BeStAdd in Persoonsdiensten
Doel van deze pagina
De informatie op deze pagina geeft een antwoord op technische vagen die van afnemers komen in het kader van het invoeren van BeStAdd gegevens door RR en KSZ in de persoonsdiensten. Deze pagina wilt geen antwoord geven op wat BeStAdd is of de business reden van het invoeren van deze informatie.
BeStAdd - high level
Om efficiënt informatie tussen de verschillende overheden uit te wisselen was er nood aan een gemeenschappelijke standaard, van de gegevens gebruikt voor adressen voor alle overheidsniveaus in België. De gewestelijke en federale partners startten daarom het project ‘Belgian Streets and Addresses’ (‘BeSt Add’) op. Dit leidde tot het samenwerkingsakkoord “BeSt Add”, gepubliceerd in het Staatsblad op 22 januari 2016.
Volgens de kern van dit akkoord zijn de drie gewesten beheerder van het adressenregister. De steden en gemeenten krijgen de rol van initiator van adressen.
Het Adrescomité stuurt de uitvoering van het akkoord. In deze vergadering werd het adresmodel voor uitwisseling van adresgegevens vastgelegd, en werden regels bepaald rond het vaststellen en toekennen van adressen. Het Adrescomité stuurt ook de ontwikkeling van een gegevensuitwisselingsplatform, met het koppelen en ontsluiten van de gewestelijke adresgegevens naar de federale partners.Data oorsprong.
Het register draait bij BOSA, welke diensten ter beschikking heeft om deze data te consulteren. Zie https://bosa.belgium.be/nl/services/best-address-services
De data die dit register bevat wordt voorzien door de verschillende gewesten. Zo zijn de Vlaamse Basisregisters de authentieke bron van de gegevens voor de Vlaamse adressen.
Timing
Rijksregister
Het Rijksregister heeft in maart 2024 laten weten dat ze ten vroegste in het eerste trimester van 2025 adresgegevens in BeStAdd-formaat zullen beginnen doorgeven.
KSZ
De KSZ zal in 2024 nog geen adresgegevens in BeStAdd-formaat doorgeven. Voor de registers van het Rijksregister volgt de KSZ de timing van het Rijksregister. Voor de eigen KSZ-registers (contactadres) zullen er ten vroegste het eerste trimester van 2025 BeStAdd-identificatoren doorgegeven worden.
BeStAdd gegevens
In het BeStAdd register zijn bij de adresgegevens identificatoren opgeslagen op verschillende niveau’s, waaronder
Gemeente
Straat
Adres
Daar de authentieke bronnen van de Belgische adressen de gewesten zijn, zijn de numerieke identificatoren uniek binnen deze gewesten. Om de identifactoren op te splitsen per gewest is een namespace toegevoegd. Dit is vertaald naar “Naamruimte” in de MAGDA XSD en heeft de vorm van een uri. Zo zal er een uri zijn voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Op het einde van deze uri zal het type object geïdenticeerd zijn.
Gegevens van adres-locaties kunnen over de tijd veranderen. Zo kan een straat van naam veranderen omwille van een fusie van gemeenten of kunnen in een straat de huisnummers aangepast worden. Daardoor kunnen de gegevens van een adres veranderen, maar wijst het adres nog steeds naar dezelfde locatie. Om dit te kunnen doen is een versie toegevoegd aan de verschillende objecten.
Het volledige object bevat dus volgende eigenschappen
Identificator
Namespace
Versie
In de MAGDA XSDs wordt een BeStAdd adres-identificator gespecificeerd door volgende structuur
Voorbeeld
Vlaams AdressenRegister formaat
Bron : https://api.basisregisters.vlaanderen.be/v2/adressen/326762
"identificator": {
"id": "https://data.vlaanderen.be/id/adres/326762",
"naamruimte": "https://data.vlaanderen.be/id/adres",
"objectId": "326762",
"versieId": "2023-11-01T12:59:11+01:00"
},
MAGDA GeefPersoon formaat
<VerwijstNaar>
<LokaleIdentificator>326762</LokaleIdentificator>
<Naamruimte>https://data.vlaanderen.be/id/adres</Naamruimter>
<VersieIdentificator>2023-11-01T12:59:11+01:00</VersieIdentificator>
</VerwijstNaar>
Belgische adressen
OSLO adres
OSLO definieert het schema waarop een adres een adres kan gedefinieerd worden, niet de data!
In de persoondiensten wordt voor de adressen die een Belgisch adres kunnen bevatten een OSLO schema gebruikt. Dit zijn
In deze adresstructuur kunnen de straatnaam en gemeentenaam voorkomen in twee verschillende plaatsen : de officiële naam en de niet-gestandaardiseerde naam. De elementen die de officiële naam bevatten zijn
Gemeentenaam
Straatnaam
Deze elementen mogen alleen ingevuld zijn indien de gemeentenaam en de straatnaam van een officieel erkende bron komen. Daar deze elementen ook taal-afhankelijk zijn hebben ze ook een taal attribuut.
