Vanaf 9 december worden deze pagina's niet meer geüpdatet. De nieuwe en actuele cocreatiepagina's van GIPOD vind je nu op de Athumi Space.

Let op: deze pagina's worden op termijn uitgefaseerd. Pas ook je bookmarks aan die naar deze pagina’s doorverwijzen.

👉 Ga naar de nieuwe pagina's: https://athumi.atlassian.net/wiki/spaces/NGC/overview

Juni 2023

Van Digitaal Vlaanderen naar athumi 

Op donderdag 4 mei werd het Vlaams datanutsbedrijf officieel gelanceerd als athumi. Athumi is een extern verzelfstandigd agentschap dat opgericht is door de Vlaamse overheid om meer data meer inzetbaar te maken voor meer bedrijven.  

GIPOD is één van de dataplatformen die de overstap maken van Digitaal Vlaanderen naar athumi. Het wordt binnen athumi onderdeel van de Business Unit “Utility & Construction” die innovatieve oplossingen voor datasamenwerking aanbiedt voor o.a. de bouw- en nutssector. Meer info over athumi vindt u op de website www.athumi.eu 

 

Nieuwe functionaliteiten 

Op 27 april namen we een nieuwe versie van GIPOD in productie. Deze bevat enkele extra functionaliteiten om de processen mbt signalisatievergunningen vlotter te laten verlopen. Aannemers kunnen nu o.a. een overzicht raadplegen van hun aangevraagde signalisatievergunningen, en ook doorklikken naar het detail ervan. Een overzicht van alle nieuwe en gewijzigde functionaliteiten vind je terug in de release notes.  

 

Uitfasering Geosecure: transitiefase GIPOD gestart 

Tegen eind 2023 moeten alle gebruikers en toepassingen van het veiligheidsplatform Geosecure overgestapt zijn naar Toegangs- en Gebruikersbeheer Vlaanderen (ACM-IDM). GIPOD is één van de toepassingen die overschakelt. Om deze overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen, wordt er in fases gewerkt. Hieronder lijsten we op wat deze transitie voor jou betekent aan de hand van de manier waarop je op GIPOD inlogt:  

Gebruikers webtoepassing 

Gebruikers  die nog aanmelden met hun gebruikersnaam en paswoord, zullen in de loop van 2023 worden overgeschakeld naar Toegangsbeheer Vlaanderen ACM-IDM. Je zal hiervoor per mail gecontacteerd worden. 

Ben je als lokale toegangsbeheerder verantwoordelijk voor het beheer van de gebruikers binnen je organisatie? Dan vragen we je ook om de migratie van je gebruikers op te volgen en hen te helpen bij eventuele problemen.  

API-clients  

Werk je als dienstenleverancier of integrator met de API van het GIPOD? Dan kan je nu ook je API-clients migreren naar ACM. Om je API-clients te migreren, moet je een aantal stappen ondernemen, die je kan vinden op onze website. Heb je vragen over de migratie van je API-clients, neem dan contact op met uitfaseringgeosecure@vlaanderen.be

Organisaties die werken met een trust  

Werk je als organisatie met een trust? Hou dan ook rekening met de transitiefase naar ACM. Om je hierbij te helpen, zullen we je persoonlijk contacteren om je te informeren over de stappen die je moet ondernemen en de ondersteuning die we je kunnen bieden. Je hoeft hiervoor zelf geen actie te ondernemen. 

Voorbije themawerkgroepen 

Sinds 2019 zijn we bezig aan een vernieuwingstraject om GIPOD nog gebruiksvriendelijker, performanter en toekomstgerichter te maken. We doen dit in nauwe samenwerking met de gebruikers van het GIPOD, via verschillende werkgroepen en feedbackmomenten. 

Op de voorbije themawerkgroepen werd feedback gegeven rond de signalisatievergunning en presenteerden we de schermen van algemene toelating en het proces jaarvergunning signalisatie.  

De resultaten van deze werkgroep zullen we voorstellen op de volgende businesswerkgroep, die gepland staat op donderdag 22 juni 2023.  

 

Contactmomenten juni 

We informeren je ook graag over de komende contactmomenten voor GIPOD: 

! Opgelet: nieuwe datum! 22 juni: Business Werkgroep 37 

Tijdens deze werkgroep behandelen we de gebruikersfeedbackover jaarvergunning signalisatie en algemene toelating en is er ruimte voor suggesties en feedback. 

Meer informatie over de werkgroep en het doorsturen van feedback is terug te vinden op onze co-creatie pagina.

Sprint demo & vragenuurtjes