Item | Who | Notes |
---|
Introductieronde |
Deel 1. Feedback vorige business werkgroep |
- voorkeursscenario inproductiestelling
- overlopen wat verschillende releases inhouden
- vooropgestelde timing
| Els |
|
- aanbeveling naar het BC van GIPOD
| Els | - Iedereen akkoord met big bang scenario, duidelijke afspraken en timings zijn nodig
- Actie AIV: plannen technische werkgroepen (5/11/2018 om 13:30)
- Actie BWG leden: voorstel afgevaardigden voor technische werkgroepen
|
Deel 2. Nieuwe thema's |
- kader GIPOD vanuit de business case
- scope vernieuwing
- overzicht verantwoordelijkheden
- wettelijk kader
| Els | - Vernieuwing
- Hinder kan op zichzelf staan, maar kan ook aan 1 of meerdere innames gekoppeld worden
- Project is een bundeling van inname(s), hinder(s), omleiding(en)
- Verantwoordelijkheden
- AIV geeft nogmaals aan dat er een verschil is tussen wat het GIPOD platform toelaat versus wat verplicht is in te voeren in GIPOD en wie de eindverantwoordelijkheid draagt. Het kader hiervoor is het decreet.
- Verantwoordelijkheden moeten afgestemd zijn op de definities van inname en hinder en op de informatieflows. Dit kan dan als basis dienen voor een voorstel tot decreetswijziging. Daarbij zullen enkel de verplichtingen worden opgenomen en niet de mogelijkheden.
- Integan: aannemers die in opdracht werken van nutsmaatschappijen, moeten een voorstel van omleiding kunnen ingeven in GIPOD.
- VVSG: Steden en gemeenten hebben volgens decreet eindverantwoordelijkheid voor omleidingen, maar op gewestwegen zal dit in nauw overleg met AWV gebeuren.
- Stad Gent: Waarom zijn nutsmaatschappijen geen bijdragers bij het behandelen van conflicten? Integan: behandelen van conflicten zal bij nutssector gebeuren door onderlinge afstemming, dit is niet hetzelfde als bijdragen .
- De huidige tabel moet nog meer in detail uitgewerkt worden, dit is een levend iets dat verder verfijnd moet worden.
- Huidige wettelijk kader
- Bepalingen wie welke info wanneer aanlevert. Voorstellen tot wijzigingen hiervan kunnen in de BWG besproken worden. Er zal een afzonderlijke BWG worden ingericht die zich specifiek zal buigen rond de gewenste verplichtte registraties en timings) en die een advies zal geven aan de juridische werkgroep. De verdere uitwerking zal door de juridische werkgroep gebeuren en de uiteindelijke beslissing ligt op politiek niveau.
- Voorstel om verplichte ingave werken van categorie 2 met ernstige hinder, werken van categorie 3 met omleiding en omleidingen uit te stellen van 1 maart 2019 naar een nog te bepalen latere datum ifv de in productie stelling van het vernieuwde GIPOD. Wordt opgenomen in juridische werkgroep.
- Suggestie wordt geopperd om in decreet op te nemen om alle werken van categorie 2 en categorie 3 verplicht in te geven, niet enkel die met een omleiding.
|
|
|
|
| Els | - 2 aparte statussen invoeren voor inname en periode, levert weinig meerwaarde. Bedoeling moet zijn om GIPOD zo simpel mogelijk te houden. 1 status moet voldoende zijn, als de semantiek duidelijk is (wat wil elke status zeggen?) en als deze goed afgestemd wordt op de flow. Zie later.
