Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Note

De informatie op deze pagina wordt niet meer onderhouden. De inhoud is gepubliceerd in het document “Procedure Afbakening Gebouweenheden”, te vinden op https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/gebouwen-en-adressenregister/gebruik-en-achtergrondinformatie .

Criterium

Wordt de ruimte ontsloten via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte?

Toelichting

image-20240307-080431.png

Ontsloten: De ruimte moet bereikbaar/toegankelijk zijn via een eigen afsluitbare toegang via een openbare weg, erf of gedeelde circulatieruimte.

Eigen: een gebouweenheid moet toegankelijk zijn via één of meerdere eigen afsluitbare toegangen. Tussendeuren worden niet gehanteerd in dit criterium waardoor enkel ‘eigen’ toegangen tot de specifieke gebouweenheid in aanmerking komen.

Afsluitbaar: Van zodra een deur of poort die als toegang kan dienen aanwezig is kunnen we spreken over afsluitbaar. De aanwezigheden van een slot, badgelezer,… heeft hier geen invloed op.

Verduidelijking:

Tussendeuren: een tussendeur is een binnendeur tussen 2 ruimtes die geen circulatieruimtes zijn, dus deze worden niet meegenomen in dit criterium. Een tussendeur zorgt voor interne circulatie binnen het gebouw en voor een samenhang in gebruik (zie criterium 3)

Drawio
mVer2
zoom1
simple0
inComment0
custContentId6776390143
pageId6643515492
lbox1
diagramDisplayNameDiagram zonder titel-1717407736850.drawio
contentVer4
revision4
baseUrlhttps://vlaamseoverheid.atlassian.net/wiki
diagramNameDiagram zonder titel-1717407736850.drawio
pCenter0
width283.5
links
tbstyle
height251

Afsluitbare gedeelde circulatieruimte: de bepaling dat een ruimte toegankelijk moet zijn via een gedeelde circulatieruimte is hier belangrijk. Of deze circulatieruimte al dan niet afsluitbaar is nemen we niet mee in het criterium.

Nooduitgang: we spreken in de afbakening over een hoofdingang van de ruimte, nooduitgangen worden niet aanzien als eigen afsluitbare toegang.

Toegangsdeur enkel voor logistieke redenen: Dit is geen hoofdingang, dus geen eigen afsluitbare toegang die zorgt dat het gebruiksdoel voor die ruimte kan ingevuld worden.

Versie

0.1-090424 - Resultaten nog te verifiërenPasserelle tussen 2 gebouwen:

  • Als beide gebouwen die verbonden worden met een passerelle apart toegankelijk zijn, worden de gebouwen aanzien als 2 aparte gebouwen en gaan ze elk hun eigen afbakening hebben voor gebouweenheden.

  • Als 1 van beide gebouwen enkel toegankelijk is via de passerelle, worden beide gebouwen aanzien als 1 gebouw. De afbakening van de gebouweenheden blijft de gewone regels volgen:

    • Als de passerelle uitkomt op een gedeelde circulatieruimte, kunnen aparte gebouweenheden nodig zijn.

    • Als de passerelle niet uitkomt op een gedeelde circulatieruimte, kan deze ook niet leiden tot aparte gebouweenheden.

  • De passerelle zelf wordt niet aanzien als gebouweenheid

Uitgangspunt: eengezinswoning

...

Voorbeelden

Context

Resultaat

image-20240328-142438.png

Een gebouw is onderveeld in een praktijk en eengezinswoning. Er is een fysieke scheiding tussen de 2 functionele eenheden (woning en praktijk).

3 gebouweenheden:

  • Gebouweenheid voor de praktijk

  • Gebouweenheid voor de woning

  • Gemeenschappelijk deel (automatisch aangezien 2 gebouweenheden binnen het gebouw)

Variant

...

Status
colourBlue
titleRESIDENTIEEL

In onderstaand voorbeeld hebben beide situaties elk hun eigen afsluitbare toegang, waardoor we 2 gebouweenheden hanteren.

