/
Afvalkalender importproces

Documentatie voor klanten en partners van Digitaal Vlaanderen - bouwstenen Mijn Burgerprofiel, Verenigingsloket en e-loketondernemers


Afvalkalender importproces

Inleiding

Tot en met vorig jaar was de afvalkalender-functionaliteit enkel beschikbaar voor steden en gemeenten binnen het werkingsgebied van limburg.net. Nu hebben we het mogelijk gemaakt om de afvalophalingskalender aan te bieden in de rest van Vlaanderen.

Dit wil zeggen dat we vanaf nu de afvalkalender in gans Vlaanderen kunnen aanbieden.

Voor de steden en gemeenten binnen het werkingsgebied van limburg.net verandert er niets. De bestaande API-integratie met de systemen van limburg.net blijft werken zoals voorheen.

Voor de steden en gemeenten buiten het werkingsgebied van limburg.net kan de afvaldata vanaf nu toegevoegd en getoond worden.

Na import van de nodige data, zal de afvalkalender beschikbaar zijn in zowel de Mijn Burgerprofiel app als de betreffende gemeente-app.

Hieronder vindt u meer informatie hoe we dit mogelijk maken.

Stappenplan en aanpak

Onderstaande stappen kan u doorlopen om de afvalkalender in de Mijn Burgerprofiel app en gemeente-app beschikbaar te stellen:

  1. Introductiesessie met Digitaal Vlaanderen

  2. Alle data verzamelen

  3. Data bezorgen aan Digitaal Vlaanderen

  4. Digitaal Vlaanderen importeert aangeleverde bestanden

  5. Testing en steekproeven

  6. Lancering

  7. Hulp na lancering

1 - Introductiesessie met Digitaal Vlaanderen

Tijdens een introductiesessie van circa 30 minuten zal een contactpersoon bij Digitaal Vlaanderen uitleggen welke data nodig is en hoe die aangeleverd mag worden.

Via deze link kan een afspraak ingeboekt worden.

2 - Alle data verzamelen

Na de introductiesessie verzamelt de afvalintercommunale van dienst alle nodige gegevens. Zie hieronder hoe de afvaldata in Mijn Burgerprofiel gestructureerd wordt.

3 - Data bezorgen aan Digitaal Vlaanderen

Nadat alle data verzameld en gebundeld werd, mag deze aangeleverd worden aan Digitaal Vlaanderen (meer hierover in de FAQ van deze pagina).

Maak voor het aanleveren van alle nodige bestanden een service desk ticket aan via deze link. We proberen communicatie per mail te vermijden en alles via de service desk te laten verlopen.

Vanuit Digitaal Vlaanderen is er geen voorkeur hoe deze afvaldata tot bij ons komen. Dat mag via het lokale bestuur of via de afvalintercommunale rechtstreeks. 

4 - Digitaal Vlaanderen importeert aangeleverde bestanden

De aangeleverde bestanden worden manueel gecontroleerd op fouten. Eventuele correcties kunnen besproken worden via het geopende ticket.

Als alles correct ingevuld en aangeleverd is, zal Digitaal Vlaanderen de import inplannen en alle bestanden importeren.

5 - Testing en steekproeven

Na het importeren zal Digitaal Vlaanderen de data valideren. We doen dit aan de hand van enkele steekproeven. Wilt u specifieke adressen meegeven die getest moeten worden, geef dit dan zeker aan in hetzelfde service desk ticket.

6 - Lancering

Na import en geslaagde steekproeven ontvangt u een bericht via de ticket desk. In het bestaande ticket zullen we nagaan of we de afvalkalender meteen kunnen activeren of pas na goedkeuring door de afvalintercommunale en/of het lokaal bestuur van de respectievelijke gemeente-app.

De lancering kan zo bijvoorbeeld afgestemd worden op bepaalde marketingcommunicatie.

7 - Hulp na lancering

Hulp nodig, vragen of toch nog een foutje gezien na de lancering?

Via de servicedesk voor de afdeling Loketplatform van Digitaal Vlaanderen kan een nieuw ticket aangemaakt worden.

