Document toolboxDocument toolbox

Veelgestelde vragen (gebouweenheden)

De informatie op deze pagina wordt niet meer onderhouden. De inhoud is gepubliceerd in het document “Procedure Afbakening Gebouweenheden”, te vinden op https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/gebouwen-en-adressenregister/gebruik-en-achtergrondinformatie .

Dit hoofdstuk bevat vragen / opmerkingen en onduidelijkheden die door de verschillende instanties zijn opgemerkt maar die in kader van de thematische workshops niet essentieel zijn. Digitaal Vlaanderen wilt zoveel mogelijk een antwoord bieden en zal deze hieronder beschrijven.

  1. Weergave van het Gebouwen- en Adressenregister moet de feitelijke toestand zijn. Dit zal ook zo verwerkt worden in de herwerking van het CRAB-decreet.
    De reden hiervoor is dat het niet steeds mogelijk is om 100% zeker te zijn van de vergunde toestand, en dat vaak enkel de feitelijke toestand kan vastgesteld worden. Indien blijkt dat de feitelijke toestand afwijkt van de vergunde toestand, kan dit een reden zijn om een handhavingstraject op te starten.
    Daarnaast bestaat er soms discussie over de feitelijke toestand zelf: een gebouweenheid kan wel een keuken, wc en douche hebben, maar daarom niet gebruikt worden als woning. De feitelijke toestand wordt dan weerspiegelt door de inrichting of indeling, niet zozeer over het gebruik.
  1. De nieuwe afbakening zal ook betekenen dat eerdere beslissingen inzake gebouweenheden mogelijks verkeerd zijn. Het wordt door Digitaal Vlaanderen op dit moment als onrealistisch beschouwd om de bestaande data aan te passen aan de nieuwe afbakeningsregels of in alle gebouwen de feitelijke situatie na te gaan. Echter, vanaf het moment dat de afbakening verhelderd is (normaliter 30/06/24), zullen alle nieuwe gevallen geëvalueerd en gereviseerd worden tegen de nieuwe afbakening.
  1. De gids voor het vaststellen en toekennen van adressen kan hier gevonden worden. Digitaal Vlaanderen zal de impact voor het toekennen van adressen op de wijziging van de beslisboom gebouweenheden verder onderzoeken, te vinden op Impact afbakening op adressen | Impact afbakening op adressen.

Momenteel wordt bij een gebouweenheid het attribuut ‘Afwijking vastgesteld’ op 2 manieren gebruikt:

  1. Als een eenheid niet voldoet aan de woonkwaliteit (bv. ontbrekende keuken) wil VLOK deze toch als gebouweenheid registreren met als attribuut ‘Afwijking vastgesteld’

  2. Als een eenheid niet werd vergund (door de gemeenten gehanteerd).

Door deze onduidelijkheid wordt dit in een aparte analyse opgenomen waarin volgende vragen moeten beantwoord worden:

  • Wat wordt exact verstaan onder dit attribuut? In welke gevallen mag dit gebruikt worden?

  • Wie gaat dit attribuut beheren?

In tussentijd is de richtlijn om zo weinig mogelijk gebouweenheden aan te maken met het attribuut ‘Afwijking vastgesteld’ gelijk aan ja (true).

Nee, dit is momenteel niet mogelijk. In bepaalde gemeentes wordt er logica gebruikt op het niveau van de busnummers om de verdieping en ligging op de verdieping aan te geven, maar hiervoor bestaan geen globale richtlijnen. Volgens BestAdd wordt dit zelfs afgeraden (Zie ook artikel 19 in https://www.belgif.be/page/activity/bestwg.nl.html).

Het attribuut “lokalisering” is, in 2024, geen onderdeel van het datamodel van het gebouwenregister. Het staat ook niet op de roadmap voor dit jaar om te analyseren of de business waarde hiervan groot en breed genoeg is, alsook of het beheer haalbaar is.