Document toolboxDocument toolbox

Proces en kostprijs



Maatwerk & kosten

Het opzetten van een standaardPlus-integratie met IDM vereist van de verschillende teams een hoge mate van maatwerk, en is derhalve niet kosteloos: klanten dragen zelf de kosten van het standaardPlus-luik van de integratie. Voor een standaardPlus-integratietraject werken we met vaste doorlooptijden voor de acties waar onze teams verantwoordelijk voor zijn. Deze worden telkens ingepland volgens een vaste agenda (cf. infra). Voor een goed begrip; als klant ben je zelf wel verantwoordelijk voor de stappen en taken die je zelf dient te doorlopen. Eventuele vertragingen die langs klantzijde worden opgelopen, kunnen invloed hebben op de timing van de vervolgstappen in onze integratieplanning.

Bij standaardPlus-integraties wordt daarenboven op offertebasis gewerkt. Hoeveel de offerteprijs bedraagt, hangt af van het aantal webservices en doelsystemen, alsook eventuele follow-up acties en uiteraard de complexiteit van de integratie/graad van het vereiste maatwerk. Door de band genomen wordt voor het opzetten van één provisioning webservice in IDM T&I (de test-omgeving van het Gebruikersbeheer) en één provisioning webservice in IDM PRD, tussen de 14.000 en 19.000 € gerekend. Deze vork is voor een goed begrip slechts een richtlijn, en dus niet zozeer een vast engagement.

Proces & doorlooptijden

StandaardPlus-integraties beslaan in principe 7 stappen:

  1. Contact & Introductie


    Je neemt contact op met het integratieteam via het online contactformulier, of via integraties@vlaanderen.be (1). Wij bespreken de inplanning van jouw introductiegesprek op de eerstvolgende maandagvoormiddag. Het eigenlijke gesprek plannen we binnen de daaropvolgende twee weken (2). Tijdens het introductiegesprek bespreken we de producten van Digitaal Vlaanderen en de mogelijkheden om te integreren met jouw toepassing.


  2. Intakefase



    Je noden, behoeften, en planning zijn concreet en stabiel, en liggen in de nabije toekomst. Jij neemt contact op met het integratieteam om een integratietraject op te starten (1). Het integratieteam bespreekt de inplanning van de kick-off meeting op de eerstvolgende maandagvoormiddag. De inplanning volgt in de volgende twee weken (2). In de kick-off meeting bespreken we het verloop van het traject, maken we afspraken over de doorlooptijd, we overlopen de vereisten en geven een toelichting van de technische aspecten. Hier wordt duidelijk dat dit een standaardPlus-integratie wordt. Het integratieteam bezorgt technische documentatie over de webservices aan de klant (3). Aan deze meeting nemen idealiter zowel de functionele als technische profielen van je team deel. Je maakt keuzes omtrent het type integratie en de webservices en bezorgt deze informatie aan het integratieteam (4). De dossierbeheerder bij het integratieteam stelt een integratiedossier op dat alle vereisten van de klant bevat. Nadien wordt het integratiedossier bezorgd aan het ACM- en IDM-team voor een interne review. Na akkoord van beide technische teams stuurt de dossierbeheerder het integratiedossier door naar de klant (5). Jij valideert het integratiedossier en brengt het integratieteam op de hoogte (6).

  3. Werkaanvraag en offerte


    Je dient een werkaanvraag in via het bestelportaal van Atos opdat DXC een offerte kan opstellen (1). DXC stelt een offerte op om de extra kosten van de standaardPlus integratie op te vangen. DXC biedt hierop een SLA aan van 20 werkdagen (2). Jij valideert de offerte en geeft je goedkeuring (3). Opgelet: het is soms mogelijk om de werkaanvraag al in te dienen vóór het integratiedossier voltooid is. Het integratieteam zal je dit melden als dit mogelijk is. De gevalideerde offerte blijft wel een hard vereiste om verder te kunnen gaan naar fase 4. Bij vragen of ondersteuning bij het indienen een werkaanvraag, kan je steeds terecht bij werkaanvragenbeheer.vo@atos.net.


  4. Validatie en inplanning T&I


    Je bezorgt de noodzakelijke technische gegevens aan het integratieteam, ten laatste op een maandagavond (1). Op donderdag bespreekt het integratieteam de inplanning van de uitvoering in T&I. Deze wordt ingepland binnen 2 à 3 weken (2). Om communicatie tussen de webservice van de klant en IDM mogelijk te maken, dient er in sommige gevallen een wijzigingsverzoek aangevraagd te worden bij het netwerkteam (i.e. het openzetten van datastromen). Dit is voor een goed begrip enkel vereist indien je doelsysteem gehost wordt in de VPC Overgangszone (3). Als het netwerkteam de aanvraag uiterlijk op een vrijdag ontvangt, dan voeren zij deze wijziging uit op woensdagavond (4). Jij voert de voorbereidingen voor de integratie en de opzet van de webservice uit volgens de aangeleverde takenlijst (5). De technische teams voeren de nodige wijzigingen uit voor de integratie in de UAT-omgeving, een interne testomgeving. Intern testen we of al onze configuratie correct is (6). Vervolgens voeren de technische teams alle wijzigingen uit voor de integratie uit in de T&I-omgeving. Na een succesvolle interne validatie brengen we jou op de hoogte zodat je kan starten met de testen in de toepassing (7). Je plant eveneens voldoende testers in na uitvoering in T&I.


