Document toolboxDocument toolbox

Digitale oplossingen - Loketbouwstenen

Vlaanderen kent heel wat digitale loketten/e-loketten, waarop interactie met de overheid mogelijk is. We onderscheiden vier hoofd e-loketten (Mijn Burgerprofiel, E-loket voor Ondernemers, Verenigingsloket of Loket Lokale Besturen), één per doelgroep (burgers, ondernemingen, verenigingen, lokale besturen). Het is van belang dat deze hoofd e-loketten zoveel mogelijk dienstverlening voor hun respectievelijke doelgroep centraal kunnen aanbieden. Ze maken hiervoor elk gebruik van een specifiek ecosysteem van digitale oplossingen om een zo uniform mogelijke gebruikerservaring te kunnen realiseren. Daarom is het van belang dat deze Vlaamse bouwstenen inhoudelijk zo goed mogelijk “gevoed” worden vanuit alle departementen, agentschappen en andere takken van de Vlaamse overheid.

Het is de bedoeling dat elke entiteit die een e-loket wil aanbieden zich eerst de vraag stelt of de dienstverlening niet gerealiseerd kan worden via één of meerdere van de hoofd e-loketten. Als geoordeeld wordt dat het alsnog nodig is om features aan te bieden die niet gecoverd zijn door deze hoofd e-loketten, dan kan er een eigen thematisch loket opgezet worden, maximaal rekening houdend met de onderstaande bouwstenen.

Voeden van het ecosysteem

Onderstaand overzicht toont welke digitale oplossingen samen deel uitmaken van het loket-ecosysteem, en waarom best zoveel mogelijk entiteiten van de Vlaamse overheid hier op aansluiten.

Context

Omschrijving

Context

Omschrijving

Overheidsproducten

Veel van de dienstverlening is bij de overheid gekend onder de vorm van een “product” in de Interbestuurlijke Producten- en Dienstencatalogus (IPDC). De inhoud van dit centraal register wordt ontsloten op verschillende hoofd e-loketten, elk met focus op de eigen doelgroep. Om de burger een zo volledig mogelijk overzicht van deze dienstverlening te kunnen voorschotelen, is het van belang dat alle overheidsproducten gekend zijn in IPDC, waaronder dus ook die producten waar je als entiteit van de Vlaamse overheid voor verantwoordelijk bent. Om die reden is aansluiten een noodzaak.

IPDC wordt momenteel ontsloten door de volgende hoofd e-loketten: Mijn Burgerprofiel, E-loket voor Ondernemers, Verenigingsloket

Formulieren voor productaanvragen

Entiteiten die verantwoordelijk zijn voor bepaalde overheidsproducten moeten het aanvraagproces maximaal digitaal aanbieden. Dit kan door gebruik te maken van digitale formulieren. Een entiteit stelt deze idealiter ter beschikking aan een doelgroep via een hoofd e-loket. De biedt een eenvoudige manier om aanvraagformulieren voor producten op te bouwen en aan te duiden via welke webtoepassing deze moeten ontsloten worden. Heb je voor de aanvraag van een product bestemd voor natuurlijke personen reeds een formulier gebouwd zonder de Formulierentool en bied je dit op je eigen platform aan, stel het dan ook ter beschikking via Mijn Burgerprofiel (zie https://www.vlaanderen.be/formulierentool-van-digitaal-vlaanderen-werken-met-formulieren/starten-met-de-formulierentool/aansluiten-op-de-aanvraagmodule).

Formulieren voor productaanvragen worden vandaag door de volgende hoofd e-loketten aangeboden: Mijn Burgerprofiel

Dossiers van productaanvragen

Entiteiten die aanvragen van bepaalde overheidsproducten ook effectief afhandelen registreren deze aanvragen, alsook tussentijdse updates daarover, maximaal in een centraal dossieropvolgingssysteem: . Hiervoor moet je je backend met DOSIS integreren. De burger kan dan al zijn lopende dossiers opvolgen in één of meerdere hoofd e-loketten. DOSIS kan enkel dossiers opvolgen die gekoppeld zijn aan producten die in IPDC zitten.

