- Created by Thomas De Langhe on 05 Aug, 2024
You are viewing an old version of this page. View the current version.
Compare with Current View Page History
Version 1 Current »
Er zijn 5 functionele bronnen in deze dienst, maar slechts 2 technische bronnen:
Technische bron KSZ
Federaal
Wallonië
Brussel
Oost-belgië
Technische bron Opgroeien Regie
Indien er een probleem is met 1 of meer bronnen bij een call naar de KSZ, dan wordt dit naar 1 uitzondering samengebracht met een annotatie voor elke bron waarvoor de uitzondering van toepassing is.
Vóór 2019 zijn er enkel gegevens Federaal te vinden, na 2019 werd Opgroeien Regie (en de andere gemeenschappen) ook een mogelijke bron.
Er wordt enkel een validatie gedaan dat de begindatum voor de einddatum ligt maar geen validatie van de periode.
Je krijgt dan een overzicht van wat er in die maanden is uitbetaald (de maanden die overlappen met de periode in de vraag). Dus als er in 1 van die maanden een startbedrag is uitbetaald, zal dat in antwoord terugkomen. Als er in die maanden een basisbedrag is uitbetaald, zal dat in het antwoord terugkomen. Ook als er bijvoorbeeld in 1 van die maanden schooltoeslag is uitbetaald, zal dat in het antwoord terugkomen.
Het antwoord bevat dan alle kinderen waar dat INSZ gekend is als begunstigde.
Het Vlaams regeerakkoord voorziet in de hervorming van de drie vormen van zorgbudget in de Vlaamse Sociale Bescherming. Met deze hervorming verdwijnt het concept van een basisondersteuningsbudget, “behalve voor de kinderen die recht hebben op dit budget ten gevolge van de zwaarste inschaling in de zorgtoeslag van het Groeipakket”. Het basisondersteuningsbudget dooft dus uit voor kinderen ouder dan 21 jaar en zal enkel nog aan kinderen die minimaal 12 punten scoren op de medisch-sociale schaal worden toegekend.
Gelet op de bedoeling van de decreetgever om het budget te behouden voor de kinderen met de zwaarste inschaling, de inhoudelijke band met de zorgtoeslag uit het Groeipakket en omwille van organisatorische efficiëntie is het logisch om het basisondersteuningsbudget voor minderjarigen te integreren in het Groeipakket. Het basisondersteuningsbudget voor minderjarigen zal worden ingekanteld in de derde pijler ‘andere toelagen’ binnen het Groeipakket en wordt hernoemd naar ‘ondersteuningstoeslag’ d.m.v. het decreet tot wijziging van het decreet van 27 april 2018 tot regeling van de toelagen in het kader van het gezinsbeleid, wat betreft de invoering van de ondersteuningstoeslag. Kinderen tot en met de maand waarin ze 21 jaar worden en die minimaal 12 punten scoren op de medisch-sociale schaal kunnen recht geven op deze maandelijkse ondersteuningstoeslag van 300€.
Net zoals bij het basisondersteuningsbudget bestaan er ook voor de ondersteuningstoeslag verschillende schorsingsgronden waardoor de uitbetaling van de toeslag wordt geschorst. Wanneer het kind dat recht geeft op een ondersteuningstoeslag zich in één van de situaties opgesomd in het BVR bevindt, zal de toekenning van de ondersteuningstoeslag worden geschorst. Wanneer de betreffende situatie wordt beëindigd, zal de ondersteuningstoeslag opnieuw worden toegekend (voor zover de andere toekenningsvoorwaarden zijn voldaan).
De schorsingsgronden van de ondersteuningstoeslag werden overgenomen zoals toegepast voor de toekenning van het basisondersteuningsbudget (artikel 142 en artikel 238 van het BVR van 30 november 2018) en hebben o.a. betrekking op het cumulverbod met het ontvangen van een inkomensvervangende tegemoetkoming of integratietegemoetkoming of het cumulverbod met een verblijf in een residentiële gehandicaptenvoorziening.
De toekenning van de ondersteuningstoeslag voor de Vlaamse kinderen zal automatisch verlopen. Brusselse kinderen kunnen ook een recht op de ondersteuningstoeslag openen, zij moeten hiervoor echter een aanvraag indienen bij een Vlaamse uitbetaler die vervolgens de verschillende voorwaarden zal nagaan.
Concreet wordt op 8 februari 2023 door de Vlaamse uitbetalers Groeipakket voor de eerste maal ondersteuningstoeslag uitbetaald voor de kinderen die er recht op hadden in de maand januari 2023. Deze toeslag zal dan ook vanaf die dag raadpleegbaar zijn in GeefKindvoordelen voor de klanten die hierin interesse hebben.
Inzake de betaling van Groeipakket (wat een maandelijks recht is) is er een heel belangrijk detail om deze vraag te verduidelijken, zie:
https://www.groeipakket.be/faq/betaling/wanneer-wordt-het-maandelijkse-groeipakket-betaald
Dus in het voorbeeld hieronder zal de betaling van de maand maart 2024 maar plaatsvinden op 08/04/2024.
De betaling de maand volgend op de rechtsmaand geeft geen invloed op de consultatiestroom GeefKindvoordelen. Binnen het Vlaams Kadaster Groeipakket, bron voor de consultatiestroom GeefKindvoordelen, wordt gewerkt met een systeem van open en gesloten periodes voor het maandelijks recht op Groeipakket. Dus als een kind recht opent op Groeipakket op 1 maart zal een voorlegging op 1 maart 2024 met de vraag met beginMaand 2024-03 en eindMaand 2024-03 een antwoord opleveren voor de maand maart 2024, zelfs als de effectieve betaling voor de maand maart 2024 nog niet werd uitgevoerd. Kan er geen recht worden vastgesteld op 1 maart zal er geen antwoord worden aangeleverd door de GeefKindvoordelen.
Er is dus geen ‘vertraging’ binnen de GeefKindvoordelen voor wat betreft de aanlevering van de gegevens met betrekking tot het maandelijks recht op Groeipakket, zodra er recht kan worden vastgesteld (m.a.w. de eerste van de maand) zullen de gegevens raadpleegbaar zijn.
Staat uw vraag hier niet bij?
Om een oplossing te zoeken voor het probleem dat u ervaart kan u de MAGDA Service Desk contacteren.
Op deze pagina
Binnen deze handleiding
- No labels