Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Nummerplaten liggen aan de basis van een aantal aanrekenbare kosten die overheden bij voorkeur automatisch willen factureren. Denk aan onder andere parkeerretributies en GAS-boetes voor snelheidsovertredingen of sluikstoren of de verkeersbelasting, kilometerheffig. In de meeste gevallen willen overheidsinstanties achterhalen wie de titularis van een nummerplaat is. Soms worden ook extra gegevens van het voertuig opgevraagd zoals merk, model en kleur om zich ervan te vergewissen dat de nummerplaat correct herkend werd.

Voor de Lage Emissiezones zijn dan weer de uitstoot van voertuigen van belang en worden vooreerst voertuigkenmerken opgevraagd (oa. brandstoftype, vermogen, euronorm ) van belang om te bepalen of een voertuig al dan niet kan binnenrijden alvorens titularis gegevens op te vragen in geval van beboeting. MAGDA respecteert het proportionaliteitsbeginsel bepaald binnen het GDPR.

MAGDA neemt steeds de rol op van verwerker, de Vlaamse Instellingen die aansluiten zijn verwerkingsverantwoordelijke. De verplichtingen van MAGDA zijn opgenomen in de protocolovereenkomst met DIV.

Zowel de technische- als persoonsgegevens worden bijgehouden in het kentekenregister van de de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Instanties die hiervoor een overeenkomst hebben afgesloten met de DIV, kunnen deze gegevens ophalen.

Elke overheidsinstelling dient immers te beschikken over een wettelijke basis (een finaliteit) voor het bevragen van de Kruispunt Databank Voertuigen.

Op de website van de FOD Mobiliteit kan je nagaan of uw Vlaamse instelling reeds een protocolovereenkomst heeft afgesloten. Dit is trouwens een randvoorwaarde om de aansluiting bij MAGDA voor de mobiliteitsdiensten te starten.

Als uw instelling bovendien beschikt over een machtiging voor het consulteren van de adresgegevens van Rijksregister, dan worden de deze automatisch mee opgenomen in de response.

Deze functionaliteit is ingebouwd in de RegistrationsTitulars, de REST service voor het opvragen van binnenlands voertuigen.

Echter, in 2020 heeft DIV het verouderde communicatieprotocol (SOAP) waarmee de voertuig- en titularisgegevens tot nu toe werden opgehaald, vervangen door een nieuwe, meer hedendaagse manier van datatransmissie: REST-services.

Het is de bedoeling dat deze soap services in de loop van dit jaar worden uitgefaseerd, nieuwe ontwikkelingen gebeuren nog uitsluitend op de REST services.

Dit heeft gevolgen voor gemeenten, parkeerbedrijven, intercommunales, AGB’s, veiligheidsdiensten en andere instanties die vandag al gegevens ophalen, via een interface van hun softwareleverancier of eigen IT-diensten.

Alle nieuwe aansluitingen voor mobiliteitsgegevens gebeuren voortaan via de nieuwe REST-diensten.

Excerpt
Child pages (Children Display)
alltrue
depth1
styleh1
excerptTyperich content

...