Document toolboxDocument toolbox


DIGITAAL VLAANDEREN

Identificatienummer (Persoon-02.02)

Inhoud

Het Rijksregisternummer of INSZ-Nummer is een uniek identificatienummer toegekend aan alle natuurlijke personen ingeschreven in de bevolkings- en vreemdelingenregisters van de gemeenten, de registers van de diplomatieke afvaardigingen en de consulaten in het buitenland en de wachtregisters van de gemeenten waar de vreemdelingen worden ingeschreven die verklaren vluchteling te zijn of die vragen erkend te worden als vluchteling.

Dit nummer wordt officieel het identificatienummer van het Rijksregister van de natuurlijke personen genoemd of ook het nationale nummer voor de sociale zekerheid.

Men vindt het terug op de SIS-kaart en de (elektronische) identiteitskaart of men kan het persoonlijk opvragen aan het loket van de dienst Bevolking.

XSD Visueel

Detail

Element

../Persoon

Omschrijving

Element

../Persoon

Omschrijving

@DatumCreatie

Datum van creatie van het dossier.

@DatumModificatie

Datum van laatste wijziging van het dossier.

@Bron

Aanduiding van de bron waar de gegevens opgehaald werden.

INSZ

INSZ toegewezen aan de persoon.

Voorbeeld

<!-- Dit data voorbeeld is gepseudonimiseerd, alle overeenkomsten met werkelijke data berusten puur op toeval --> <Persoon DatumCreatie="2018-05-16" DatumModificatie="2018-05-16" Bron="RR"> <INSZ>01234567890</INSZ> </Persoon>

Extra info

Het INSZ bevat 11 cijfers, als volgt :

  • Een eerste groep van zes cijfers gevormd door de geboortedatum in de volgorde : jaar, maand, dag. Voor een BIS nummer wordt de maand verhoogd met 40 of met 20 naargelang het geslacht gekend is of niet bij het aanmaken van het BIS nummer. Een BIS nummer wordt toegekend aan een persoon die niet ingeschreven is in het rijksregister, maar waarvan wel gegevens voor de sociale zekerheid moeten worden bijgehouden, bijvoorbeeld buitenlandse werknemers die minder dan drie maanden in België verblijven of grensarbeiders.

  • Een tweede groep van drie cijfers, ter identificatie van de personen die op dezelfde dag geboren zijn. Dit reeksnummer is paar voor een vrouw en onpaar voor een man. Het wordt in de volgorde van de inschrijvingen toegekend, namelijk 001 tot 997 (man) en van 002 tot 998 (vrouw);

    • voor een RN, een teller van de geboortes, waarbij dit nummer even is voor het vrouwelijke geslacht en oneven voor het mannelijke geslacht.

    • voor een BIS-nummer, een aanmaakteller, waarbij dit nummer even is voor het vrouwelijke geslacht en oneven voor het mannelijke geslacht of als het geslacht niet gekend is bij de aanmaak van het nummer.

  • Een derde groep van twee cijfers, die een controlegetal op grond van de 9 voorafgaande cijfers uitmaakt. Dit controlegetal wordt berekend op basis van een Checksum97 systeem. Hiervoor neemt men de eerste 9 cijfers van het INSZ en doet een restdeling (modulus deling) door 97. De uitkomst is de rest van de deling. Door deze rest af te trekken van 97 krijgt men het controlegetal.
    Vb1 : geboortedatum = 23/08/1966. Volgnummer = 273. Eerste negen cijfers van INSZ zijn 660823273. Modulus deling van 660823273 met 97 = 6. Controlegetal = 97 - 6 = 91. INSZ = 66 08 23 273-91
    Vb2 : geboortedatum = 30/11/2005. Volgnummer = 270. Eerste negen cijfers van INSZ zijn 051130270. Omdat de geboortedatum na 31/12/1999 valt moeten de eerste negen cijfers vooraf gegaan worden door een cijfer 2. Modulus deling van 2051130270 met 97 = 86. Controlegetal = 97 – 86 = 11. INSZ = 05 11 30 270 - 11

Als bij een nieuwe inschrijving in het rijksregister de geboortedatum deel uitmaakt van een uitgeputte reeks van volgnummers, in de even of oneven reeks naargelang het geslacht, wordt dezelfde toepassing gebruikt als voor de personen bij wie de dag of de maand van het geboortejaar niet gekend zijn. De geboortedatum in het identificatienummer wordt dan als volgt samengesteld: de eerste twee cijfers geven het geboortejaar weer, en het derde, vierde, vijfde en zesde cijfer worden voorgesteld door het cijfer nul (= onvolledige geboortedatum).

De KSZ gebruikt een identificatienummer, met name het IdentificatieNummer van de Sociale Zekerheid of INSZ, dat binnen de sociale zekerheid gebruikt worden als unieke identificatiesleutel van een persoon, maar dat eventueel ook gebruikt kan worden door andere overheidsinstanties op federaal of gewestelijk niveau. Voor personen die opgenomen zijn in het Rijksregister stemt het INSZ-nummer overeen met het Rijksregisternummer. Voor personen die opgenomen zijn in het BIS-register is dit INSZ-nummer hun BIS-nummer.

Bij een RN kan de informatie van het type "geslacht" afgeleid worden van de geboortedatum. Het nummer wijzigt dan ook bij een geslachtsverandering. Bij een BIS-nummer kan de informatie van het type "geslacht" en "geboortedatum" niet afgeleid worden van het BIS-nummer. Het BIS-nummer weerspiegelt slechts de situatie van de gegevens zoals ze gekend was bij de aanmaak van het nummer en wijzigt niet wanneer de gegevens worden gecorrigeerd.

Onvolledige geboortedatum

Personen waarvan slechts het geboortejaar en de maand of zelfs enkel het jaar bekend zijn, moeten geregistreerd worden.

Voorbeeld : 40 00 00 953 – 81, voor een man waarvan het geboortejaar 1940 is en waarvan enkel de maand en het jaar of enkel het jaar gekend is.

Wanneer in dit geval, alle nummers van de reeks zijn opgebruikt, (van 001 tot 997 voor de mannen bijvoorbeeld) zal de computer als eerste groep een geboortedag geven gelijk aan 01 en herbegint bij de reeks met 001.  Voorbeeld : 40 00 01 001 – 33

Indien de reeks met het getal 01 volledig opgebruikt is, zal het getal 02 voor de dag gebruikt worden.

In het geval van een BIS nummer en enkel de dag niet gekend is wordt de maand verhoogd met 40 of 20 naargelang het geslacht gekend is of niet. De dag wordt dan op 00 gezet.

Voorbeeld : 40 41 00 210 – 44, voor een vrouw met een BIS nummer geboren in januari 1940 waarvan de geboortedag niet gekend is.

Onbekende geboortedatum.

Wanneer geen enkel gegeven van de geboortedatum bekend is, moet de fictieve datum 01001900 of 01002000 gebruikt worden.

Testdata

Met deze testdata kan u een onvolledige geboortedatum testen op de acceptatieomgeving (met bron RR).

 

 

Op deze pagina


Binnen deze handleiding


Met vragen kunt u steeds terecht bij de MAGDA Service Desk.

 

 


Voor vragen of opmerkingen kan u de MAGDA helpdesk contacteren

De MAGDA Gebruikersomgeving is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Digitaal Vlaanderen