[in opbouw]
Het verenigingsregister is decretaal verankerd. Dit brengt rechten en verplichtingen met zich mee, zoals kort toegelicht in het juridisch kader.
Hergebruik verenigingsgegevens
Het decreet stelt dat Vlaamse en lokale overheden gegevens uit het register moeten hergebruiken i.p.v. deze opnieuw te bevragen aan de vereniging. Hiermee ontzorgen wij de vereniging en zijn dienstverleningsaanvragen gemakkelijker en efficiënter.
Voor hergebruik hebben jullie toegang nodig tot het verenigingsregister. Deze toegang verloopt via MAGDA (zie ook technische aansluiting). Via MAGDA kunnen alle gegevens uit het register geraadpleegd worden. Je krijgt dus zicht op alle verenigingen in Vlaanderen, inclusief de vertegenwoordigers. Enkel de rijksregisternummers van de vertegenwoordigers zijn niet raadpleegbaar.
Als onderdeel van de aansluiting via MAGDA, zal ook een protocol afgesloten moeten worden tussen Digitaal Vlaanderen en elk lokaal bestuur. Dit is nodig omdat jullie toegang krijgen tot alle in Vlaanderen gekende en geregistreerde verenigingen (t.o.v. de verenigingen die enkel met de eigen overheid in contact treden). Toegang tot alle gegevens is belangrijk omdat verenigingen bij verschillende lokale besturen aankloppen alsook bij lokale en Vlaamse overheden dienstverlening aanvragen. De bedoeling is dan dat de vereniging niet opnieuw dezelfde gegevens moet achterlaten.
Op termijn kan het zijn dat dit protocol niet meer nodig is. De wetgeving hierover wordt gewijzigd. We houden jullie hiervan op de hoogte.
Registreren verenigingsgegevens
Het decreet stelt dat Vlaamse en lokale overheden die in het kader van hun dienstverlening t.a.v. verenigingen data verkrijgen, deze moeten registreren in het verenigingsregister, opdat andere overheden deze vervolgens kunnen hergebruiken.
De organisatie van dit “decentraal beheer”
0 Comments