|
- Inname / hinder / project / fasering:
- begrippen
- onderlinge relatie
| Els | - Inname
- deel van het openbaar domein dat effectief wordt ingenomen
- bij werken kunnen er verschillende zones zijn, waarbij elke zone een andere beheerder kan hebben
- werkzone: beheerd door lokaal bestuur of nutsmaatschappij (initiatiefnemer werken)
- werfzone: voorgesteld door een aannemer in opdracht van de initiatiefnemer ( nutsmaatschappij of lokaal bestuur) , en uiteindelijk goedgekeurd /aangepast door een lokaal bestuur
- bij evenementen is er maar 1 zone : de innamezone
- De Lijn: het parcours van koers, is dit hinder of inname? Stad Antwerpen: het parcours is inname (er wordt ook een retributie voor aangerekend), hinder kan al dan niet beperkt worden in tijd
- De werkgroep merkt op dat het GIPOD systeem los moet staan van de lokale toepassingen. Het is niet omdat er retributie wordt gerekend dat het een inname of omgekeerd. Deze regels zijn overal anders. Wel moet naar de definitie van Hinder en Inname gekeken worden en moet het op basis van deze definities duidelijk zijn.
- VRN: Wat is dan hinder in nieuwe GIPOD? AIV: is duidelijker als de flow bekeken wordt (zie later). De zone van de hinder zou ingeleid kunnen worden door aannemer, maar bevestiging/verantwoordelijkheid ligt bij lokaal bestuur.
- Hinder
- In het eerder gelopen semantisch traject, werden 2 entiteiten voor hinder vastgesteld:
- mobiliteitsmaatregelen: bv. rijstrook afsluiten, 30 ipv 50, ... Zal in lokaal besluit zitten.
- mobiliteitshinder: dit zijn de gevolgen van inname of van de genomen maatregelen (soort netto-hinder, bijv. verminderde doorstroming) op de mobiliteit.
- In 80% van de gevallen, valt hinder qua zone en tijd samen met de inname. In het huidige GIPOD is dit trouwens de enige mogelijkheid, je kan de hinder niet diversifiëren in zone en tijd.
- Stad Antwerpen: "voor-hinder" (van zodra opbouw start) wordt in huidige GIPOD ook gemodelleerd als inname. Al is dit niet volledig correct, want er zijn dan bijvoorbeeld wel nog leveringen mogelijk, die tijdens de echte inname niet meer mogelijk zijn.
- Het moet ook mogelijk zijn om 1 hinder(zone)/omleiding te linken aan verschillende innames
- Definities van de verschillende zones moeten onafhankelijk zijn van type gebruiker. Iedereen moet deze hetzelfde interpreteren.
- Hinderzone moet meegenomen worden bij conflictberekening. Uiteindelijk is dit ook een soort inname al kunnen er wel bepaalde zaken nog wel doorgaan die niet kunnen in bv de eigenlijke werkzone. De business regels voor conflict berekening zullen in één van de volgende werkgroepen worden opgemaakt.
- Discussie werkzone vs werfzone vs hinderzone
- werkzone = zone van de put, waar effectief gewerkt wordt. Zal gebruikt worden voor sperperiodes.
- werfzone = werkzone + uitbreidingen, zoals container, kraan, materiaal, werfverkeer, ...
- innamezone = evolueert in de tijd, eerst gelijk aan werkzone wanneer enkel die is ingegeven, maar gelijk aan werfzone vanaf het moment dat die ook is ingegeven.
- hoort een afgebakende voetgangers- of fietserscorridor ook nog bij werfzone, of is dit hinderzone?
- werfzone, want:
- zit mee in signalisatieplan in de vergunningsaanvraag die een aannemer moet doen
- slechts 2 zones: werkzone en signalisatiezone (=werfzone)
- aannemers beschouwen corridor als deel van werf
- hinderzone, want:
- werfzone is niet toegankelijk voor burgers, dus corridor is hinderzone
- corridor is vrij van retributie, in tegenstelling tot werk- en werfzone
- gaat over mobiliteit(shinder), niet over werk
- signalisatieplan/zone is wel veel ruimer dan werfzone, soms staat er 2km verder ook signalisatie. Kan moeilijk allemaal als werfzone beschouwd worden.
