Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Indien afnemers van Vlaamse overheidsentiteiten de gegevens zorgtoeslag van het agentschap Opgroeien wensen te consulteren, kan dit via de dienst GeefZorgtoeslag. De gegevens Zorgtoeslag van het agentschap Opgroeien kunnen niet geraadpleegd worden door middel van de dienst GeefDossierHandicap 3.0.

Info

Informatie:

Voor de ontsluiting van een MAGDA 2.0 webservice, alsook het generieke proces binnen een 2.0 webservice, wordt verwezen naar Werking en gebruik MAGDA 2.0 Webservices.

Excerpt
hiddentrue

De webservice GeefDossierHandicap 3.0 biedt de mogelijkheid om dossiers van personen met een handicap bij de verschillende authentieke bronnen te consulteren, namelijk DGPH, VSB. Opvragingen zijn mogelijk op datum of op periode.

Overzicht handicapdiensten

Een overzicht van de verschillende handicap-diensten die beschikbaar zijn bij MAGDA is te vinden op Overzicht van de MAGDA handicap diensten.

Situering

Deze webservice biedt de mogelijkheid aan de openbare instellingen en aan verschillende gemachtigde organisaties om de informatie met betrekking tot onder meer de aanvragen en erkenningen wegens handicap die door de verschillende authentieke bronnen worden beheerd, te raadplegen.

In eerste instantie was enkel het Directie-generaal personen met een handicap (DGPH) bevoegd. Dit is de authentieke bron die in de vorige versie 'GeefHandicap 2.0' geconsulteerd wordt. Als gevolg van de 6de Staatshervorming zijn sinds 2014 de deelgebieden bevoegd geworden voor de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB). Sinds 2018 wordt de naam THAB vervangen door zorgbudget ouderen. Langs Vlaamse zijde gebeurt de inkanteling van de bevoegdheid zorgbudget voor ouderen bij de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB).

Deze dienst maakt achterliggend gebruik van de KSZ-dienst HandiService v2. Handiservice v2 biedt de mogelijkheid om de informatie met betrekking tot de aanvragen en erkenningen wegens handicap, die door de verschillende authentieke bronnen worden beheerd, te raadplegen. 

In het sluitstuk van de 6de Staatshervorming nemen de andere deelgebieden de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden en de erkenning van de handicap voor kinderen over van de DGPH. De authentieke bronnen IRISCare (hulp aan bejaarden en erkenning kinderen voor Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel), de Waalse Verzekeringsinstellingen (hulp aan bejaarden  voor het Waals Gewest), AViQ (erkenning kinderen voor het Waals Gewest) en DSL (hulp aan bejaarden en erkenning kinderen voor de Duitstalige Gemeenschap) kunnen potentieel bijkomend geconsulteerd worden.

GeefDossierHandicap 3.0 biedt momenteel de mogelijkheid om de informatie bij de verschillende authentieke bronnen met betrekking tot de handicap te consulteren, namelijk DGPH, VSB, IRISCARE, NIC AVIQ en DSL.

Volgende gegevensblokken kunnen worden opgevraagd op basis van een datum of een periode:

  • Erkenning van de handicap

  • Recht

  • Sociale kaarten

Indien afnemers van Vlaamse overheidsentiteiten de gegevens zorgtoeslag van het agentschap Opgroeien wensen te consulteren, kan dit via de dienst GeefZorgtoeslag. De gegevens Zorgtoeslag van het agentschap Opgroeien kunnen niet geraadpleegd worden door middel van de dienst GeefDossierHandicap 3.0.

Verwante diensten

SocZek.GeefBetalingenHandicap-03.00: Deze dienst geeft een overzicht van de betalingen die geregistreerd zijn voor een persoon met een handicap.

Gezin.GeefZorgtoeslag-02.00: Deze dienst ontsluit handicapgegevens zoals deze worden aangeboden door Opgroeien.

Gegevensbronnen

De gegevens worden opgevraagd bij KSZ die op zijn beurt de achterliggende bronnen aanspreekt:

  • DGPH

  • VSB

  • IRISCARE

  • NIC (OAW)

  • AVIQ

  • DSL

Meer informatie over hoe deze bronnen gebruikt worden in de opbouw van het antwoord vindt u onder Opvraging.

Note

Opmerking:

Agentschap Digitaal Vlaanderen is afhankelijk van de externe bron(nen) voor de kwaliteit en de aanlevering van de gegevens. 

Volgende onderdelen zijn beschikbaar voor bovenstaande bronnen


DGPH

VSB

IRISCARE

NIC (OAV)

AVIQ

DSL

Evolutie van het dossier

Erkenning van het dossier







handicapRecognitionDetails


resultRecognitionChild





inabilityFollowCourse





inabilityToWork








disabilityCode








independencyScore








childPathology








pillars




resultRecognitionAdult






diminuationIndependence



diminuationEarnings








unsuitability

rights







old legislations


IT/IVT


THAB / ZBO / AAPA



Overlap inschrijvingscontrole

Naast de standaard actieve inschrijving is deze dienst ook beschikbaar met overlap inschrijvingscontrole. Hierbij wordt een periode uit de vraag vergeleken met de periode die gebruikt is bij de Repertorium.RegistreerInschrijving-02.00 dienst. Er moet minimaal 1 dag overlap zijn tussen beide periodes. Bij een actieve inschrijvingscontrole dient het INSZ actief te zijn in het inschrijvingsrepertorium op het moment van verwerking van het document.