Opmerking: Echter verder in de afbakening kan dit herleid worden naar 1 of geen gebouweenheiden, afhankelijk de evaluatie van de criteria rond samenhang in gebruik, basisvoorzieningen per gebruiksdoel en functionele zelfstandigheid.

...

2

...

:

...

woonzorgcentra, studentenresidenties,…
Status
colourBlue
titleRESIDENTIEEL

Een woonzorgcentrum en studentenresidenties worden in regel als één gebouweenheid gezien.

Volgende uitleg klopt niet meer volgens de nieuwe regels rond gedeelde circulatieruimte: Rond het criterium ‘eigen afsluitbare toegang via een gedeelde circulatieruimte’ merken we voor deze gebouwen wel het volgende op:

...

Indien er andere ruimtes zoals appartementen, studio’s, kapperszaak, kinderopvang,

...

kinepraktijk… aanwezig zijn, kunnen deze wel in aanmerking voor een gebouweenheid (afhankelijk van de andere criteria).

Praktijkvoorbeelden

Voorbeeld

Context

Resultaat

woonzorgcentrum met assistentieflats

image-20240403-082718.png

Binnen het gebouw bevinden zich verschillende flats, elk met een keuken, sanitair en douche. Er worden ook andere ruimtes gedeeld van het wzc (bv. toiletten,…).

  • 1 gebouweenheid voor het wzc

  • De assistentieflats krijgen geen aparte gebouweenheid gebouweenheden omdat ze geen eigen afsluitbare toegang hebben . De gedeelde circulatieruimte is hier niet relevant omdat deze gedeelde basisvoorzieningen bevat.

  • Indien deze assistentieflats wel een eigen afsluitbare toegang hebben tot de openbare weg of erf worden het wel aparte gebouweenheden.

De assistentieflats krijgen wel aparte gebouweenheden

  • tot een gedeelde corculatieruimte.

Sint-Amandsplein 7 Grimbergen

image-20240403-083358.png

Een wzc waarbij 2 assistentieflats aanwezig zijn op het gelijkvloers maar enkel bereikbaar via een centrale gang. De 2 assisitentieflats hebben een douche en toilet. Een keuken is niet aanwezig (enkel een kast)

De centrale gang geeft toegang tot gedeeld sanitair.

Het gebouw bevat rechts op het gelijkvloers ook nog 3 commerciële ruimtes met elk hun eigen afsluitbare ingang, maar zonder toilet (gedeeld toilet).

1 gebouweenheid voor het wzc

Opm:

  • De assistentieflats zijn geen aparte gebouweenheid omdat ze geen eigen afsluitbare toegang hebben tot een gedeelde circulatieruimte (gedeelde circulatieruimte is niet aanwezig doordat gedeelde basisvoorzieningen aanwezig zijn in deze)zouden aparte gebouweenheden kunnen zijn omdat ze uitkomen op een gedeelde circulatieruimte. In crterium 3 zullen we zien dat ze toch uitgesloten worden wegens het ontbreken van de nodige basisvoorzieningen.

  • De commerciële ruimtes vormen geen gebouweenheid zouden aparte gebouweenheden kunnen zijn omdat ze geen een eigen toilet als basisvoorziening uitgang hebben. Dus deze voldoen niet aan de vereiste basisvoorzieningen (zie criterium 3), ook al hebben die een eigen afsluitbare toegang tot de openbare weg.

De assistentieflats krijgen wel aparte gebouweenheden
  • In criterium 3 zullen we zien dat ze toch uitgesloten worden wegens het ontbreken van de nodige basisvoorzieningen.

Bulskampstraat 39 Veurne

image-20240403-113531.png

Een wzc waar assistentieflats aanwezig zijn op de verdiepingen. Op het gelijkvloers bevinden zich gemeenschappelijke ruimtes, secretariaat, toiletten,….

De flats hebben een keuken, toilet en douche aanwezig

1 gebouweenheid voor het wzc (samen met de kamers) en 1 per assistentieflat.

  • De assistentieflats hebben geen immers een eigen afsluitbare toegang tot een gedeelde circulatieruimte (de centrale gang bevat gedeelde basisvoorzieningen).

