Document toolboxDocument toolbox


DIGITAAL VLAANDEREN

Veelgestelde Vragen (GeefHistoriekInschrijving-02.01)

DHO (Hoger Onderwijs)

De LEDReferte bij Hoger wordt enkel meegegeven als er in dat academiejaar ook een diploma is geregistreerd in DHO en de LED.

Het studiebewijs bij hoger is gekoppeld aan de inschrijving, dus er is wel een relatie tussen InschrijvingsReferte en LEDReferte.

Discimus:

Voor leerplichtonderwijs is in principe hetzelfde van toepassing

Referte InschrijvingAdministratieveGroep heeft enkel betrekking op de inschrijving leerplichtonderwijs. Er is verder geen enkel verband met studiebewijzen, noch met inschrijvingen hoger onderwijs of volwassenen onderwijs

Referte komt altijd terug binnen het element InschrijvingAdministratieveGroep. Het is wel steeds mogelijk dat de school voor de leerling nog geen InschrijvingAdministratieveGroep heeft geregistreerd. Er zal dan enkel een inschrijvingsdatum en datum eerste les terugkomen. De dienst geeft al een resultaat terug van zodra er een inschrijving in school gerealiseerd is. Er hoeft dus niet noodzakelijk een inschrijving in administratieve groep te bestaan.

Element <InschrijvingAdministratieveGroep> zal dan niet terugkomen.

Echter, in de praktijk gaat dit niet veel voorkomen. Meestal zal een school volledige set van inschrijvingsgegevens inclusief administratieve groep registeren.

Er is geen dienst die mutaties in de schoolloopbaan van een leerling publiceert.

Voor Hoger Onderwijs geeft de bron AHOVOKS de inschrijvingsgegevens door van de Vlaams erkende Hogescholen en Universiteiten. Een lijst hiervan is op te vragen via de pagina https://data-onderwijs.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/ho

Voor Volwassenenonderwijs zijn dat de erkende Centra voor Volwassenenonderwijs en Centra voor basiseducatie; lijsten zijn raadpleegbaar via https://data-onderwijs.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/vwo

Ook inschrijvingen aan erkende “juridische voorlopers” van de instellingen kunnen teruggegeven worden.

In het antwoord wordt telkens ook de officiële naam van de instelling teruggegeven.

LeerplichtOnderwijs

Voor het opzoeken van de inschrijvingen worden in principe de begin- en einddatum van de inschrijving administratieve groep gebruikt. De begin- en einddatum situeren zich steeds binnen eenzelfde schooljaar. De meeste leerlingen worden ingeschreven voor het hele schooljaar. Einddatum zal dan 31 augustus zijn.

Heel uitzonderlijk kunnen er ook inschrijvingen terugkomen zonder element inschrijving administratieve groep. Deze gevallen doen zich enkel voor als een leerling zich voor aanvang van het schooljaar inschrijft en nog niet weet voor welke ‘studierichting’. De schoolsoftware zal dan pas later de inschrijving administratieve groep melden aan DISCIMUS. Het opzoekingsalgoritme selecteert deze inschrijvingen (zonder INSADM) aan de hand van ‘Datum eerste les’. Schooljaar van de verwachte eerste lesdag moet dan overlappen met de opgegeven periode.

DHO (Hoger Onderwijs)

Voor Hoger Onderwijs bepaalt het academiejaar in principe de inschrijvingsperiode. De DatumInschrijving en eventueel, indien aanwezig, de DatumUitschrijving kunnen deze wel verkorten.

Indien het jaartal van begin- en einddatum in de vraag verschillend zijn, dan gelden volgende voorwaarden:

  1. Het academiejaar van de Inschrijving ligt op of na het academiejaar waarin de opgegeven Begindatum ligt.

  2. Indien de Einddatum is opgegeven ligt het academiejaar van de Inschrijving voor of op het academiejaar waarin de opgegeven Einddatum ligt.

Anders ligt het academiejaar op het academiejaar waarin de opgegeven Begindatum ligt.

Internaat

Voor het opzoeken van de inschrijvingen worden de begin- en einddatum van de internaat inschrijving gebruikt.

 

Het is mogelijk dat bij bepaalde bevragingen het antwoord na de aggregatie van de antwoorden van de verschillende bronnen meer Inschrijving elementen bevat dan de MAGDA XSD toelaat. Je krijgt dan volgende uitzondering in het antwoord.

<Uitzondering> <Identificatie>99994</Identificatie> <Oorsprong>MAGDA</Oorsprong> <Type>FOUT</Type> <Tijdstip> <Datum>2024-01-24</Datum> <Tijd>20:04:16</Tijd> </Tijdstip> <Diagnose>Onverwachte fout bij de bron</Diagnose> </Uitzondering>

Het MAGDA antwoord heeft een limiet van 99 Inschrijving elementen. Elke bron die geraadplaagd wordt heeft echter ook deze limiet. Hierdoor is het mogelijk, hoewel heel uitzonderlijk, dat na de aggregatie van de antwoorden van de verschillende bronnen het MAGDA antwoord meer dan 99 Inschrijving elementen bevat. De validatie van dat antwoord zal dan falen daar dit niet voldoet aan de MAGDA XSD. Er wordt dan een Uitzondering 99994 “Onverwachte fout bij de bron“ gegeven.

Oplossing

Vraag elke bron apart op in plaats van verschillende bronnen samen. Hierdoor ben je zeker dat de aggregatie van de antwoorden van de bronnen niet groter wordt dan de limiet van 99 elementen.

Dit kan enkel op basis van het INSZ-nummer van de betrokken leerling. Er zijn geen andere gemeenschappelijke sleutels.

Staat uw vraag hier niet bij?

Om een oplossing te zoeken voor het probleem dat u ervaart kan u de MAGDA Service Desk contacteren.

Op deze pagina


Binnen deze handleiding


 


Voor vragen of opmerkingen kan u de MAGDA helpdesk contacteren

De MAGDA Gebruikersomgeving is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Digitaal Vlaanderen