Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Expand
titleWat is het verschil tussen het verenigingsregister en het verenigingsloket?

Het verenigingsregister is een data-oplossing die door van Digitaal Vlaanderen opgebouwd wordt. Het product is gericht naar overheden en publieke instellingen die in het kader van hun dienstverlening aan verenigingen nood hebben aan identificerende basisgegevens.

Het Verenigingsloket is een web toepassing voor verenigingen en wordt gebouwd door Departement Cultuur, Jeugd en Media. Vertegenwoordigers van een vereniging kunnen via dit loket de gegevens van het verenigingsregister raadplegen en aanpassen. Enkel voor hun eigen vereniging natuurlijk. Ze kunnen daar ook dienstverlening zoeken en de aanvraag voor hun vereniging opstarten.

...

Expand
titleWie mag welke gegevens aanpassen?

Een overheidsorganisatie die aansluit als gegevensinitiator mag alle gegevens van alle verenigingen raadplegen maar ook aanpassen. Een uitzondering hierop zijn de erkenningen. Deze mag je enkel ingeven wanneer jouw organisatie zelf de uitreiker is van de erkenning.

Het verenigingsregister zal elke aanpassing van de gegevens onmiddellijk doorvoeren. Wij bieden hierbij volledige transparantie in wie, welke gegevens heeft aangepast en wanneer. De historiek van de wijzigingen kunnen op elk moment opgevraagd worden per vereniging.

Er worden met alle aangesloten overheden beheerafspraken gemaakt, en we voorzien in een terugmeldfunctionaliteit waarmee eenieder correcties kan melden en fouten rechtgezet zullen worden. Daarnaast heb je als overheidsmedewerker natuurlijk de plicht om zorgvuldig met die data om te gaan.

Expand
titleWat gebeurt er wanneer 2 gegevensinitiatoren de gegevens van dezelfde vereniging aanpassen?

Elke aanpassing wordt direct doorgevoerd. De 1e gegevensinitiator zal de gegevens aanpassen. De 2e zal die gegevens mogelijke mogelijks overschrijven. Beide wijzigingen zijn wel transparant terug te vinden in de historiek. Beide gegevensinitiatoren kunnen dus opvragen wie wat gewijzigd heeft.

Om gelijktijdig overschrijven van dezelfde data te vermijden, is er wel een technisch mechanisme beschikbaar. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het versienummer van de vereniging. Wanneer je de gegevens wijzigt, kan je opgeven dat je een wijziging wil doorvoeren op een bepaald versienummer. Als er ondertussen al wijzigingen aangebracht zijn door iemand anders, dan wordt je verwittigd dat je niet op de laatste versie aan het wijzigen bent. Jouw wijziging wordt dan genegeerd. Het In dit geval, lijkt het ons dan het beste om de gegevens van die laatste versie nog eens op te halen en voor te leggen aan jullie gebruiker.

...

Expand
titleHoe wordt er vermeden dat een vereniging 2x geregistreerd staat in het register?

Bij registratie van een nieuwe vereniging zal voert het verenigingsregister een dubbel check uitvoerenuit. Wanneer wij vermoeden dat de nieuwe vereniging al bestaat in het register, dan gaan we deze nog niet toevoegen, maar geven we je eerst de mogelijkheid om na te kijken of jouw nieuwe vereniging niet overeenkomt met een van de mogelijke dubbels.

...

Expand
titleHoe weten we of een vereniging nog bestaat?

Als een vereniging niet meer blijkt te bestaan haar activiteiten gestopt heef, zal deze de status “inactief” “gestopt” krijgen in het verenigingsregister.

We gaan op termijn ook een mechanisme inbouwen dat detecteert wanneer de gegevens van een vereniging al een tijd niet meer aangepast of gebruikt zijn. Na een bepaalde periode (bijvoorbeeld na 3 jaar) gaan we de vereniging een andere status geven (bijvoorbeeld “slapend”) om te duiden dat er geen bevraging/aanpassing meer is van de verenigingsgegevens.

De scope van het verenigingsregister zit immers op verenigingen die in interactie treden met de overheid.

...

Expand
titleWorden de gegevens uit het verenigingsregister publiek beschikbaar gesteld?

Elke actieve vereniging zal wordt standaard publiek beschikbaar gesteld worden met een selectie aan gegevens. Vertegenwoordigers en bankrekeningnummers zullen hier geen onderdeel van uitmakenDe gegevens van de vertegenwoordigers zitten hier alvast niet in.

Uitzondering: Een feitelijke vereniging kan ervoor kiezen om helemaal niet publiek te vinden zichtbaar te zijn.

Expand
titleWelke kwaliteitscontrole wordt uitgevoerd op de data? Wie zorgt hiervoor?

Het Verenigingsregister controleert de formaten van de data, zoals e-mail. De betrouwbaarheid of juistheid van de data an sich is de verantwoordelijkheid van de gegevensinitiatoren die de data aanleveren en beheren, ofwel door zelf updates te doen ofwel door de vereniging gegevens te laten wijzigen via een portaal zoals het Verenigingsloket.

...