De assistentieflats krijgen wel aparte gebouweenheden

WZC Edouard Remy

image-20240403-075155.png

In een woonzorgcentrum zijn 4 extra studentenkamers aanwezig.

  • 1 gebouweenheid voor het wzc

  • Kamerwoningen worden niet als aparte gebouweenheid opgenomen. Deze hebben ook geen eigen afsluitbare toegang (gedeelde circulatieruimte is niet aanwezig door gedeelde basisvoorzieningen).

Of de studentenkamers een gebouweenheid krijg is afhankelijk van de eigen basisvoorzieningen op deze kamers.

...

  • De kamerwoningen zouden volgens dit criterium aanzien kunnen worden als aparte gebouweenheden omdat ze een eigen afsluitbare toegang hebben tot de gedeelde circulatieruimte. In criterium 3 zullen we zien dat ze toch uitgesloten worden wegens het ontbreken van de nodige basisvoorzieningen.

Variant 3: Kamerwoningen
Status
colourBlue
titleRESIDENTIEEL

Kamerwoningen zijn een specifieke situatie waarin minstens één van de gedeelde basisvoorzieningen (toilet, keuken of badkamer) niet aanwezig zijn. Zie voor de definitie VCRO Artikel 1.3 - kamer (VCRO artikel 1.3)

...

Voorbeeld

Context

Resultaat gebouweenheid

Brabanconnestraat 80 Leuven

image-20240328-135926.png

 

Een gezinswoning met 1 aparte kamerwoning waar de badkamer gedeeld wordt. Er is dus één afsluitbare toegang voor het gebouw.

  • 1 gebouweenheid voor de gezinswoning

  • De kamerwoning voldoet niet aan de vereiste van zouden volgens dit criterium aanzien kunnen worden als aparte gebouweenheid omdat ze een eigen afsluitbare toegang (door de aanwezigheid van een gedeelde basisvoorziening in de gang/hal bestaat er geen ‘gedeelde circulatieruimte’). Ook is de basisvoorziening badkamer gedeeld waardoor we niet over een volwaardige gebouweenheid spreken.

Uitleg klopt niet meer
  • heeft tot de gedeelde circulatieruimte. In criterium 3 zullen we zien dat het toch uitgesloten worden wegens het ontbreken van de nodige basisvoorzieningen (met de gedeelde badkamer).

 

image-20240403-095053.png

 

Een gebouw met 1 handelsruimte, 4 kamers en 4 studio’s

Centrale circulatieruimtie is beperkt tot het gelijkvloers voor de handelsruimte en gebouweenheid wonen.

Tussen de inkomhal en de gang naar de trap bevindt zich een eigen afsluitbare toegang.

3 7 gebouweenheden:

  • 1 gebouweenheid voor de handelsruimte

  • 1 gebouweenheid voor de 4 kamerwoningen samen en studio’s gemeenschappelijke keuken (collectief wonen).

  • 4 gebouweenheden voor de sturdio’s. Deze ruimtes hebben een eigen afsluitbare toegang via een gedeelde circulatieruimte op het gelijkvloers.

  • 1 gemeenschappelijk deel (automatisch aangemaakt)

4 gebouweenheden voor de studio’s, 1 voor de woonfunctie, 1 handelsruimte + 1 GD

 

image-20240403-135815.png

 

Eén gebouw met 1 studio en 5 kamers

  • 1 gebouweenheid voor de studio en kamers (collectief wonen)

    • Deze heeft een eigen afsluitbare toegang ontsloten via een openbare weg of erf.

    • Voor de eenheid zijn de basisvoorzieningen aanwezig (al dan niet gedeeld)

 

image-20240403-140812.pngImage Removed 

Een studentenresidentie met 19 kamers

  • 1 gebouweenheid voor de

residentie (gelijkaardig aan ziekenhuis, woonzorgcentra,…)Uitleg klopt niet meer: eigenlijk hoort dit voorbeeld nu bij criterium 3
  • studio, wegens het aanwezig zijn van een gedeelde circulatieruimte.