Afvaldata in Mijn Burgerprofiel app

We delen het model achter de afvaldata binnen Mijn Burgerprofiel op in 3 grote pijlers:

Deze 3 pijlers worden verder in dit document meer in detail toegelicht. Er wordt bij het importeren een stabiele link gelegd tussen deze 3 pijlers onderling om de burger de kalender te kunnen tonen in Mijn Burgerprofiel.

De data voor elke pijler zal via een apart bestand door het MBP app team geïmporteerd worden. Voor elke gemeente zullen dus steeds minstens 3 importbestanden aangeleverd moeten worden.

Alle nodige importbestanden mogen aangeleverd worden via de service desk.

Hieronder wordt meer in detail uitgelegd wat elke pijler inhoudt.

AfvalkalenderTypes

AfvalkalenderTypes zijn alle items, alle blokken, die een afvalintercommunale op de afvalkalender wil kunnen tonen, bijvoorbeeld:

  • Reguliere afvalfracties zoals PMD, GFT, restafval, ...

  • Andere zaken die op de kalender getoond moeten worden zoals een repair café, een uitzonderlijke sluitingsdag van het recyclagepark, een feestdag waarop de ophalingen niet doorgaan, …

De naamgeving van elk afvalkalenderType is vrij te kiezen door de afvalintercommunale en de invulling werd bewust flexibel gemaakt.

Om de afvalkalenderTypes te importeren hebben we één importbestand nodig per gemeente volgens onderstaand sjabloon. Dit is op dit moment het enige importbestand waarvoor Digitaal Vlaanderen een eigen opmaak definieerde en manueel ingevuld moet worden.

Alle afvalkalenderTypes in dit importbestand moeten exact overeenkomen met de afvalkalenderTypes die in het importbestand met de kalender(s) zitten.

Volgorde is niet van belang, exacte schrijfwijze wel.

Iconen Wit (2).png
Beschikbare iconenset afvalkalender MBP app

afvalkalenderTypes in MBP app, getoond in de lijstweergave

afvalkalenderTypes in MBP app, getoond in de lijstweergave

image-20241118-135154.png

Groepen

Een groep bestaat uit een lijst van adressen (straat, huisnummer(s), postcode en naam gemeente). Een groep komt bijgevolg overeen met één ophaalronde van een stad of gemeente.

We hanteren dezelfde adresdefinities zoals de Recycle app. Hierdoor is een rechtstreekse export mogelijk uit Recycle en een import in Mijn Burgerprofiel.

In kleinere gemeenten is er soms slechts één ophaalronde voor de hele gemeente. In grote steden zijn er meestal meerdere ophaalrondes die bijvoorbeeld ruwweg gelijk lopen met de verschillende deelgemeentes in de stad.

Een groep mag adressen in meerdere postcodes bevatten maar die moet wel behoren tot dezelfde niscode als de hoofdgemeente waarvoor we de import doen.

Het opstellen van adressenlijsten is al eens gebeurd voor de Recycle app en dit wordt periodiek onderhouden door de afvalintercommunales. Het opstellen van adressenlijsten is bovendien een tijdsintensief proces.

De afvalintercommunales kunnen deze data bijgevolg rechtstreeks exporteren uit Recycle en importeren in MBP volgens hetzelfde formaat.

Een afvalkalender wordt steeds voor een groep geïmporteerd, of omgekeerd: een afvalkalender kan niet weergegeven worden zonder een bijhorende groep met corresponderende adressen. De kalender wordt immers aan de MBP app-gebruiker getoond op basis van het ingevoerde adres. Dit adres behoort dan weer tot één of meerdere groepen waarvoor een kalender kan weergegeven worden.

Enkele principes rond de opmaak van Groepen:

  • Een adres mag in meerdere groepen voorkomen: stel dat een adres voor alle ophalingen een vast stramien volgt maar voor GFT-ophalingen een ander specifieker ritme, dan moet dit adres zowel voorkomen in het importbestand met de reguliere ophalingen als in het importbestand met de GFT-ophalingen.

  • Het importsysteem kan een rij met meerdere postcodes voor één straat verwerken: een lange straat, die doorheen meerdere gemeenten in het werkingsgebied loopt, kan dus geïmporteerd worden.

