Document toolboxDocument toolbox


DIGITAAL VLAANDEREN

Nieuwe behoeften

Op deze pagina staan behoeften van klanten voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld nieuwe MAGDA API’s. Omwille van verschillende redenen (gebrek aan cofinanciering, onbeschikbaarheid bij de authentieke bron,…) konden deze API’s nog niet ontwikkeld worden. Hoe meer klanten interesse hebben voor de ontwikkeling van een API, hoe beter de krachten gebundeld kunnen worden en nieuwe mogelijkheden ontstaan om de API effectief te ontwikkelen. Geef dus zeker aan wanneer deze behoefte er is, of wanneer er een vraag is om een nieuwe API te ontwikkelen waarmee het MAGDA-aanbod kan uitgebreid worden.

Aanbrenger

Thema

Titel

Uitleg

Aanbrenger

Thema

Titel

Uitleg

Athumi & diverse VO-entiteiten

Webdienst

Centraal Strafregister

Een API ontwikkelen voor de ontsluiting van het Centraal Strafregister (FOD Justitie).

Tobania

Webdienst

repertorium

Deze klant zou graag een webdienst ter beschikking hebben waarmee ze kunnen zien welke INSZ-nummers ingeschreven staan in het repertorium voor een betreffende toepassing/URI.

DMOW

Webdienst

rolstoelgegevens

De Vlaamse Sociale Bescherming is bron van de rolstoelgegevens. Mits cofinanciering kan er een nieuwe MAGDA API ontwikkeld worden om deze gegevens te ontsluiten. Voor meer info op de website van de bron, zie: Welke mobiliteitshulpmiddelen kan je krijgen?

DLV

Webdienst

BTW-aangifte

De FOD Financiën is bron van de BTW-gegevens. Mits cofinanciering kan er een nieuwe MAGDA API ('GeefBTWAangifte') ontwikkeld worden om deze gegevens te ontsluiten.

DWSE

Webdienst

Aangifte sociaal risico

 

ASR is de afkorting van Aangifte van Sociaal Risico. Een sociaal risico kan bijvoorbeeld een ziekte, zwangerschap of arbeidsongeval zijn. De werkgever moet altijd aangifte doen van een sociaal risico. De aangifte kan aanleiding geven tot een vervangingsinkomen voor de werknemer. Voor meer info, zie: https://www.socialsecurity.be/site_nl/employer/applics/drs/general/about.htm

Intercommunales

FTP en/of webdienst

Mutaties Rijksregister

Het overleg hierover met het Rijksregister heeft voorlopig nog niet tot een overeenkomst geleid. Doelstellingen:

1. Dagelijks i.p.v. nu wekelijks mutaties ontvangen van het Rijksregister.

2. Mutaties kunnen aanbieden op geografische basis (o.b.v. NIS-code) zonder dat inschrijving van de INSZ-nummers noodzakelijk is, zodat de volledige populaties van één of meerdere gemeenten adequaat opgevolgd kan worden - geboorte, overlijden, verhuizen van of naar gemeente, afschrijvingen.

diverse lokale besturen

Webdienst

Rijbewijzen

Betreft de ontwikkeling van een API om de rijbewijzen te raadplegen. Voorlopig staat dit project on hold aangezien de gesprekken met de FOD Mobiliteit lopende zijn.

 

Webdienst

E-birth 2.0

E-birth ondergaat een grote update. Het rijksregister gaat een nieuw geborene register bouwen en ontsluiten met REST diensten.

Dit register zal de E-birth werking grotendeels vervangen.

Lokale besturen

Webdienst

Kindvoordelen (Vlaams kadaster Groeipakket)

De huidige MAGDA API laat individuele bevragingen toe: per kind of per begunstigde de kindvoordelen opzoeken. Er is vraag naar de mogelijkheid om een bulkbevraging te doen voor meerdere kinderen/begunstigden tegelijk.

DWSE

Webdienst

Sociale Schuld

Momenteel zijn de sociale schuld gegevens raadpleegbaar via een semi-online bevraging. KSZ kan echter ook een API ontwikkelen waarbij zowel vraag als antwoord volledig online gesteld en verkregen kan worden.

stad Gent

Webdienst

Mantelzorgers

Vanaf 1 september 2020 kan je als mantelzorger een erkenningsattest aanvragen bij (de dienst maatschappelijk werk van) je ziekenfonds.  Dit erkenningsattest voor mantelzorgers staat ook bekend als het mantelzorgattest of het mantelzorgstatuut. 

Per geholpen persoon kan of kunnen de mantelzorger(s), met het akkoord van de geholpen persoon of zijn wettelijke vertegenwoordiger, een erkenningsaanvraag indienen d.m.v. een verklaring op eer bij het ziekenfonds van de mantelzorger(s).  Deze aanvraag moet jaarlijks hernieuwd worden.

Momenteel biedt de KSZ geen enkele elektronische dienst aan om deze informatie omtrent het mantelzorgstatuut via het NIC online te ontsluiten. 

Departement Cultuur, Jeugd & Media

Documentendienst

Documenten verzenden naar verenigingen

Het idee is om naar analogie met de ebox voor burgers (id= RRN) en ondernemers (id= KBO) de documentendienst-technologie ook te gebruiken om berichten naar verenigingen te sturen. Hierbij zou dan de vCode gebruikt kunnen worden die opgeslagen is in het Verenigingsregister, het basisregister voor verenigingen. Op die manier ontstaat er een overkoepelende manier om documenten met verenigingen te delen, en kunnen deze documenten voor de verenigingen geaggregeerd worden op hun hoofdloket: het Verenigingsloket. Zo wordt voor verenigingen mogelijk gemaakt wat nu al kan voor natuurlijke personen op Mijn Burgerprofiel en voor ondernemers via http://eboxenterprise.be .

Vlaamse Zorginspectie

Webdienst

RSZ stilzwijgers

Een dossier wordt “stilzwijger” bij de RSZ van zodra er een Dimonamelding is gedaan maar er binnen de wettelijke termijn en na herinnering aan de werkgever, geen DMFA-aangifte werd ingediend. Momenteel gaat het om een interne gegevensstroom bij RSZ die (nog) niet extern ontsloten wordt.

 

Heeft u vragen of suggesties bij deze behoeften, of wenst u zelf een nieuwe behoefte te melden?

Mail naar Magda Helpdesk helpdesk.magda@vlaanderen.be


Voor vragen of opmerkingen kan u de MAGDA helpdesk contacteren

De MAGDA Gebruikersomgeving is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Digitaal Vlaanderen