Begin- en eindatum van de periode uit de vraag

Volgende elementen worden gebruikt als begin- en einddatum

Pad

Opmerking

By Date

Begindatum

/Vraag/Criteria/ConsultFilesByDateCriteria/referenceDate

Dezelfde datum wordt gebruikt als begin- en einddatum waardoor de bevraagde datum in de ingeschreven periode moet vallen

Einddatum

/Vraag/Criteria/ConsultFilesByDateCriteria/referenceDate

By Period

Begindatum

/Vraag/Criteria/ConsultFilesByPeriodCriteria/period/beginDate

Einddatum

/Vraag/Criteria/ConsultFilesByPeriodCriteria/period/endDate

Gebruiksvoorwaarden

Om gebruik te kunnen maken van deze dienst dient men een machtiging te hebben die toegang geeft tot deze gegevens en een aansluitingsprocedure te doorlopen.

Info

Informatie:

Meer informatie over deze voorwaarden is terug te vinden op de pagina “Machtigingen en toelatingen”.

Meer informatie over het aansluitingsproces is terug te vinden op deze webpagina.

Batch

Deze webservice is eveneens beschikbaar in een batch-variant (enkel XML). Voor meer informatie: Webservice In Batch bevragen.

Prefix

SocZek.GeefDossierHandicap-0300

Voorbeeld

SocZek.GeefDossierHandicap-0300_20200503115553530

Functionaliteiten

Met de GeefDossierHandicap 03.00 dienst kan een dossier opgevraagd worden bij de authentieke bronnen van een persoon met een handicap aan de hand van een INSZ. Dit kan op basis van een specifieke datum of op basis van een periode. Bij KSZ worden hiervoor respectievelijk de operaties ConsultFilesByDate en ConsultFilesByPeriod van de HandiServiceV2 dienst aangesproken.

Drawio
border1
zoom1
simple0
inComment0
pageId1624016756
custContentId2185593669
lbox1
diagramDisplayNameUntitled Diagram.drawio
contentVer2
revision2
baseUrlhttps://vlaamseoverheid.atlassian.net/wiki
diagramNameUntitled Diagram.drawio
pCenter0
width1018
height511

Werking

Opties

  • Configuratieparameters op het MAGDA platform zijn voor deze dienst niet van toepassing

Anchor
opvraging
opvraging
Opvraging

Van zodra de vraag gesteld is wordt er een XSD-validatie uitgevoerd. Is de ontvangen vraag XML niet geldig tegenover het schema, dan stopt de verwerking en wordt een foutmelding aangemaakt, anders gaat de verwerking verder. Na de XSD-validatie vinden de nodige authenticatie- en autorisatiecontroles plaats, bijvoorbeeld de inschrijvingscontrole.

Hierna vindt er een functionele validatie plaats van de vraag (bijvoorbeeld checksum 97 op het INSZ). Nadien zal de webservice achterliggend de HandiServiceV2 van KSZ oproepen. Ontvangt de webservice een antwoord – hetzij de gevraagde gegevens, hetzij een foutcode – wordt dit gevalideerd en omgezet in een MAGDA XML formaat. Het antwoord wordt nogmaals gevalideerd waarna het aan de afnemer ter beschikking gesteld wordt.

Responsetijden & Beschikbaarheid

Note

Opmerking:

De MAGDA response tijden zijn heel sterk afhankelijk van de responstijden van de bron. Als de brongegevens heel traag worden aangeleverd kan het MAGDA antwoord niet snel worden aangeleverd. 

Logging

De opvragingen die gebeuren via deze webservice worden bewaard zoals beschreven op de pagina "MAGDA logging".

Ondersteunde talen

MAGDA ondersteunt de Nederlandse taal.

Indien in de brongegevens de Nederlandse tekst niet beschikbaar is voor een bepaald element zal de eerste vertaling van de tekst in de brongegevens gebruikt worden, onafhankelijk van de taal waarin dit gegeven beschikbaar is.

Bij deze dienst is de XSD van de bron gebruik in de vraag en het antwoord. Deel van de MAGDA vraag en antwoord XSD zijn daardoor in de Engelse taal. De inhoud van de berichten is echter volledig Nederlandstalig.

Op deze pagina

Table of Contents
maxLevel2

Binnen deze handleiding

Child pages (Children Display)

Omgevingsinformatie

Domein

SocZek

Classificatie

Persoonsgegevens


Verwante diensten

Child pages (Children Display)
depth1
pageSocZek - Sociale Zekerheid

Info

Met vragen kunt u steeds terecht bij de MAGDA Service Desk.