Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 20 Next »

[in opbouw]

De opzet van het verenigingsregister voorziet beheer van verenigingsgegevens via gegevensinitiatoren. Je leest er meer over in het juridisch kader en decentraal gegevensbeheer. Digitaal Vlaanderen registreert zelf geen verenigingen.

Als Vlaamse overheid of lokaal bestuur ben je gegevensinitiator. Dit betekent dat je via je eigen toepassingen verenigingen registreert of verenigingsgegevens aanpast in het register. Lees meer over applicaties aansluiten op het verenigingsregister en beheerinstructies. Decentraal gegevensbeheer is een permanente verplichting en wordt best ingepast in de dagelijks werking binnen het bestuur, de gemeentelijke processen en de taakverdeling.

Bij de aansluiting op het Verenigingsregister vraagt Digitaal Vlaanderen om een interne coördinator aan te stellen om de aansluiting in goede banen te leiden. De rol is sterk vergelijkbaar met die van een GIS-coördinator1, alleen gaat het hier niet om geografische gegevens maar om verenigingsgegevens.

De coördinator heeft competentie en kennis voor het omgaan met data en informatie over verenigingen. Hij/zij slaat de brug tussen de verschillende diensten binnen het lokaal bestuur, de ondersteunende IT-afdeling en het beleid. De coördinator speelt een belangrijk rol om organisatiebreed en geïntegreerd te werk te gaan m.b.t. verenigingsgegevens. Deze persoon registreert (idealiter) zelf geen gegevens, maar denkt samen met de betrokken collega’s binnen de verschillende domeinen (sport, cultuur, financiën) na op welke manier gegevens best gedigitaliseerd, geregistreerd en geraadpleegd en hergebruikt kunnen worden.

We voorzien, samen met partners binnen de Vlaamse overheid, maar ook binnen de provincies en de VVSG, graag in de ondersteuning van de “V-coördinator” via

  • Nieuwsbrieven

  • Opleidingen en documentatie

  • Community werking en netwerkmomenten

  • Uitwisselen van goede praktijken

  • Overleg met bronbeheerder (via een beheercomité)

Deze instrumenten zullen de komende maanden (en jaren) verder uitgewerkt worden.

Referentie

1 De rol van een GIS-coördinator: https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/rol-van-de-gis-coordinator

  • No labels