  • Huisnummers kunnen toegevoegd worden volgens volgende definities:

    • Even huisnummers van een straat

    • Oneven huisnummers van een straat

    • Beide (alle) huisnummers van een straat

    • Exhaustieve lijst van huisnummers van een straat (even en oneven in een aparte cel)

Afvalkalenders

Dit is de laatste pijler in het model van de afvaldata. Hierbij worden voor een bepaalde groep (adressenlijst, ophaalronde) afvalkalenderTypes ingepland op een kalender. De kalender kan voor een periode van een jaar of half jaar geïmporteerd worden. De kalender hoeft niet noodzakelijk te starten bij een nieuw kalenderjaar.

Een afvalkalender wordt steeds per groep opgemaakt of omgekeerd: een afvalkalender kan niet weergegeven worden zonder een bijhorende groep met corresponderende adressen. De kalender wordt immers aan de app-gebruiker getoond op basis van het ingevoerde adres. Dit adres behoort dan weer tot één of meerdere groepen waarvoor een kalender kan weergegeven worden.

Ook hier werd het formaat en de opmaak van Recycle gevolgd. De kalenders zelf kunnen dus geëxporteerd worden uit Recycle en geïmporteerd worden in de systemen van Digitaal Vlaanderen.

Opmaak van de afvalkalender:

  • Eerste kolom geeft een reeks datums weer (meestal kalenderjaar).

  • De kolommen erna komen overeen met de afvalkalenderTypes.

  • Een “x” duidt aan of er een ophaling plaatsvindt van een bepaald afvalkalenderType op een bepaalde datum.

  • Wilt u een extra afvalkalenderType toevoegen dat niet bestaat voor de Recycle-app?

    • Exporteer de kalender uit Recycle (CSV-formaat)

    • Open de geëxporteerde CSV

    • Voeg een kolom toe (bijvoorbeeld helemaal achteraan) met de exacte naamgeving van het extra afvalkalenderType

    • Typ manueel een “x” bij één of meerdere datums om het afvalkalenderType in te plannen op de kalender.

Algemene richtlijn: lever bij voorkeur de bronbestanden uit Recycle rechtstreeks aan. Elke manuele interventie kan de foutgevoeligheid verhogen. Voor de import van Groepen en Kalenders volgen we het Recycle-formaat.

Groepen: er zijn evenveel importbestanden nodig voor de groepen als er groepen (ophaalrondes) zijn in een gemeente of stad. Is een gemeente ingedeeld in 2 zones, dan hebben we 2 importbestanden nodig om de groepen op te maken.

Kalenders: er zullen even veel kalenders nodig zijn als er groepen of ophaalrondes bestaan in een gemeente of stad. Een kalender correspondeert één-op-één met een groep.

AfvalkalenderTypes: in tegenstelling tot de andere importbestanden is er voor de afvalkalenderTypes slechts één importbestand per gemeente nodig. Zorg ervoor dat de naamgeving van afvalkalenderTypes exact in dit importbestand exact overeenkomt met de naamgeving in het kalender-importbestand.

Sjablonen importbestanden

Lege sjablonen

AfvalkalenderTypes

Groep

Afvalkalender

AfvalkalenderTypes

Groep

Afvalkalender

Ingevulde voorbeeldbestanden

AfvalkalenderTypes

Groep

Kalender

AfvalkalenderTypes

Groep

Kalender

Notificaties

De app gebruiker kan notificaties ontvangen vanuit de MBP app als de burger de push notificaties voor de afvalkalender heeft ingeschakeld.

Op basis van de keuze van de gebruiker wanneer die notifcaties over de afvalkalender wil ontvangen, zal de gebruiker de dag voordien of de dag zelf een notificatie kunnen ontvangen op een zelf gekozen tijdstip.

Stappen

Schermen

Stappen

Schermen

Notificaties moeten door de gebruiker geactiveerd worden. Dit kan tijdens de onboarding flow of nadien via het Profiel in de app.

Een push notificatie wordt uitgestuurd de dag voordien of de dag zelf.

Eén of meerdere afvalkalenderTypes worden hierbij getoond in de notificatie.

 

FAQ

Hoe lever ik de importbestanden aan? Afvalintercommunale

  • De ingevulde importbestanden mogen doorgestuurd worden via de service desk.