- innamezone, want wordt ook ingenomen (en er kan dus niks anders plaatsvinden)?
- Samenvatting Els: over werkzone is er geen discussie. Ook over innamezone van evenement is er geen discussie. Te beslissen wat er in werfzone zit. Alle zones die ingenomen worden en andere functie krijgen dan normaal (bv. fiets- en voetgangerscorridors)? Hinderzone zal in 80-90% van de gevallen gelijk zijn aan werfzone, maar kan ook extra zone met maatregelen ivm mobiliteit zijn. We moeten vermijden om teveel types zones te creëren, maar er tegelijk voor zorgen dat details over werf en hinder wel ingegeven kunnen worden.
- VVSG: Semantiek is belangrijk en fundamenteel. Best om dit uit te werken adhv concrete cases volgende keer. Moeten ervoor zorgen dat grote innames dynamisch zijn (fasering), en makkelijk kunnen aangepast worden.
- Input om discussie verder te voeden :
- aannemers doen voorstel van werfzone bij aanvraag signalisatievergunning (net als voorstel omleiding)
- lokaal bestuur beslist of er corridor nodig is
- lokaal bestuur moet zones in signalisatievergunning (mogelijks aanpassen en) bevestigen
- belangrijk dat proces efficiënt verloopt
- 80/20-regel voor ogen houden. In 80% is inname = hinder. Daarbij moet er dan de mogelijkheid zijn om extra zaken in te geven. Een extra hinderzone, die buiten de werk/werfzone ligt.
- onderscheid maken tussen burger die parkeerverbod aanvraagt (= inname) en parkeerverbod voor veiligheid bij inname (= gevolg, dus hinder).
- hinder duidelijk definiëren, types maatregelen en gevolgen, anders wordt het een container-begrip
- ACTIE BWG leden: bekijk eigen praktijkcases en toets deze aan voorstellen. Wat zit er in werfzone/hinderzone? Hou daarbij rekening dat ook de hinderzone kan meegenomen worden in een conflictberekening en dat men de totale zone (WERK+ WERF+HINDER) voor een bepaald werk ook kan opvragen.
- ACTIE AIV: werk 1 of meerdere voorstellen uit op basis van enkele praktijkcases.
- Project
- groepering van innames, hinder, mobiliteitsmaatregelen en projecten
- synergie = type project, groepering van werken van nutsmaatschappijen
- fases zijn belangrijk om gefaseerde werken of gefaseerde hinder te kunnen modelleren. Kan afgestemd worden op signalisatievergunning (hinder)
- fasering is nodig om werken fijnmaziger te kunnen ingeven dan nu het geval is
- Omleiding
- 1 omleiding kan aan meerdere innames gekoppeld worden
- Tijdsaspect
- inname, hinder, omleiding kunnen eigen periodes hebben, ook als ze gekoppeld zijn, indien meerwaarde
|
- Flow registratie inname in GIPOD
- (grond)werken (+ statussen)
- evenementen
| Els | - Flow grondwerken
- voor kleine werken is hinderzone = innamezone. Echter voor gevolgen op mobiliteit buiten werfzone kunnen ook aparte hinderzones worden gedefinieerd.
- statussen: slechts 1 status overhouden voor inname, met 5 waarden
- 1: niet-concreet gepland
- 2: concreet gepland
- 3: effectief gepland
- 4: in uitvoering
- 5: uitgevoerd
- opmerking: status 2 en 3 ("concreet gepland" en "effectief gepland") zijn verwarrend, verschil is niet duidelijk.
- nieuw voorstel:
- 1: te plannen / periode onbekend / ...
- 2: niet-concreet gepland
- 3: concreet gepland
- voorstel betekenis status 1: inname zal doorgaan, maar nog niet duidelijk wanneer er met wie. Moet duidelijk zijn vanaf wanneer dat inname ingegeven moet worden in GIPOD. Dus, indien nog geen budget, niet in GIPOD.
