet via een webdienst ontsloten door het kadaster.

 

Beschrijving antwoorden

Het kadaster past bij een overlijden niet onmiddellijk en niet automatisch de eigenaarsgegevens aan.

De erfgenamen moeten een aangifte van nalatenschap indienen en dat moet gebeuren binnen een bepaalde termijn (tussen de 4 en de 6 maanden na het overlijden). Meestal gebeurt dit door de notaris. Daarna wordt de successie geregeld en zullen de registratiekantoren de eigenaarsinfo aanpassen.

Het kadaster heeft geen service waarmee je op adres kan gaan zoeken. Dit komt omdat een adres voor het kadaster enkel een label is, een soort bijkomende informatie. Het kadaster identificeert alles aan de hand van de Capakey + partitienummer. Dit verklaart ook waarom er voor 2015 bijvoorbeeld geen busnummers mee gegeven worden.

Een workaround kan zijn om gebruik te maken van de REST-service van de Vlaamse Basisregisters: Basisregisters Vlaanderen - API 2022-01-24 : Basisregisters Vlaanderen - API 2022-02-21 Hiermee kan je op basis van een adres een bijbehorende capakey opzoeken

Een capakey is nog niet fijnmazig genoeg om via de dienst GeefEIgendomstoestanden de kadastrale gegevens te gaan ophalen. Eerst dient er nog een ZoekPerceel uit gevoerd te worden op basis van de Capakey. Daarmee worden alle partitienummers terug gegeven die bij die capakey horen. Meestal zal dit 1 nummer zijn bij eengezinswoningen, bij apartementen zullen het er meerdere zijn en dient de juiste partitie geselecteerd te worden.

CaPaKey en partitienummer

Kadastrale aard

Perceelidentificatie formaten

Betekenis velden

Veld

Naam bij de bron

Beschrijving

NoemerGemeneDelen

fractionDenominator

Dit veld was oorspronkelijk voorzien als noemer van de rechten op de gemeenschappelijke delen bij een appartement (bv. 50/1000 op de lift en trappenhal).

Maar in de praktijk is dat nooit geïmplementeerd dus dit veld wordt niet gebruikt in de webservice.

Sleuteltoestand PUR

versionPurId

PUR is een intern gegeven van de bron zelf. Als externe klant dient men hier geen rekening mee te houden.

CANietAfgepaald

surface

De oppervlakte in het geval dat het perceel eigenlijk zou moeten opgesplitst worden maar dit niet kan opgesplitst worden voor kadastrale redenen

Bijvoorbeeld: successie die zegt 10 ca voor persoon x, 20ca voor persoon y maar de grenzen van deze splitsing zijn niet gekend). Dan zal dus persoon x voor 10ca rechten hebben op dat perceel.

Afpaling

partSurface

Het bijhorende boolean bij het veld ‘CANietAfgpaald’ dat aanduidt of er dergelijke rechten op dat perceel zijn.

LiggingIDperceel

parcelSituationIdf

Een intern gegeven van de bron zelf. Als externe klant dient men hier geen rekening mee te houden.

Detail appartement

detailApp

de detailcode van het appartement

 

Related pages


Voor vragen of opmerkingen kan u de MAGDA helpdesk contacteren

De MAGDA Gebruikersomgeving is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Digitaal Vlaanderen