2023-06-22 BWG 37

Agenda

  • Terugkoppeling BWG 36

  • Rapportering data-analyse & aandachtspunten

  • Terugkoppeling voortgang Q2, planning en prioriteiten Q3

  • Terugkoppeling werkgroepen

  • Proces jaarvergunning signalisatie

  • Varia

    • Gebundelde vraag voor grondwerken (door piloot)

    • Proces aanvragen signalisatievergunning voor werken (mail SP 4/4/23)

    • Doorstroming GIPOD-id naar aannemers

Presentatie

Verslag

Slide 9

Gebundelde VGW bij synergie

Zowel nutssector als steden & gemeenten halen aan waarom ze wel/niet gebruik (willen) maken van gebundelde VGW bij synergie. Er zijn verschillende pro’s en con’s van het systeem, en ook nog enkele openstaande vragen bij bepaalde scenario’s.

Digitaal Vlaanderen zal de verschillende standpunten in kaart brengen, alsook de vragen/scenario’s die nog onduidelijk zijn. Daarop kan dan verder gewerkt worden om het proces bij te sturen waar nodig en tot een breed gedragen oplossing te komen.

 

Slide 11

Correcte contactgegevens & status/periode

BWG vraagt hoe gefaseerde grondwerken correct ingegeven moeten worden wat betreft zones/periodes (ikv hinderpremie), en welke gegevens VLAIO juist in rekening brengt?
=> 1 GW, waarbij per fase een aparte signalisatievergunning aangevraagd wordt. Dit resulteert in GIPOD in aparte hinders met eigen zone/periode/hindergevolgen bij dat ene GW.
=> VLAIO gebruikt momenteel nog steeds de verruimde grondwerkzone en periode van het grondwerk in combinatie met de hindergevolgen. Aanpassing berekening obv hinderzone/periode is nog niet goedgekeurd door hun kabinet.
=> Sowieso is de correcte info uit de signalisatievergunning nuttig voor alle andere GIPOD gebruikers en hergebruikers, en ook decretaal verplicht.

Puntinnames obv adres

Proces ivm planning en conflictdetectie puntinnames moet verder bekeken worden. Belangrijk om rekening te houden met wie welke data wanneer kan zien, en kan aanpassen indien nodig.

Proximus geeft aan dat zij optimalisatie hebben uitgewerkt om puntinnames aan rooilijn ipv midden perceel te tekenen. Komt in productie op 4 juli. Ze vragen feedback van steden en gemeenten ivm proces conflictdetectie of dit vlotter verloopt na de update.

 

Slide 13

BWG: indien bestuurscomité pas in september doorgaat, wat kan er dan nog ontwikkeld worden ikv jaarvergunning signalisatie in dit jaar? Zeker gezien de aanvragen in oktober verstuurd zouden moeten worden, om voldoende behandelingstijd voor lokale besturen te garanderen.
=> Terechte vraag.

BWG vraagt of er een officiële brief wordt gestuurd naar de stakeholders ivm vraag extra budget. Dit omdat er dan met mandaat kan beslist worden op het volgende Bestuurscomité.
=> We geven het door naar de betreffende collega’s.

 

Slide 18

BWG vraagt of de migratie naar ACM/IDM op GIPOD-budget gebeurt (en of er link is met budgettekort)? Er gaat immers veel budget naar onderhoud tov ontwikkeling.
=> Geosecure wordt uitgefaseerd, dus we moeten migreren. Grootste deel ontwikkeling en ondersteuning zit op budget ACM/IDM, maar specifieke aanpassingen aan GIPOD zelf, zijn op eigen onderhoudsbudget. Geldt voor alle producten.

Slide 25

BWG vraagt om ook een bijlage te kunnen meegeven bij weigering SV, niet enkel een reden.
=> Dit is de bedoeling (net zoals bij VGW), foutje op slide.

 

Slide 27

BWG laat weten dat ze weinig toegevoegde waarde zien in vrij tekstveld met stratenlijst als eerste fase.
=> Aanduiding “volledig grondgebied: ja/nee” is voldoende als eerste fase.

VRN vraagt zich af of keuze “geldig voor cat.3 en/of dringend” geen risico inhoudt, en meldt dat in code nuts de toelating altijd voor beiden geldt, zonder onderscheid.
=> Niet elke gemeente heeft code nuts ondertekend en sommige gemeenten maken nu al verschil. Dus GIPOD moet de optie bieden.
=> Default “aan/uit” zal nagevraagd worden bij lokale besturen, zij verstrekken de algemene toelating.

 

Slide 28

VRN vraagt om notificatie bij nieuwe aanvraag ook te versturen naar de aanvrager zelf, zodat collega’s ook op de hoogte zijn.
=> We voegen dit toe.

 

Slide 37

DWG formaat wordt ook door andere leden BWG gebruikt, dus OK om toe te laten.

BWG laat weten dat bij een nieuwe VGW na intrekking van de vorige, de nieuwe gekoppelde documenten ook onder de oorspronkelijke VGW terechtkomen, wat voor onduidelijkheid zorgt.
=> Mogelijks bug, wordt technisch bekeken.

Acties

@Naomi Oste Oplijsting best-practices, pro’s & cons, openstaande punten ivm gebundelde VGW
@oliver.may Officiële brief versturen naar VRN voor meer fondsen
@Naomi Oste Aanpassing wireframes AT eerste fase “volledig grondgebied”
@Naomi Oste Notificatie nieuwe AT ook naar aanvrager sturen
@Naomi Oste DWG formaat toevoegen aan product backlog
@oliver.may Technische analyse gekoppelde documenten bij VGW