/
Maart 2023

Vanaf 9 december worden deze pagina's niet meer geüpdatet. De nieuwe en actuele cocreatiepagina's van GIPOD vind je nu op de Athumi Space.

Let op: deze pagina's worden op termijn uitgefaseerd. Pas ook je bookmarks aan die naar deze pagina’s doorverwijzen.

👉 Ga naar de nieuwe pagina's: https://athumi.atlassian.net/wiki/spaces/NGC/overview

Maart 2023

Uit de vragen aan onze helpdesk merken we dat er nog wat onduidelijkheid bestaat over een aantal begrippen rond signalisatievergunning en vraag voor grondwerken. Daarom lichten we deze begrippen nog eens toe. 

 

Vraag voor grondwerken

Als de initiatiefnemer over een toelating voor grondwerken moet beschikken, richt deze zich via GIPOD aan de domeinbeheerder met de nodige documenten die aan het grondwerk zijn gekoppeld.”

De initiatiefnemer is de opdrachtgever van het grondwerk. Vaak zijn dit nutsbedrijven, maar niet altijd. De domeinbeheerders zijn de steden en gemeenten, AWV, havenbedrijven, … Op deze pagina vindt u wie de domeinbeheerders zijn

De vraag voor grondwerken wordt altijd via GIPOD uitgestuurd en voor alle grondwerken. De uitzondering zijn de grondwerken onder algemene toelating. Hoe dat in elkaar zit leest u verder in deze nieuwsbrief. 

GIPOD berekent automatisch bij welke domeinbeheerders de vraag voor grondwerken afgeleverd moet worden. De domeinbeheerder behandelt de vraag in GIPOD of via eigen software die het antwoord in GIPOD registreert. 

Doe uw vraag voor grondwerken bij voorkeur vóór de aanvraag van de signalisatievergunning, want deze legt soms extra voorwaarden voor signalisatie op.

 

Signalisatievergunning bij grondwerken

“Vergunning van de gemeente aan een uitvoerder (meestal aannemer) om signalisatie te mogen plaatsen op de openbare weg. (Art 78.1.1. wegcode)”

De signalisatievergunning wordt aangevraagd via GIPOD of via tools van steden en gemeenten die automatisch koppelen met GIPOD.

Deze vergunning moet worden aangevraagd voor elke signalisatie, ongeacht de categorie van de grondwerken en ongeacht de ernst van de hinder.

Signalisatie onder jaarvergunning  vormt een uitzondering op deze verplichting, dit komt verder in deze nieuwsbrief nog aan bod.

 

Algemene toelating voor grondwerken

“Algemene toelating van de domeinbeheerder aan de initiatiefnemer om cat. 3 (kleiner dan 3 m²)  en dringende grondwerken te mogen uitvoeren”

Deze afspraak tussen de initiatiefnemer en de domeinbeheerder kan jaarlijks besproken worden, en wordt anders stilzwijgend verlengd.

Voor grondwerken van categorie 3 en dringende grondwerken die onder deze algemene toelating vallen is er géén vraag voor grondwerken nodig. De registratie van het grondwerk in GIPOD geldt als melding naar de domeinbeheerder.

De procedure voor het aanvragen en toekennen van algemene toelating gebeurt vandaag nog buiten GIPOD. Dit zal in de toekomst wel mogelijk worden via GIPOD.

 

Jaarvergunning signalisatie bij grondwerken

Deze afspraak tussen de uitvoerder van het grondwerk en de gemeente moet elk jaar vernieuwd worden.

Voor de signalisatie van grondwerken categorie 3 en dringende grondwerken waarbij er geen mobiliteitshinder is, is géén signalisatievergunning nodig als de uitvoerder over een jaarvergunning signalisatie beschikt. De grondwerken zelf worden wél nog steeds geregistreerd in GIPOD door de initiatiefnemer.

Een voorbeeld van grondwerken onder jaarvergunning signalisatie zijn o.a. klantaansluitingen waarbij het voetpad gedeeltelijk wordt opengebroken, maar er nog steeds voldoende doorgang is voor voetgangers.

De procedure voor het aanvragen en toekennen van jaarvergunningen signalisatie gebeurt vandaag nog buiten GIPOD. Dit zal in de toekomst wel mogelijk worden via GIPOD.

 

Contactmomenten maart


7 maart: Themawerkgroep project & project-aanvraag deel 2

Deze themawerkgroep is het vervolg op de eerdere themawerkgroep van 31 januari 2023. We gaan dieper in op de gewenste functionaliteiten rond project en project-aanvraag. Specifiek doorlopen we de verschillende flows en de koppeling tussen project en synergie.

De doelgroep van deze themawerkgroep zijn domeinbeheerders, steden en gemeenten en nutsbedrijven.
Meer informatie over deze werkgroep vindt u hier.

De themawerkgroep vindt plaats op 7 maart van 9:30u tot 12:30u, online via Teams. 
Schrijf u in voor de themawerkgroep van 7 maart.

 

21 maart: Businesswerkgroep 36

Tijdens de businesswerkgroep worden de resultaten van de afgelopen themawerkgroepen besproken. Daarnaast lichten we de voortgang en planning van het vernieuwingstraject toe.
De concrete agenda van de businesswerkgroep vindt u de week voordien op deze pagina

De businesswerkgroep vindt plaats op 21 maart van 9:30u tot 12:30u, online via Teams. 
Schrijf u in voor businesswerkgroep 36 op 21 maart

 

Sprint demo & vragenuurtjes

Op 13 maart is het van 14u tot 15u weer tijd voor onze online sprint demo en vragenuurtje.
Deelnemen doet u via deze link. Inschrijven is niet nodig.

 

Meer informatie over de contactmomenten vindt u op onze co-creatie pagina

Related pages