Document toolboxDocument toolbox


DIGITAAL VLAANDEREN

Werkgroep Actueel Inkomen

De doelstelling is dat burgers krijgen waar ze recht op hebben, wanneer ze er recht op hebben. Het is belangrijk om de periode tussen het in aanmerking komen voor een recht en het effectief ontvangen van dat recht zo klein mogelijk te maken. Ook in de omgekeerde richting moet worden vermeden dat burgers genieten van een recht waar ze eigenlijk geen aanspraak meer kunnen op doen.

Ambitieniveau

Veel dienstverleningen, op verschillende bestuursniveaus, kennen rechten toe onder meer op basis van het inkomen. Ook in het Vlaams Regeerakkoord wordt vermeld dat meer dienstverleningen moeten vertrekken van het inkomen, eerder dan van sociale staturen. Daarom is het belangrijk dat er kan worden ingespeeld op de actuele inkomenssituatie van een potentieel rechthebbende. De gegevens van de belastingaangifte die vandaag worden gebruikt en die het inkomen van 2 jaar geleden weergeven, volstaan niet. Een inkomen kan immers snel wijzigen.

Een inkomen bestaat uit verschillende bestanddelen. Het betreft inkomen uit loon, uitkeringen, inkomen uit onroerende goederen,… Voor een aantal inkomenscomponenten bestaan authentieke bronnen met actuele informatie. De grootste moeilijkheid situeert zich op het inkomen uit loon, verkregen via een werkgever dan wel als zelfstandige.

Om bruikbaar te zijn voor overheidsdienstverlening zijn loongegevens nodig die zo actueel mogelijk zijn dit op maandbasis en op het niveau van een individu. De gegevens dienen bovendien accuraat te zijn. In het geval een aanvraag nodig is voor een dienstverlening betreffen de meest recente gegevens idealiter het loon van max. 2 maanden voor de aanvraag. Nog beter zou zijn wanneer een plotse verandering van het loon automatisch kan worden gedetecteerd en bijgevolg de dienstverlening meteen en proactief wordt opgestart of gestopt.

Aanpak

Op vandaag bestaan er verschillende datastromen die recentere inkomensgegevens bevatten dan het aanslagbiljet. Elke datastroom heeft echter een eigen bestaansreden en is op maat daarvan opgezet. Concreet wil dit zeggen dat de bestaande stromen niet zomaar voor elke dienstverlening bruikbaar zijn. Ook de optie om die bestaande datastromen uit te breiden is niet onmiddellijk aan de orde. Desalniettemin moet er niet van een wit blad worden vertrokken.

We werken aan het volgende:

  1. Proof of Concept (via Sandbox Vlaanderen): In samenwerking met VUTG werken we een proof of concept uit op maat van het proces “manuele alarmbelprocedure voor de schooltoeslag en sociale toeslag”. De doelstelling van deze poc is ervaring opdoen met de nodige achterliggende processen om de nodige data op een kwalitatieve manier aan een entiteit te bezorgen zodat die verder kan met de dienstverlening. Hiervoor gebruiken we Solid, Automatisch advies en MAGDA als technische componenten. Daarnaast willen we ook ervaring opdoen met reële, echter geanonimiseerde, loonfiches.

  2. Een datamodel voor gegevensuitwisseling: We werken een datamodel uit met heldere definities die de data beschrijven zodat er een gemeenschappelijk begrip is over de inhoud van de data. Hiervoor baseren we ons op de bestaande datamodellen van ASR en DmfA (Déclaration multifonctionelle/ multifunctionele Aangifte) en werken we samen met de betrokken stakeholders.
    ! De doelstelling is NIET om tot een geharmoniseerd begrippenkader en/of inkomenstoets te komen !

  3. Architectuuranalyse: Er zijn verschillende technische mogelijkheden om loongegevens opvraagbaar te maken. In de architectuuranalyse onderzoeken we de meer klassieke manier, met een centrale bron, en een meer innovatieve manier, via Solid. Bedoeling is dat deze architectuuroefening ons in staat stelt een keuze te maken voor de meest geschikte technologie.

Meewerken?

Wil je als potentiële stakeholder betrokken worden bij dit project, neem contact op met sarah.smits@vlaanderen.be of dorien.bauwens@vlaanderen.be.

Wat bedoelen we met “potentiële stakeholder”?

  • Bedrijven of organisaties die kunnen optreden als dataleverancier voor actuele loongegevens

  • Bedrijven of organisaties die voor de eigen processen actuele loongegevens nodig hebben


Voor vragen of opmerkingen kan u de MAGDA helpdesk contacteren

De MAGDA Gebruikersomgeving is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Digitaal Vlaanderen