Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 14 Next »

Het GIPOD

Wat is het GIPOD?

Het Generiek Informatieplatform Openbaar Domein (GIPOD) is een centraal uitwisselingsplatform dat alle informatie over werken en/of manifestaties op het openbaar domein samenbrengt. Het platform zorgt voor minder hinder door:

  • meer afstemming tussen nuts- en wegenwerken,
  • vermijden van werken op omleidingstrajecten,
  • detecteren van conflicten tussen werken en manifestaties,
  • betere coördinatie en planning van werken.

Samenwerking en afspraken

PartnersTaken
Informatie VlaanderenOntwikkeling en exploitatie
De Lijn
  • Plaatsen/ophalen van informatie over werken en/of manifestaties op het openbaar domein.
  • Samenwerken voor meer synergie en minder hinder.



Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)
De Vlaamse raad van Netwerkbeheerders (VRN)
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)

Hoe informatie uitwisselen met het GIPOD?

Plaatsen en ophalen van informatie kan op 3 manieren:

  • koppelen van eigen systemen via API,
  • linken van data,
  • registreren in GIPOD via een interface.

Het GIPOD² op basis van OSLO vanaf 2020

Om een stijgende meerwaarde te realiseren vernieuwt Informatie Vlaanderen de GIPOD-modules onder de naam GIPOD². We vullen ze aan met nieuwe begrippen zoals ‘Hinder’, ‘Project’ en ‘Sperperiode’. Het vernieuwde platform gaat zoveel mogelijk uit van het ‘only once’-principe door het linken van data en het koppelen met andere processen & platformen en de erkenning van GIPOD² als authentieke bron (zie afbeelding):

De Vlaamse overheid zet in op een éénduidige standaard voor de uitwisseling van informatie om te zorgen voor meer samenhang en een betere vindbaarheid van data. Zo kan iedereen de gegevens gemakkelijker gebruiken.

In 2012 startte de Vlaamse ICT-organisatie (V-ICT-OR) met het initiatief Open Standaarden voor Linkende Overheden (OSLO). Dit legde de basis voor een open semantische informatiestandaard. In een latere fase werd dit omgedoopt tot Open Standaarden voor Linkende Organisaties (OSLO²). Informatie Vlaanderen zet met OSLO² samen met haar partners versterkt in op semantische interoperabiliteit, met als doel:

  • standaardiseren van de betekenis van informatie,
  • realiseren van het principe ‘vraag niet wat je al weet’,
  • creëren van hefbomen voor interbestuurlijke dialoog,
  • hergebruiken van informatie door de private sector.

In 2017 werden de resultaten van het project OSLO² opgeleverd:

  • Vocabularia vormen de basis voor open semantische informatiestandaarden en bieden een gedeeld begrippenkader voor bepaalde concepten met een focus op gegevensuitwisseling.
  • Applicatieprofielen beschrijven een specificatie voor gegevensuitwisseling voor applicaties die een bepaalde use case vervullen. Het laat toe om naast een gedeelde semantiek ook bijkomende restricties op te leggen, zoals het vastleggen van kardinaliteiten of het gebruik van bepaalde codelijsten. Een applicatieprofiel kan dienen als documentatie voor analisten en ontwikkelaars.

Voorbeeld: het applicatieprofiel Inname openbaar domein.

Het GIPOD² maakt gebruik van de binnen OSLO² ontwikkelde applicatieprofielen die toelaten Innames, Mobiliteitsmaatregelen en Hinder op het openbaar domein gelinkt op te maken en te ontsluiten. Semantische afstemming zorgt ervoor dat informatiemodellen gebruik maken van eenduidige termen waar een bijbehorende definitie voor kan opgezocht worden.

Dit alles komt interoperabiliteit tussen toepassingen ten goede door dubbelzinnigheid en onduidelijkheid te elimineren. Daarnaast zorgt het voor breder gedragen informatiemodellen door silodenken te vermijden. De informatie in de vocabularia en applicatieprofielen is georganiseerd volgens het Resource Description Framework (RDF), wat ze geschikt maakt voor gebruik in Linked Data toepassingen.

Verder lezen

Bekijk de nieuwe entiteiten in het GIPOD²

  • No labels

0 Comments

You are not logged in. Any changes you make will be marked as anonymous. You may want to Log In if you already have an account.