Indien er geen zekerheid is dat de gemeente- of straatnaam de juiste officiële naam zijn mogen ze niet in dat element worden ingevuld, maar worden ze respectievelijk ingevuld in
NietGestandaardiseerdeGemeentenaam
NietGestandaardiseerdeStraatnaam
De vlag om aan te tonen dat adresgegevens van een officiële bron komen wordt aangetoond met de aanwezigheid van het BeStAdd adresId. Dit zit in het MAGDA schema in het VerwijstNaar element.
Als dit element ingevuld is zijn we zeker dat de adresgegevens officieel zijn en de gemeente- en straatnaam de juiste spelling hebben voor de opgegeven taal. De “niet gestandaardiseerde” gemeente- en straatnaam zullen dan niet ingevuld zijn.
Dus indien VerwijstNaar niet ingevuld is zullen de velden NietGestandiseerdeGemeentenaam en NietGestandaardiseerdeStraatnaam. Dit is de huidige situatie
Als VerwijstNaar wel ingevuld is zullen Gemeentenaam en Straatnaam wel ingevuld zijn en NietGestandiseerdeGemeentenaam en NietGestandaardiseerdeStraatnaam niet. Dit zal gebeuren nadat de bron begint BeSTAdd data door te sturen.
Dit is is dus een OF situatie. Slechts 1 van de twee groepen zullen ingevuld zijn op een gegeven moment!
Zie ook de OSLO adressenstructuur onderaan Verschillen met vorige versie | OSLO adressenstructuur
Afhankelijk van de planning (zie timing bovenaan) bij RR en KSZ met BeStAdd identificatoren door te sturen. Indien MAGDA een BeStAddID ontvangt zullen bij de Belgische adressen de gemeente- en straatnaam niet in de NietGestandaardiseerdeGemeentenaan en NietGestandaardiseerdeStraatnaam elementen ingevuld zijn maar wel in de Gemeentenaam/String en Straatnaam/String elementen.
PAS, INDIEN NODIG, UW MAPPING AAN OM HIER REKENING MEE TE HOUDEN!
StraatBeStAddId en GemeenteBeStAddId
Het schema van de Belgische adressen is aangemaakt in 2019. Op dat moment voorzag de KSZ ook BeStAdd identificatoren op gemeente- en straatniveau. Bij de correctie van midden 2023 hebben ze echter deze twee elementen weggehaald uit hun schema. Enkel het BeStAdd ID op adresniveau kan mogelijks worden doorgestuurd in het MAGDA VerwijstNaar element.
MAGDA heeft echter beslist om geen schema aanpassingen te doen en zo de impact voor haar afnemers de minimaliseren. De elementen GemeenteBeStAddID en StraatBeStAddId zullen dus nooit ingevuld worden in de hierboven vernoemde adressen bij het gebruik van KSZ als bron. Het is nog niet geweten of Rijksregister deze gegevens wel zal doorsturen.
Belgische en buitenlandse adressen
Voor de dossiers in het BIS, RAD of RAN register bij KSZ zal Hoofdverblijfplaats steeds een buitenlands adres bevatten. Voor personen in het Rijksregister is dit steeds een Belgisch adres.
Het Contactadres is een specifiek datablok van de KSZ en zal steeds een Belgisch adres bevatten, indien het aanwezig is in het antwoord.
Het spreekt voor zich dat enkel bij een Belgisch adres mogelijks een BeStAdd ID in het VerwijstNaar element aanwezig kan zijn.
Plaats-elementen
Bij de schema aanpassing die door de KSZ midden 2023 zijn ingevoerd, zijn ook BeStAdd IDs toegevoegd op 6 Plaats elementen waarin een Belgische gemeente kan voorkomen. Bij drie elementen zal de KSZ BeStAdd IDs doorsturen (zie timing bovenaan), die drie andere zijn de identificatoren voorzien voor de toekomst maar zal nog geen data doorgestuurd worden
Deze elementen zullen afhankelijk van de planning (zie timing bovenaan)bij KSZ/RR een BeStAdd ID doorkrijgen in het Plaats/Gemeente element
Volgende elementen zijn voorzien van een BeStAdd ID in het Plaats/Gemeente element maar zullen nog geen data doorgeven
Het spreekt voor zich dat enkel als de Plaats een Belgische locatie bevat het GemeenteBeStAddId element ingevuld kan zijn.
Externe bronnen
Voor vragen of opmerkingen kan u de MAGDA helpdesk contacteren
De MAGDA Gebruikersomgeving is een officiële website van de Vlaamse overheid
uitgegeven door Digitaal Vlaanderen