  • Ga gestructureerd tewerk en splits alles op per gemeente:

    • Lever alle benodigde importbestanden in één zip-bestand per gemeente aan

    • Steek de afvalkalenderTypes in de root folder

    • Maak telkens één folder waarin één groep en corresponderende kalender samenzitten en geef deze folder een unieke naam (bvb. Zone 1A - Groep en kalender).

  • Pas een gestandaardiseerde naamgeving toe per gemeente en per importbestand. Zorg voor een duidelijk interpreteerbare naamgeving. Enkele voorbeelden:

    • AfvalkalenderTypes_Herentals_20241206

    • Groep1A_Herentals_20241206, Maandagronde_Herentals_20241206, ZoneA_Herentals_20241206, …

    • Kalender1A_Herentals_20241206, KalenderMaandagronde_Herentals_20241206, KalenderZoneA_Herentals_20241206, …

  • Bij de import worden stabiele links gelegd tussen de importbestanden onderling. Exacte schrijfwijze in de importbestanden en unieke naamgeving zijn dus essentieel om dit te doen werken zoals bedoeld.

Hoe afvalkalenderTypes benoemen? Afvalintercommunale

  • Lever een lijst aan van de Types zoals die ook op de papieren kalender benoemd zijn.

  • Zet geen tijdsaanduiding in de naamgeving van een afvalkalenderType zoals “Morgen” of “Vandaag”. Dit maakt de bewoording in de notificaties onduidelijk voor een gebruiker.

  • Enkele voorbeelden van afvalkalenderTypes:

    • PMD

    • GFT

    • Restafval

    • Snoeihout

    • KGA

    • Repair café

    • Recyclagepark gesloten

    • Feestdag: geen ophaling

    • Paasmaandag: geen ophaling

  • Zorg er steeds voor dat de afvalkalenderTypes exact dezelfde naamgeving hebben zoals gebruikt in het importbestand(en) van de corresponderende kalender.

  • Staat er een kolom in het kalender-importbestand waarvoor geen afvalkalenderType beschikbaar is (bvb. PMD staat op de kalender maar werd niet opgenomen in het bestand met de afvalkalenderTypes), dan zal de import falen en moet er een correctie gebeuren in de importbestanden. Na correctie doen we de import opnieuw.

Achtergrondkleur bij de iconen voor afvalkalenderTypes Afvalintercommunale

De achtergrondkleur van de iconen kan vrij gekozen worden door de afvalintercommunale. Dit achtergrondkleur wordt ingevuld als hexadecimale code (bijvoorbeeld #008430) in het importbestand van de afvalkalenderTypes.

Het icoon zelf kan dan weer enkel wit of zwart zijn. Vanuit toegankelijkheid zal de app ervoor zorgen dat er genoeg kleurcontrast aanwezig is tussen het kleur van het icoon en het achtergrondkleur. Afhankelijk van het achtergrondkleur, zal de app dus kiezen voor een wit of zwart icoon, het kleur dat het hoogste kleurcontrast oplevert.

Afhankelijk van de gekozen achtergrondkleur kan het voorkomen dat witte en zwarte iconen door elkaar gebruikt worden in de app.

U vindt hieronder een voorbeeld van achtergrondkleuren waarbij de app een wit icoon zal tonen, als dit de voorkeur zou genieten.

Icoon + achtergrondkleur

Naam icoon

HEX-code achtergrondkleur

Icoon + achtergrondkleur

Naam icoon

HEX-code achtergrondkleur

banden

#687483

batterijen

#7E9E00

gft

#009E47

glas

#D53D5E

grofvuil

#9F5804

kerstboom

#007A37

kga

#B32535

metaal

#16465B

ophaling

#333332

ophaling-zak

#333332

ophaling-afwijking

#E67300

ophaling-zak-afwijking

#333332

papier

#E67300

placeholder

#16465B

pmd

#149CD7

recyclagepark

#009E47

recyclagepark-gesloten

#D2373C

repair-cafe

#0546A5

restafval

#8695A8

snoeihout

#009E47

textiel

#E67300

tuinafval

#009E47

Hoe vul ik het sjabloon voor de groepen in? Afvalintercommunale

  • Start vanaf een export uit Recycle.

  • Valideer of de kolommen en de volgorde overeenkomen met het sjabloon voor Groepen.

