DES-rechten
Deze functionaliteit is enkel beschikbaar voor Vlaamse entiteiten (GID) en Vlaamse Lokale Besturen (LB).
Wat zijn DES-rechten?
De Default Entitlement Scanner is een component van IDM waarbij er automatisch een pakket van standaardgebruikersrechten per entiteit wordt toegekend in de doelgroep voor Vlaamse entiteiten (GID) en Vlaamse Lokale Besturen (LB).
DES-rechten zijn gebruikersrechten die automatisch toegekend worden aan een gebruiker zodra die een werkrelatie krijgt met een entiteit. Je kan als Lokale Beheerder zelf bepalen welke gebruikersrechten dit zijn voor jouw entiteit. Denk hier aan onderstaande veelgebruikte rechten die automatisch worden toegekend:
Opname in Telefoongids
Bezoekersaccount portaal gebruiker
Facilipunt- en toegangsbadgerecht
HFB mobiel printen
Overheid.vlaanderen.be
Vlimperstoegang
…
Je vindt een overzicht van welke DES rechten er voor jou entiteit worden toegekend in de rapportering op Vlaanderen intern: Maandrapport Gebruikersbeheer (Hoofdstuk 7 Automatisch toegekende gebruikersrechten per entiteit).
DES-rechten worden geactiveerd per categorie (ambtenaar en/of externe medewerker) binnen de entiteit die de DES heeft aangevraagd:
Voor agentschappen en departementen van de Vlaamse Overheid zijn dat de categorieën “Ambtenaar” en/of “Externe medewerker van de Vlaamse Overheid (niet-ambtenaar)”.
Bijvoorbeeld: binnen de entiteit Digitaal Vlaanderen (OVO002949) is het gebruikersrecht “Digitaal Vlaanderen ServiceNow Gebruiker” toegevoegd aan de DES voor de categorieën “Ambtenaar” én “Externe medewerker van de Vlaamse Overheid (niet-ambtenaar)”.
De categorie “Occasionele medewerker” is uitgesloten van de DES.
Voor lokale besturen zijn dat de categorieën “Werknemer” en/of “Externe medewerker”.
Er zijn geen andere parameters waar de DES mee werkt. Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk om de DES enkel de manueel uitgereikte rechten te laten verlengen.
Hoe werken DES-rechten?
De DES-rechten worden onmiddellijk verwerkt. Dit wilt zeggen dat wanneer je een werkrelatie aanmaakt voor een gebruiker, deze meteen een pakketje gebruikersrechten krijgt. Wanneer je als Lokale Beheerder rechten zou toekennen, wordt er een e-mail gestuurd naar de gebruiker om ze op de hoogte te brengen van deze actie. Voor DES-rechten is dit niet het geval. Wel kunnen medewerkers hun rechten online raadplegen via Mijn Profiel.
Ook wanneer DES-rechten gaan vervallen, worden er geen e-mails verstuurd naar de eindgebruiker of Lokale Beheerder, maar worden deze rechten automatisch verlengd tot de maximale einddatum.
Reeds bestaande toekenningen van het recht waarvoor de DES loopt, worden onaangeroerd gelaten.
Hoe vraag je DES-rechten aan?
Indien je entiteit nog geen gebruik maakt van DES-rechten, of je ze wenst te wijzigen, kan je dit aanvragen via veiligheidsbouwstenen@vlaanderen.be. Tijdens deze aanvraag geef je aan welke gebruikersrechten er automatisch moeten worden toegekend aan medewerkers en van welke categorie: Vlaamse Overheid Ambtenaar en/of Externe medewerker voor Vlaamse entiteiten (GID), Werknemer en/of Externe medewerker voor Vlaamse Lokale Besturen (LB).
DES-rechten kunnen alleen aangevraagd worden door de Lokale Beheerder van de organisatie zelf, en enkel in de doelgroep Vlaamse overheid (GID) of de doelgroep van de Vlaamse Lokale Besturen (LB).
Voor de categorie “Occasionele medewerker” is het niet mogelijk om DES-rechten in te stellen.
Wat als DES-rechten gaan vervallen?
DES-rechten worden automatisch verlengd 15 dagen voor de vervaldatum van de rechten.
Enkel wanneer ook de werkrelatie op het punt staat om te vervallen, zal de eindgebruiker een notificatiemail ontvangen - één mailtje voor elk gebruikersrecht, 10 dagen resp. 1 dag voor de vervaldatum van de werkrelatie.
Op deze pagina:
Relevante pagina's |
---|
Vragen? Contacteer de Vlaamse overheid op het gratis nummer 1700 of via chat en e-mail via de gele knop 'hulp nodig' in het gebruikersportaal