Dossieropvolging kan vandaag op de volgende hoofd e-loketten gebeuren: Mijn Burgerprofiel, E-loket voor Ondernemers, Verenigingsloket

Notificaties

Een burger kan via berichtgeving op de hoogte gehouden worden van wijzigingen in dossiers, ontvangst van nieuwe documenten of andere noemenswaardig nieuws. Een aantal notificaties worden automatisch gegenereerd (bvb een notificatie bij het wijzigen van een status in een dossier). Andere notificaties worden expliciet door een entiteit uitgestuurd. De digitale oplossing die al deze notificaties regelt is . Integratie van de eigen backend met deze oplossing is noodzakelijk als je dit soort berichten wil uitsturen. Het aantal nieuwe (ongelezen) notificaties wordt ook getoond op alle webtoepassingen (inclusief Mijn Burgerprofiel) die de Global Header integreren (momenteel evenwel enkel wanneer de burger is aangemeld als natuurlijk persoon).

Notificaties zijn vandaag ter beschikking op de volgende hoofd e-loketten: Mijn Burgerprofiel, Verenigingsloket

Thematische overheidsdata

Los van dossiers, producten, … wil je als entiteit van de Vlaamse overheid ongetwijfeld bepaalde soorten data waar je zelf master van bent op een goede manier kunnen ontsluiten richting de burger. Voor deze ontsluiting moet je maximaal beroep doen op één of meerdere van de bestaande hoofd e-loketten: als je burgers bedient, het als je doelgroep ondernemingen is, het voor verenigingen of Loket Lokale Besturen voor lokale besturen. Via een specifieke backend-integratie met deze loketten (per loket apart geregeld) kun je je data thematisch ontsluiten.

Thematische overheidsdata zijn vandaag ter beschikking op de volgende hoofd e-loketten: Mijn Burgerprofiel, E-loket voor Ondernemers, Verenigingsloket

Opzet van een eigen thematisch loket

Het kan noodzakelijk blijken alsnog een eigen thematisch e-loket binnen de Vlaamse overheid op te zetten met functionaliteiten die niet door een hoofd e-loket kunnen gecoverd worden. Voorzie in dat geval integratie met de onderstaande bouwstenen uit het loket-ecosysteem van de Vlaamse overheid waar van toepassing, bovenop de integratie met de loketoplossingen hierboven, waardoor het eigen thematisch loket netjes aansluit in het Vlaamse netwerk van loketten.

Alle hoofd e-loketten zijn uiteraard zelf ook geïntegreerd met deze bouwstenen.

Functionaliteit

Omschrijving

Functionaliteit

Omschrijving

VO branding

Een e-loket dat vanuit de Vlaamse overheid wordt aangeboden wordt geacht de te implementeren. Dit zijn frontend widgets die de herkenbaarheid van de toepassing als deel van de Vlaamse overheid vergroten, alsook toegang voorzien naar de verschillende hoofd e-loketten. Deze header voorziet de eerste stap richting compliancy van het e-loket met de https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/vlaamse-digitale-strategie/digitale-dienstverleningsstrategie.

Aanmelden

Een burger meldt in een e-loket aan in de hoedanigheid van hetzij de natuurlijke persoon, hetzij de hoedanigheid van onderneming/vereniging/lokaal bestuur. Om dit te kunnen realiseren wordt ingezet. Er zijn verschillende mechanismen om met deze oplossing te integreren.

Gebruikersspecifieke rechten

Een burger kan in een bepaalde hoedanigheid wel of geen rechten hebben om toegang te hebben tot specifieke functionaliteiten op een loket. Binnen de Vlaamse overheid is de afspraak dat de rol voor dit rechtenbeheer opgenomen wordt door het .

Eigen overheidsdata raadplegen

Eén van de slagzinnen van de Vlaamse overheid als het gaat over burgerdata is “vraag niet wat je al weet”. Het hergebruik van bestaande authentieke data is een cruciaal gegeven, ook in de context van e-loketten. Als de burger toegang moet krijgen tot data uit authentieke bronnen, dan moet men integreren met het om dit soort data op te halen. De datahub voorziet automatisch ook in legal logging via het .