Document toolboxDocument toolbox

Informatiepagina lokale beheerder

 

GebruikersbeheerWelkom lokale beheerder

Op deze pagina vind je alle informatie terug die bedoeld is om jouw functie van Lokale (ICT) Beheerder voor het Gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid (IDM) juist uit te kunnen voeren.

Neem zeker de handleidingen en instructies door en laat ons weten mocht je informatie ontbreken!

Wat doet een lokale beheerder? 

In het Gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid heeft elke entiteit of organisatie een eigen lokale beheerder. Deze heeft de verantwoordelijkheid om voor diens organisatie de gebruikers en hun gebruikersrechten te beheren. Denk hierbij aan:

  • gebruikers toevoegen,

  • gebruikersrechten toekennen of terug verwijderen,

  • het beheren van paswoorden (enkel doelgroep Vlaamse Overheid / GID),

  • de looptijd van gebruikersrechten aanpassen.

Het Gebruikersbeheer geeft je dus de mogelijkheid om op te volgen welke medewerkers over welke gebruikersrechten beschikken voor de organisaties waarvoor je aangeduid bent als lokale beheerder. 

Wat is het verschil tussen de lokale beheerders per doelgroep? 

Het Gebruikersbeheer is verdeeld in vier afzonderlijke doelgroepen gebaseerd op het type organisatie. In elke doelgroep worden dus verschillende typen organisaties beheerd. Toepassingsverantwoordelijken kunnen zo bepalen of rechten wel of niet beschikbaar mogen zijn voor de betreffende doelgroep.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende doelgroepen:

Het verschil tussen de lokale beheerders in de vier doelgroepen zit in de organisatiestructuur van de verschillende typen organisaties. De hoofdverantwoordelijke van de organisatie moet de lokale beheerder eenmalig de verantwoordelijkheid van het beheer delegeren en dat is per doelgroep dus anders geregeld.

Hoe word je lokale beheerder? 

Het aanduiden van de lokale beheerder dient gedaan te worden door de hoofdverantwoordelijke van de organisatie, waarvoor de procedure verschilt per doelgroep.

Entiteiten van de Vlaamse overheid (Vo-GID):
vul dit registratieformulier in ondertekend door de administrateur generaal (Vo) of wettelijke vertegenwoordiger (GID) en stuur het naar veiligheidsbouwstenen@vlaanderen.be 

Onderwijs en vorming (OV):
Neem voor de registratie als lokale beheerder contact op met de Edison Helpdesk en vergeet zeker niet je e-mailadres te registreren via: helpdesk.edison@ond.vlaanderen.be of 02/553.90.90

Lokale besturen (LB):
Zorg er eerst voor dat je organisatie is geregistreerd in het Gebruikersbeheer. Stuur ter controle de details van je organisatie (met een wegwijslink) door naar veiligheidsbouwstenen@vlaanderen.be. Pas als de registratie is bevestigd, kan je aanmelden volgens de onderstaande procedure voor 'Economische actoren'.

Economische actoren (EA):
De wettelijke vertegenwoordiger van je organisatie, dient zich via het Beheer der Toegangsbeheerders te registreren. Deze handleiding kan je daarbij helpen. Voor problemen met deze registratieprocedure kan je terecht bij het contactcenter van de Sociale Zekerheid.

Hoe kennen medewerkers hun lokale beheerder? 

Medewerkers kunnen zelf nagaan of er al een lokaal beheerder is aangesteld op de pagina Mijn Profiel. Hier kunnen medewerkers hun lokale beheerder(s) raadplegen en ook de rechten bekijken waarover zij al beschikken. Voor nieuwe rechten tot een gewenste toepassing nemen medewerkers contact op met één van de beheerders. Zorg er als lokale beheerder dus voor dat je contactgegevens juist zijn geregistreerd op je eigen 'recht lokale beheerder' in het Gebruikersbeheer.

Folders:

Stappenplannen:

Lijsten (enkel voor Vlaamse overheid)

Hoe gebruik ik het Gebruikersbeheer als lokale beheerder?

Als lokale beheerder ben je de verantwoordelijke van de organisatie die het rechtenbeheer van de medewerkers bewaakt. Je zorgt ervoor dat enkel personen die de toegang nodig hebben vanuit hun functie de vereiste rechten toegekend krijgen of weer afgenomen worden bij bijvoorbeeld ontslag. Twijfel je over het toekennen van rechten dan kan je altijd de leidinggevende van de medewerker raadplegen of de hoofdverantwoordelijke van de organisatie.

Zijn er opleidingen voor lokale beheerders?

Met de handleiding en deze kennisdatabank wordt ingezet op zelf-training door de lokale beheerders. Ontbreekt er informatie laat het ons dan zeker weten en we bekijken of deze toegevoegd kan worden.

Specifieke informatie binnen de Vlaamse overheid

Aangezien de werking voor de lokale beheerder Vlaamse overheid (Vo-GID) een extra interne complexiteit met zich meebrengt, is bijkomende informatie nodig die enkel voor de doelgroep Vlaamse overheid geldt, die je op onderstaand link terugvindt.

Hoe word ik als lokale beheerder op de hoogte gehouden over het Gebruikersbeheer?

Om op de hoogte te zijn van het gepland onderhoud en de grote productontwikkelingen meld je je aan voor de ICT-nieuwsbrief. Indien er ongeplande problemen zijn, proberen we zo spoedig mogelijk een banner te plaatsen op de aanmeldschermen van het Gebruikersbeheer.

Op de releasepagina van het Gebruikersbeheer (IDM) kan je alle releases raadplegen, dus ook van de kleinere aanpassingen aan de front-pagina’s.

Daarnaast kan je je aanmelden op de statuspagina van Digitaal Vlaanderen, waarop de verschillende services worden gemonitord. het Gebruikersbeheer is nog niet beschikbaar op de statuspagina, maar heeft wel de ambitie hierbij aan te sluiten. Inhoudsopgave

 

Relevante pagina's

Relevante pagina's

Stel je vraag?

Wat is het Gebruikersbeheer?

Kost van het Gebruikersbeheer

Hoe kan ik aansluiten?

Vragen of suggesties, contacteer ons via: veiligheidsbouwstenen@vlaanderen.be 

Heb je nood aan ondersteuning bij het gebruik van de toepassing, contacteer de 1700.

Blijft op de hoogte en meld je aan voor de ICT-nieuwsbrief!

Lokale beheerders Vlaamse overheid (GID) kunnen rechtstreeks een melding registreren.

 

 

 

 

 

 

<< Terug naar het overzicht <<