...
Binnen welke processen komen gegevens tot stand ? Waar (of waar “ontstaat” data over verenigingenverengingen zoals die nu bij de verschillende overheden te vinden is)?
Wie is als eerste op de hoogte van een nieuwe vereniging (en kan ze zo dicht mogelijk bij het ontstaan registreren)?
Waar worden gegevens momenteel al bewaard (en wie heeft dus gegevens nodig)?
Wie heeft de gegevens nodig (en is dus geëngageerd om gegevens correct te beheren)?
Dit zijn belangrijke vragen om duurzaam gegevensbeheer op te zetten en ervoor te zorgen dat het register zo volledig mogelijk is met zo min mogelijk bijkomende registratielasten voor de vereniging.
Uit het analysetraject dat in 2022 liep, ter voorbereiding van de bouw van het register, detecteren wij (lokale) overheden en koepelorganisaties als belangrijkste decentrale beheerders. Zij hebben een sterke dienstverleningsrelatie met de vereniging. Koepelorganisaties kennen en ondersteunen hun leden en verzamelen binnen deze interacties verenigingsgegevens. Ook lokale overheden staan erg dicht bij de vereniging. Erkenningen en subsidies zijn (typische) lokale producten via de welke lokale besturen verenigingen ondersteunen. Binnen deze dienstverleningen ontstaan verenigingsgegevens en krijgen lokale besturen zicht op typische verenigingskenmerken, zoals de activiteiten (Sport, Cultuur, …).
Ook op niveau van de Vlaamse overheden zijn er databanken met verenigingsgegevens, zoals de Sport databank of Cultuurverenigingen, Welzijnsorganisaties of Onderwijsverenigingen. Ook hier hangt gegevensbeheer samen met een erkenning of toelating om bepaalde activiteiten uit te voeren.
Digitaal Vlaanderen heeft geen relatie met de vereniging die als hefboom kan dienen voor gegevensbeheer. Daarom neemt Digitaal Vlaanderen de rol van coördinator op en wenst het samen te werken met overheden en organisaties die dichter bij de vereniging staan.
Voordelen voor de gebruiker
...
De Leer- en Ervaringsbewijzendatabank (LED) bevat erkende of gelijkwaardig verklaarde leer- en ervaringsbewijzen. AHOVOKS verkrijgt gegevens van Vlaamse overheden (zoals VDAB, AHOVOKS en het vroegere Syntra) om de centraal georganiseerde bron te voeden.
Het Rijksregister is een centraal georganiseerde gegevensbron binnen de Federale overheid (FOD Binnenlandse Zaken). Het bevolkingsregister maakt onderdeel uit van het Rijksregister en wordt gevoed door de steden en gemeenten.
Het CRAB, nu gekend als het adressenregister, startte als centrale gegevensbon, maar werd samen met de erkenning als authentieke bron, een decentraal register. De steden en gemeenten spelen een cruciale rol in het actualiseren van adresgegevens. Hun opdracht is ook decretaal verankerd in het CRAB-decreet.
De Kruispuntbank Voor Ondernemingen (KBO) is een centraal georganiseerde gegevensbron binnen de FOD Economie die basisgegevens bevat over geregistreerde entiteiten en hun vestigingseenheden. De FOD Justitie treedt op als gegevensbeheerder, met name voor de VZW’s. Acht erkende ondernemingsloketten, opgericht door en onder toezicht van de FOD Economie, staan als gegevensinitiator in voor de registratie van inschrijvingsplichtige ondernemingen.
Meer lezen?
Het
...
Verenigingsloket
Binnen Departement Cultuur, Jeugd en Media wordt het Verenigingsloket opgezet. Het loket laat toe dat verenigingen in Vlaanderen toegang krijgen tot hun gegevens beschikbaar in het register, alsook de mogelijkheid een vereniging te registreren en verenigingsgegevens te wijzigen.
...
Gezien overheden via het loket eveneens hun dienstverlening t.a.v. de vereniging aanbieden, kunnen geregistreerde gegevens meteen hergebruikt worden in een dienstverleningsaanvraag.
Meer lezen?
...
...
Maximale herbruikbaarheid van data
...
Om tot gedeelde definities te komen, liep in 2021 een OSLO traject, met als uitkomst: Feitelijke Verenigingen - Applicatieprofiel.
De meerwaarde van het register kan vele malen groter zijn als er integratie (“linkage”) is met andere databanken, elk op zich ontsloten als data-product, zoals
Erkenningen
Subsidies
Activiteiten (evenementen georganiseerd door de vereniging)
Infrastructuur
…
...
Enkele mogelijkheden:
De overheid koppelt data uit verschillende databanken en informeert de vereniging op maat.
De vereniging kan met beperkte ingave van gegevens maximaal beroep doen op overheidsdienstverlening.
Data is adresseerbaar
Doel: Verenigingen hebben stabiele identificatoren.
...
Het verenigingsregister zorgt voor de unieke identificatie van feitelijke verenigingen en afdelingen en hun vertegenwoordigende leden. Hiermee genereren we meerwaarde binnen diverse contexten en processen van dienstverlening vanuit overheden t.a.v. de vereniging.
De meerwaarde van het register kan vele malen groter zijn als er integratie (“linkage”) is met bestaande databanken, elk op zich ontsloten als data-product, zoals
Erkenningen
Subsidies
Activiteiten (evenementen georganiseerd door de vereniging)
Infrastructuur
…
...
Enkele mogelijkheden:
...
De overheid koppelt data uit verschillende databanken en informeert de vereniging op maat.
...
.