  5. Klanttesten (T&I)

    De technische teams voeren alle wijzigingen voor de integratie uit in de T&I-omgeving. Na een succesvolle interne validatie brengen we jou op de hoogte. We bezorgen je een testplan zodat je kan starten met de tests in de toepassing (1). Je voert de tests uit in de T&I-omgeving zoals beschreven in het aangeleverde testplan (2). Als bepaalde tests niet lukken, communiceer dit dan zo snel mogelijk aan het integratieteam zodat er aan een oplossing kan gewerkt worden. Als alle tests succesvol afgerond zijn bezorg je het volledig ingevulde testplan terug aan het integratieteam. Als wij het volledige testplan terug ontvangen hebben beschouwen we de integratie in de T&I-omgeving als voltooid, en kunnen we overgaan naar de voorbereiding van de opzet in de productieomgeving (3).


  6. Validatie en inplanning (PRD)


    Je bezorgt de noodzakelijke technische gegevens aan het integratieteam, ten laatste op een maandagavond (1). Op donderdag bespreekt het integratieteam de inplanning van de uitvoering in PRD. Deze wordt ingepland binnen 2 à 3 weken (2). Om communicatie tussen de webservice van de klant en IDM mogelijk te maken, dient er in sommige gevallen een wijzigingsverzoek aangevraagd te worden bij het netwerkteam (i.e. het openzetten van datastromen). Dit is voor een goed begrip enkel vereist indien je doelsysteem gehost wordt in de VPC Overgangszone (3). Als het netwerkteam de aanvraag uiterlijk op een vrijdag ontvangt, dan voeren zij deze wijziging uit op woensdagavond (4). Jij voert de voorbereidingen voor de integratie en de opzet van de webservice uit volgens de aangeleverde takenlijst (5). Vervolgens voeren de technische teams alle wijzigingen uit voor de integratie uit in de PRD-omgeving. Na een succesvolle interne validatie brengen we jou op de hoogte zodat je kan starten met de validatie.


  7. Validatie opzet en ondersteuning

    De integratie is opgezet in productie en het integratieteam heeft het je op de hoogte gebracht (1). Je voert de tests uit in de productieomgeving. Als bepaalde tests niet lukken, communiceer dit dan zo snel mogelijk aan het integratieteam zodat er aan een oplossing kan gewerkt worden (2). Als wij een seintje ontvangen dat de opzet aan de verwachtingen beantwoordt, beschouwen we de integratie in de productieomgeving als voltooid (3).

In totaal dien je als klant voor een standaardPlus-integratie - van start tot finish - minimaal een drietal maanden te rekenen. Tevens adviseren we om bij vragen of problemen steeds een seintje te geven; we helpen je desgevallend graag om de oorzaak van het probleem zo snel mogelijk te identificeren.

Operational level agreements

Voor provisioning webservices verwachten wij een response time van max. 10 seconden. De timeouts kunnen evenwel per webservice ingeregeld worden. Meer informatie over de operational level agreements van IDM-integraties, kan je desgewenst terugvinden via deze link: ...

Na de integratie

Het is van essentieel belang dat provisioning webservices van standaardPlus-integraties steeds bereikbaar blijven en correct werken. Er kan namelijk impact zijn op andere integraties als één bepaalde webservice downtime ondervindt. Om deze reden vragen wij om in het geval van geplande of ongeplande downtime onmiddellijk contact op te nemen met het integratieteam (integraties@vlaanderen.be) zodat dit zo snel mogelijk opgelost kan worden. Het is wél mogelijk om per doelsysteem periodes te definiëren tijdens dewelke er niet geprovisioneerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor doelsystemen die ‘s nachts offline gaan of ‘s nachts slechts reageren omwille van eigen jobs.

Bij wijzigingen aan de opzet, bijvoorbeeld het toevoegen van omgevingen, nieuwe of gewijzigde rechten of extra attributen, zal het volledige proces terug doorlopen worden. Meer informatie over change management na de integratie, kan je desgewenst terugvinden via deze link.

 

Relevante pagina's

Relevante pagina's

Wat is het Gebruikersbeheer?

Kost van het Gebruikersbeheer

Stel je vraag?



Vragen of suggesties, contacteer ons via: integraties@vlaanderen.be 

Heb je nood aan ondersteuning bij het gebruik van de toepassing, contacteer de 1700.