Studentenresidentie - Brusselsestraat 161 Leuven

 

image-20240403-090815.png

 

Een studentenresidentie, met eigen afsluitbare toegang, bestaat uit 206 kamers met toegang tot restoruimte en sanitaire ruimtes. Binnen hetzelfde gebouw zijn er ook 5 appartementen voorzien, die via een eigen afsluitbare toegang te bereiken zijn.

7 gebouweenheden:

  • 1 voor de kamers (gelijkaardig aan ziekenhuis, wzc,…)

    • Opmerking: indien deze meerdere afsluitbare toegangen zouden hebben (door compartimentering) zijn er theoretisch meerdere eenheden mogelijk. Voor cases zoals deze bij wzc, ziekenhuizen, studentenresidenties) hanteren we echter als regel 1 eenheid omdat deze als ‘eenheid’ in samenhangend gebruik aanzien worden. Zie criterium 3 voor verdere toelichting.

  • 5 appartementen

    • We voorzien voor de apartementen een eigen afsluitbare toegang via een gedeelde circulatieruimte (lift en traphal bovenaan die apart toegankelijk zijn voor de appartementen zodat deze ruimte apart te onderscheiden zijn van de gedeelde basisvoorzieningen voor de studentenresidentie).

  • 1 gemeenschappelijk deel (automatisch aangemaakt)

Uitleg klopt niet meer: de flats zijn altijd gebouweenheden, los van de eigen toegang naar buiten.

...

Variant 4: Ziekenhuizen / schoolgebouwen
Status
colourYellow
titleNIET-RESIDENTIEEL

Een ziekenhuis en schoolgebouw worden in regel als één gebouweenheid gezien. Deze kunnen meerdere eigen afsluitbare toegangen hebben, maar voor deze gebouwen hanteren we 1 gebouweenheid.

...

Voorbeelden

Context

Resultaat

Ziekenhuis Temse

image-20240404-112717.png

 

Eén gebouw met verschillende kamers en ruimtes, eigen afsluitbare toegang

1 gebouweenheid

Schoolgebouw Ronse

image-20240404-113547.png

 

Eén gebouw met verschillende kamers en ruimtes, eigen afsluitbare toegang

1 gebouweenheid

Variant

...

5: commerciële centra met (afsluitbare) gedeelde circulatieruimte
Status
colourYellow
titleNIET-RESIDENTIEEL

Een winkelcentrum wordt veelal ingericht met een gedeelde circulatieruimte die op zich ook afsluitbaar is. We kijken hier naar de definitie van ‘eigen afsluitbare toegang’ van de gebouweenheid voor een winkel, welke los staat van afsluitbare toegang van de gedeelde circulatieruimte.

...

Voorbeeld

Context

Resultaat

Winkelcentrum Rootenstraat 8, 3600 Genk

image-20240328-134735.png

Het shoppingscentrum vormt één gebouw. De meeste units in het winkelcomplex hebben enkel een toegang langs binnen, via de gedeelde circulatieruimte. Aangezien deze gedeelde toiletten heeft, wordt deze niet meer aanzien als gedeelde circulatieruimte.

Enkele eenheden hebben ook een rechtstreekse toegang langs buiten. Het winkelcomplex omvat zowel horecazaken als handelsruimtes.

We dienen echter wel extra rekening te houden met de aanwezigheid van een toilet als exclusief gebruik door een gebouweenheid. Hierdoor vermijden we dat tijdelijke ‘pop-up’ winkels zonder eigen toilet toch een eigen gebouweenheid krijgen.

n gebouweenheden:

  • n gebouweenheden per winkelunit welke een eigen afsluitbare toegang hebben langs buiten.

  • 1 gemeenschappelijk deel voor het gebouw.

Variant

...

6: kantoren met eigen afsluitbare toegang
Status
colourYellow
titleNIET-RESIDENTIEEL

Kantoren kunnen in een gebouw een duidelijk aanduidbare eigen afsluitbare toegang hebben via een gedeelde circulatieruimte. Als deze kantoren elk de basisvoorzieningen hebben kan een aparte gebouweenheid voor die kantoren voorzien worden.

...