- voorstel betekenis status 2: voorlopige datum voor inname
- voorstel betekenis status 3: coördinatievergadering gehouden, signalisatievergunning is er én aannemer heeft concrete datum. NIET 1 op 1 koppelen met signalisatievergunning.
- impact op hinderpremie bekijken: pas vanaf status 3 ?
- kleine werken kunnen onmiddellijk met status 3 ingegeven worden
- te bekijken of in bepaalde gevallen statussen automatisch kunnen overgaan naar de volgende status
- Flow evenement
- evementen kunnen onmiddellijk met status 3 ingegeven worden, meestal ligt datum daar vast
|
- types (inname, werk, grondwerk, evenement, ...)
| Naomi | - Indien we innames zouden opsplitsen volgens grondwerken, werken en evenementen, dan zouden de types uit het huidige GIPOD als volgt gemapt kunnen worden :
- Grondwerken
- cfr. werkopdrachten in huidige GIPOD
- Is het nodig om een onderscheid te kunnen maken tussen grondwerken en niet-grondwerken?
- Zijn alle types nodig in GIPOD? Ontbreken er?
- Zijn er types die geen grondwerk zijn?
- Zijn grondwerken altijd gelinkt aan sperperiode? Synergie-aanvraag ? Allebei enkel bij categorie 1.
- Werken
- opsomming van aantal types die momenteel onder manifestaties zitten, maar eerder aan werken gelinkt lijken. Vilvoorde: deze opsomming zijn "andere innames", die meestal het gevolg zijn van een inname of werk op privéterrein. Is nog iets anders dan werken die geen grondwerken zijn (bv. snoeiwerken, schilderwerken aan wegmarkering, blaaswerken, ... )
- Klopt het dat deze werken niet tot een sperperiode leiden, en geen synergieaanvraag vereisen?
- Deze innames moeten niet afzonderlijk geregistreerd worden indien ze deel uitmaken van grondwerken (werk- en werfzone)
- Lier: combinatie van types moet mogelijk zijn (multiselect), bv. stelling én bouwkraan, zodat je 1 zone kan tekenen
- Farys: is opsplitsing nodig? AIV: mogelijk is dit nuttig voor synergieaanvraag of vergunningsaanvraag? Nuts: wel opletten dat we niet verplicht worden alle soorten kleine werken in te geven, zoals eenvoudige herstellingen. AIV: verplichtingen moeten in decreet worden opgenomen en een afzonderlijke BWG zal zich hierover buigen.
- Brugge: hoe ingeven indien een burger zelf een huisaansluiting op riool moet doen? Zou passen onder kleine werken, zonder synergie-aanvraag en geen sperperiode.
- Evenementen
- opsomming van aantal types die momenteel onder manifestaties zitten
- te bespreken of alle types nog relevant zijn: bv. wielerwedstrijd open/gesloten criterium, sportwedstrijd
- onderscheid open/gesloten is handig om mobiliteitshinder te bepalen (oa. voor De Lijn)
- apart type "sport" hoeft niet echt
- wanneer deel afgesloten, deel open: definiëren in hinderzone
- begrafenissen (indien hinder op OD): vreemd omdat onder "evenement" te steken. Aparte categorie nodig?
- onderscheid tussen parkeerverbod als gevolg van evenement (hinder) en parkeerverbod aangevraagd door burger (inname/evenement)
- toevoegen: filmopnames
- ACTIE BWG leden: eigen innames bekijken, kan alles gemapt worden op de types die er zijn?
|
Topics volgende werkgroep | Els | - vastleggen definitie Hinder en Inname
- vastleggen van de begrippen werkzone, werfzone, hinderzone
- vastleggen van types innames (grote lijnen)
- overlopen concrete eigen cases om bovenstaande concepten te valideren.
- overlopen flow inname door werk en door evenement,
- overlopen flow project /fasering
- bespreken zoek en filtercriteria
- bespreken eerste concept UI voor GIPOD
|