Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »

[in opbouw]

Het verenigingsregister is decretaal verankerd. Dit brengt rechten en verplichtingen met zich mee, zoals kort toegelicht in het juridisch kader.

Hergebruik verenigingsgegevens

Het decreet stelt dat Vlaamse en lokale overheden gegevens uit het register moeten hergebruiken i.p.v. deze opnieuw te bevragen aan de vereniging. Hiermee ontzorgen wij de vereniging en zijn dienstverleningsaanvragen gemakkelijker en efficiënter.

Voor hergebruik hebben jullie toegang nodig tot het verenigingsregister. Deze toegang verloopt via MAGDA (zie ook technische aansluiting). Via MAGDA kunnen alle gegevens uit het register geraadpleegd worden. Je krijgt dus zicht op alle verenigingen in Vlaanderen, inclusief de vertegenwoordigers. Enkel de rijksregisternummers van de vertegenwoordigers zijn niet raadpleegbaar.

Als onderdeel van de aansluiting via MAGDA, zal ook een protocol afgesloten moeten worden tussen Digitaal Vlaanderen en elk lokaal bestuur/elke Vlaamse overheid. Dit is nodig omdat jullie toegang krijgen tot alle in Vlaanderen gekende en geregistreerde verenigingen. Dit is een verruiming t.a.v. van wat jullie momenteel kunnen raadplegen (= de verenigingen die met de eigen overheid in contact treden). Toegang tot alle gegevens is belangrijk omdat verenigingen bij verschillende lokale besturen aankloppen alsook bij lokale en Vlaamse overheden dienstverlening aanvragen. De bedoeling is dan dat de vereniging niet opnieuw dezelfde gegevens moet achterlaten.

Op termijn (nog niet voor 2024) zal gewerkt worden met “algemene protocollen” die afgesloten kunnen worden met verwerkingsverantwoordelijken uit eenzelfde sector die met de uitvoering van dezelfde taken van algemeen belang zijn belast of met de uitvoering van dezelfde verplichtingen die op hen rusten. Een algemeen protocol bevat dezelfde punten als een gewoon protocol. Over het algemeen protocol wordt voorafgaand het advies van het Vlaamse Comité voor de mededeling van persoonsgegevens ingewonnen.

De instanties of organisaties van de betrokken sector kunnen aansluiten op een algemeen protocol na advies van hun functionaris voor gegevensbescherming (DPO) en mits een bevestiging door de verwerkingsverantwoordelijke van de naleving van de modaliteiten van het algemene protocol. Het algemeen protocol en het overzicht van de aangesloten verwerkingsverwerkingsverantwoordelijken worden op de respectieve websites van de betrokken partijen bekend gemaakt.

Registreren verenigingsgegevens

Het decreet stelt dat Vlaamse en lokale overheden die in het kader van hun dienstverlening t.a.v. verenigingen data verkrijgen, deze moeten registreren in het verenigingsregister, opdat andere overheden deze vervolgens kunnen hergebruiken.

Registreren vertegenwoordigers

Artikel 8, §1, van de Wet Rijksregister bepaalt dat de machtiging om het Rijksregisternummer te gebruiken, door de minister, bevoegd voor Binnenlandse Zaken, wordt toegekend aan de overheden, instellingen en personen wanneer dit gebruik noodzakelijk is voor de uitvoering van taken van algemeen belang. Er is geen machtiging vereist om het Rijksregisternummer te gebruiken wanneer dit gebruik uitdrukkelijk voorzien is door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie. Het decreet stelt jullie dus in staat om het rijksregisternummer te verwerken. Dat betekent dat jullie het mandaat hebben om bij registratie van een verenging, de vertegenwoordigende leden te registreren met hun RRNR. Het decreet geeft jullie geen machtiging voor toegang tot het rijksregister.

Lokale besturen hebben een algemene machtiging voor toegang tot het Rijksregister. Deze kan gebruikt worden om vertegenwoordigers op te zoeken (RRNR, naam en voornaam) in functie van de registratie van de gegevens in het register. Het gebruik moet wel officieel bekrachtigd worden binnen het bestuur.

Verwerken verenigingsgegevens

De verwerking van verenigingsgegevens is onderworpen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zowel Digitaal Vlaanderen als Vlaamse en lokale overheden moeten de betrokkene informeren en waarborgen dat de betrokkene zijn rechten kan uitoefenen. Digitaal Vlaanderen zal voorzien in de informatie (bv. doeleinden, ontvangers, of uitzonderlingen op bepaalde rechten) opdat Vlaamse en lokale overheden op een correctie en eenduidige manier de vereniging kunnen informeren.

Informeren van de betrokkene

Artikel 14 van de AVG vereist dat de verwerkingsverantwoordelijke de betrokkene op de hoogte brengt van bepaalde informatie wanneer persoonlijke gegevens worden verzameld bij de betrokkene.

Deze informatie omvat o.a. het volgende:

  • De identiteit en contactgegevens van de verwerkingsverantwoordelijke

  • De contactgegevens van de functionaris voor gegevensbescherming

  • De doeleinden van de verwerking en de rechtsgrondslag voor de verwerking

  • De ontvangers of categorieën ontvangers van de persoonlijke gegevens

  • De bewaartermijn van de persoonlijke gegevens of, indien dit niet mogelijk is, de criteria die worden gebruikt om deze termijn te bepalen

  • Het bestaan van bepaalde rechten van de betrokkene met betrekking tot de verwerking van hun persoonlijke gegevens (zie hieronder)

  • Het recht om een klacht in te dienen bij een toezichthoudende autoriteit

Rechten van de betrokkene

De AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) geeft individuen verschillende rechten met betrekking tot de verwerking van hun persoonlijke gegevens:

  • Recht op toegang: het recht om te weten welke persoonlijke gegevens van jou worden verwerkt en hoe deze worden verwerkt.

  • Recht op rectificatie: het recht om onnauwkeurige of onvolledige persoonlijke gegevens te corrigeren.

  • Recht op vergetelheid: het recht om persoonlijke gegevens te laten verwijderen als deze niet langer nodig zijn voor het doel waarvoor ze zijn verzameld.

  • Recht op beperking van de verwerking: het recht om de verwerking van persoonlijke gegevens te beperken in bepaalde omstandigheden.

  • Recht op dataportabiliteit: het recht om persoonlijke gegevens te ontvangen in een gestructureerd, algemeen gebruikt en machinaal leesbaar formaat.

    • Het recht op dataportabiliteit is niet van toepassing op gegevensverwerking die wordt uitgevoerd in het algemeen belang (zoals hier het geval is).

  • Recht van bezwaar: het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van persoonlijke gegevens in bepaalde omstandigheden.

  • Recht recht niet te worden onderworpen aan een uitsluitend op geautomatiseerde verwerking, waaronder profilering.

    • Niet van toepassing

  • No labels