Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

 Het groeipad houdt in dat GIPOD de mogelijkheid verleent aan de netbeheerders van deze kleine grondwerken – voor de aanvang  of ingeval van dringende werken tot uiterlijk 1 dag na aanvang vanuit hun back office toepassingen op een automatische manier door te sturen. De eerste implementatie is voorzien in september 2021. Tegen uiterlijk einde december 2021 zullen alle grondwerken worden doorgestuurd zoals voorzien in het vernieuwde GIPOD decreet.

  

  • Gipod GIPOD 2.0 . en andere werken dan synergiewerken , te weten (= kleine en dringende  dringende grondwerken)

Op 21 januari 2021 is het nieuwe Gipod GIPOD van start gegaan.

Het nieuwe Gipod GIPOD voorziet op termijn niet alleen in een geografisch overzicht van alle innames. Nieuw is dat ook de hinder die die innames veroorzaken in kaart zal worden gebracht. 

Op dit moment, is dit overzicht van innames beschikbaar voor alle sleufsynergiewerken, in het jargon categorie 1 werken. Ook andere cat. 1 werken, zoals wegenis en rioleringswerken vind je nu in het nieuwe GipodGIPOD.

 

  • Zullen kleine grondwerken , te weten  cat(cat.2, cat.3 en dringende grondwerken, ) ook in Gipod GIPOD ter       worden beschikking worden gesteld?

Ja, zodra deze info ter beschikking kan worden gesteld op een automatische manier, zullen alle nutsbedrijven de informatie inzake grondwerken van cat. 2, cat. 3 alsook dringende grondwerken aanleveren.

...

Integendeel, er is een duidelijk engagement genomen samen met de Vlaamse overheid, De Lijn , de VVSG en alle nutsbedrijven om alle info inzake de grondwerkzone voor de kleine en de dringende grondwerken in het nieuwe Gipod GIPOD aan te leveren en door te laten stromen naar andere platformen.

Dit staat los van het vergunningenaspect, dat hoofdzakelijk geregeld wordt door de reglementen van de domeinbeheerder. In 85% van steden en gemeenten betekent dit de toepassing van de Code Nuts- en infrastructuurwerken, waarin een jaarvergunning is voorzien voor grondwerken van cat. 3 en dringende grondwerken én eveneens een jaarvergunning signalisatie als het grondwerken betreft zonder hinder op de rijbaan. Het gebruik van de jaarvergunning zal ook voorzien worden  in worden in het nieuwe GipodGIPOD.

 

  • Wat met de eigen tools van steden en gemeenten  ?

Naast Gipod GIPOD 2.0 . is de mogelijkheid voorzien dat steden en gemeenten de afhandeling van de signalisatievergunningen voorzien via een eigen tool, die de verzamelde info dan zal bezorgen aan GipodGIPOD.
Deze tools kunnen voor de nutswerken al  gebruikt worden door de aangestelde aannemers om aanvragen te doen tot signalisatie voor sleufsynergiewerken, te weten grondwerken van categorie 1.
Het ingeven en aanvragen van een signalisatievergunning voor kleine of dringende grondwerken kan op dit moment nog niet rechtstreeks in de eigen tool van steden en gemeenten gebeuren en dan correct worden doorgezonden naar GipodGIPOD. Als er nu info doorstroomt naar GipodGIPOD, dan wordt de stad of gemeente aanzien als beheerder van de grondwerkzone. Dit is natuurlijk niet correct.
Doel is dat de eigenlijke beheerder van de grondwerkzone de informatie ingeeft in Gipod GIPOD en dat er dan een uitwisseling is voorzien met de eigen systemen van steden en gemeenten en GipodGIPOD.

 

  • Vernieuwingstraject Gipod GIPOD in lijn met afsprakenkader partners zal uitmonden in nieuw decreet

Samen met alle partners, te weten de VVSG, VRN, de Vlaamse overheid en de Lijn  is een groeipad afgesproken inzake de inwerkingtreding van de toenemende functionaliteiten in GipodGIPOD.
Deze afspraken zijn door alle partners bekrachtigd. Wat betreft bovenstaande functionaliteit, nl. de automatische ingave van de kleine en dringende grondwerken vanaf september 2021

Er is  ook voorzien dat deze functionaliteit wettelijk verplicht wordt in het nieuwe Gipod GIPOD decreet.

Dit nieuwe decreet zal vermoedelijk  goedgekeurd en gepubliceerd worden eind 2021. De inwerkingtreding van het decreet wordt verwacht eind 2021.

...

Jullie feedback over de nieuwe webtoepassing is heel waardevol! Laat ons via het GIPOD feedbackformulier weten hoe we het vernieuwde GIPOD kunnen optimaliseren. Je kan stemmen op bestaande ideeën of nieuwe suggesties toevoegen.

Voor vragen bij het gebruik van de toepassing of over de gegevens in het GIPOD, neem contact op met onze helpdesk

De vernieuwing van GIPOD stopt niet met de release van 21 januari. We werken in 2021 volop verder aan uitbreidingen en optimalisaties. In het eerste kwartaal voorzien we oa. een aantal quick wins op basis van doorgegeven feedback, exporteren van zoekresultaten, opladen van GML-bestanden,… Je kan de planning ook volgen via de Roadmap in de feedbacktool 


Meer info over het vernieuwingstraject vind je op [https://vlaamseoverheid.atlassian.net/wiki/spaces/NGC ]. Hier vind je steeds de meest recente informatie terug.

...