Document toolboxDocument toolbox

Vanaf 9 december worden deze pagina's niet meer geüpdatet. De nieuwe en actuele cocreatiepagina's van GIPOD vind je nu op de Athumi Space.

Let op: deze pagina's worden op termijn uitgefaseerd. Pas ook je bookmarks aan die naar deze pagina’s doorverwijzen.

👉 Ga naar de nieuwe pagina's: https://athumi.atlassian.net/wiki/spaces/NGC/overview

September 2022

Uitrol signalisatievergunning op 1 juli

Sinds 1 juli verloopt het aanvragen van signalisatievergunning voor grondwerken volledig digitaal, dit houdt in dat alle aanvragen signalisatievergunning voor grondwerken en bijhorende antwoorden en hinder automatisch dienen geregistreerd te worden in GIPOD. Dit kan ofwel via het GIPOD-formulier ofwel via een eigen integratie of dienstenleverancier.

In 208 steden en gemeenten worden vandaag signalisatievergunningen in GIPOD geregistreerd, via een integratie of via het GIPOD-formulier, goed voor 32.000 aanvragen in totaal. Met dank aan de integratoren en lokale besturen.

 

De registratie van aanvragen en vergunningen voor signalisatie is niet enkel verplicht, maar ook nuttig: vanuit het signalisatievergunningsproces volgt immers ook de registratie van mobiliteitshinder. Deze registratie van de hinder vormt dan weer de basis voor de hinderpremie openbare werken voor ondernemingen, en wordt daarnaast als publieke data ontsloten naar gps-providers, Mijn Burgerprofiel, hulpdiensten, enzovoort... Specifiek voor de hinderpremie openbare werken is het noodzakelijk dat de mobiliteitshinder aan het grondwerk gekoppeld wordt (a.d.h.v. het GIPOD-ID – zie onder) en voorzien is van de correcte hindergevolgen, zo niet zal er voor deze grondwerken geen automatische hinderpremie voor de getroffen handelaars kunnen worden aangemaakt bij VLAIO.

 

GIPOD-formulier

Voor de steden en gemeenten die voor de aanvragen signalisatievergunning voor grondwerken geen gebruik maken van een integratie of dienstenleverancier is er het GIPOD-formulier. Via dit formulier kunnen enerzijds aannemers de aanvraag indienen, en anderzijds de medewerkers van de lokale besturen deze behandelen. Via e-mail notificaties worden lokale besturen op de hoogte gebracht van nieuwe aanvragen (in te stellen in de GIPOD-webtoepassing). Meer informatie over het gebruik van het GIPOD-formulier en de e-mail notificaties is terug te vinden op onze online training

 

Het GIPOD-ID voor grondwerken en hinderpremie

Bij het registreren van grondwerken krijgen opdrachtgevers een uniek GIPOD-ID per grondwerk, waarmee hun aannemers een signalisatievergunning kunnen aanvragen. GIPOD zorgt, met behulp van dit GIPOD-ID, automatisch voor een koppeling tussen signalisatievergunning, mobiliteitshinder en het eerder geregistreerde grondwerk. Deze koppeling is uitermate belangrijk voor het bepalen van de hinderpremie openbare werken bij langdurige werken met ernstige mobiliteitshinder.

Let dus op dat de aannemer steeds over een GIPOD-ID beschikt en deze ook doorgeeft bij de aanvraag signalisatievergunning (zowel bij gebruik GIPOD-formulier als bij integratie of tool)! Bij kleine en dringende grondwerken onder jaarvergunning is deze koppeling natuurlijk niet nodig.

 

Registratie kleine en dringende grondwerken

Sinds het vernieuwde GIPOD-decreet is het verplicht om alle grondwerken te registreren in GIPOD door de opdrachtgevers, hieronder vallen dus ook de kleinere (cat. 2 en cat. 3) en dringende grondwerken. De opdrachtgevers registreren deze grondwerken rechtstreeks in GIPOD en niet via tools van steden en gemeenten. De registratie van cat. 3 en dringende grondwerken in GIPOD geldt tevens als melding indien deze onder een algemene toelating vallen. Overzichtslijsten van deze grondwerken kunnen geraadpleegd worden in de GIPOD-webtoepassing en ook in de tools van dienstenleveranciers voor steden en gemeenten waar deze informatie naar doorstroomt.

 

Uitrol vraag voor grondwerken op 1 december

Vanaf 1 december verloopt het aanvraagproces voor de vraag voor grondwerken (zogenaamde domeintoelating) volledig digitaal via GIPOD. Nutsbedrijven zullen dan altijd rechtstreeks via GIPOD individuele en gebundelde vraag voor grondwerken uitsturen, GIPOD berekent automatisch bij welke domeinbeheerders deze aanvragen zullen toekomen (lokale besturen, AWV, havenbedrijven, etc.). Tot 1 december blijft de bestaande procedure lopen (via email of post). De behandeling van de vraag voor grondwerken door de steden en gemeenten gebeurt rechtstreeks in de GIPOD-webtoepassing of via de tools van domeinbeheerders. Het resultaat van de behandeling -de vergunning- is dan door de aanvrager opnieuw terug te vinden in GIPOD.

 

In het najaar volgt nog een infosessie over het aanvragen en behandelen van de vraag voor grondwerken.