    • Even - Oneven - Beide - Naam - Postcode - Gemeente

Hoe vul ik het sjabloon voor de kalender in? Afvalintercommunale

  • Start vanaf een export uit Recycle:

    • Wij importeren bij voorkeur steeds rechtstreeks de CSV-export uit Recycle.

  • De kolommen moeten exact overeenkomen met de ingevoerde afvalkalenderTypes in het sjabloon met de afvalkalenderTypes.

  • Staat er een kolom in het kalender-importbestand waarvoor geen afvalkalenderType beschikbaar is (bvb. PMD staat op de kalender maar werd niet opgenomen in het bestand met de afvalkalenderTypes), dan zal de import falen en moet er een correctie gebeuren in de importbestanden. Na correctie doen we de import opnieuw.

  • De eerste kolom toont de datums voor de komende ophaalperiode. We hanteren het volgende formaat (ISO-norm 8601): YYYY-MM-DD

  • Om een ophaling aan te duiden, vullen we een “x” in voor een bepaalde datum en corresponderend afvalkalenderType.

Foutje gespot in een importbestand of in de MBP app? Afvalintercommunale

Corrigeer het bestand en lever ons een nieuwe versie aan. Wij doen de import opnieuw.

Let er hierbij wel op dat alle data in deze importbestanden gekoppeld is aan elkaar: een afvalkalender kan niet opgemaakt worden zonder een corresponderende groep (adressenlijst). Een afvalkalender kan evenmin opgesteld worden zonder corresponderende afvalkalenderTypes.

Als een afvalkalenderType wordt gebruikt in de afvalkalender, maar niet aanwezig was in het importbestand met de afvalkalenderTypes, dan zal de import falen. Na correctie in de importbestanden doen we de import opnieuw.

Waarom ontvang ik als burger geen notificaties? Burger

Het kan voorkomen dat een burger geen notificaties ontvangt vanuit de MBP app. Controleer dan achtereenvolgens deze zaken om te voorkomen dat u notificaties mist:

Stap

Screenshot

Stap

Screenshot

  1. Werden de notificaties geactiveerd in de MBP app zelf?

Open hiervoor de lokale Mijn Burgerprofiel app en ga naar Profiel > Notificaties.

Activeer noticaties voor afvalophalingen en stel een tijdstip in.

  1. Werden notificaties geactiveerd in de instellingen van het toestel van de gebruiker?

Voor iOS:

  • Instellingen > Meldingen > Burgerprofiel of naam van de lokale app

Voor Android:

  • Instellingen > Meldingen > App meldingen > Burgerprofiel of naam van de lokale app

 

 

  1. Werd het tijdstip waarop de gebruiker de notificatie wenst te ontvangen al bereikt?

Een gebruiker kan instellen om de dag voor een ophaling of de dag van de ophaling zelf een notificatie te ontvangen. Na activatie van de notificaties moet ook een tijdstip gekozen worden.

In voorbeeld screenshot rechts: de burger zal om 19u de dag voor een ophaling een notificatie ontvangen. Er wordt geen notificatie gestuurd op de dag zelf.

  1. Staat de modus voor batterijbesparing uitgeschakeld? Staat de “Niet storen” modus uitgeschakeld?

Het gebruik van de batterijbesparende modus of de modus “Niet storen” kan de prestaties van apps en het apparaat beïnvloeden. Sommige taken en functies doen er langer over om te voltooien of bij te werken. Daarnaast ontvangen apps die op de achtergrond draaien mogelijk geen updates of meldingen wanneer de energiebesparende stand of “Niet storen” modus is ingeschakeld.

 

  1. Enkel iOS: staat “Gepland overzicht” uitgeschakeld om een samenvatting van de dagelijkse notificaties te krijgen?

Via deze iOS-functionaliteit worden notificaties van de dag gebundeld en op een bepaald tijdstip getoond aan de app-gebruiker.

 

 

Digitaal Vlaanderen contacteren

Via de servicedesk voor de afdeling Loketplatform van Digitaal Vlaanderen kan een ticket aangemaakt worden om het importproces te starten of bij vragen of problemen:

 

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid - Uitgegeven door Digitaal Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen

DISCLAIMER: http://www.vlaanderen.be/nl/disclaimer
TOEGANKELIJKHEID: http://www.vlaanderen.be/nl/toegankelijkheid