Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 7 Next »

Achtergrond

Met de overgang van het CRAB naar het Gebouwen- en Adressenregister is het voor de decentrale bijwerkers niet altijd duidelijk hoe en wanneer de aanmaak en bijwerking van gebouweenheden moet gebeuren.

Gebruikers van het Gebouwen- en Adressenregister hebben ook reeds gemeld dat de bestaande afbakening voor gebouweenheden onvoldoende sluitend is.

Scope

  • De beslissingsboom en bijhorende uitkomsten (wel/geen gebouweenheid) dienen voor de gevallen waarbij de beslissing wel/geen gebouweenheid niet eenduidig bepaald kan worden en zorgt ervoor dat we allemaal dezelfde criteria hanteren om tot een beslissing te komen.

  • DV zal, als bronbeheerder, voor een aantal gevallen, waarover geen consensus bestaat, een beslissing moeten voorstellen.

  • Uitbreiding van de handleiding decentraal beheer voor het beheer van gebouweenheden.

  • Informeren en adviseren in het gebruik van de nieuwe afbakeningsregels en beheer van gebouweenheden.

Missie statement

Sluitende aanpak om kwalitatief & uniform beheer van gebouweenheden te garanderen door de afbakeningsregels van gebouweenheden te herzien adhv reeƫle use cases

Wat is belangrijk om hierin te kunnen beslissen als bronbeheerder?

Onderstaande inzichten zijn nodig om tot goede beslissingen te komen:

  1. generieke oplossing die verschillende use cases dekt (het zal typisch een element zijn die afnemers verrijken met eigen data, denk aan EPC of iets anders)

    1. geen maatwerk voor 1 of enkele afnemers

    2. niet in strijd met federale akkoorden rond adressen en gebouwen

  2. haalbaarheid voor onze decentrale beheerders

    1. krijgen we dit deftig beheerd door de lokale besturen? Is het duidelijk? Vinden zij het duidelijk? Is het veel qua workload? Wat zijn drempels? Is het veel meer dan wat nu moet gebeuren? Staan de gegevens die we vragen te registreren ver van de gemeentelijke processen waarbinnen adressen tot stand komen en nodig zijn? (cf. oorsprong decentraal beheer) Hebben zij de gegevens ook nodig?

Projectaanpak

Het traject is opgedeeld in 4 fases:

  • Uitwerking beslisboom gebouweenheden

  • Informeren en feedback capteren

  • Uitwerken van de handleiding decentraal beheer voor gebouweenheden

  • Verandertraject

Uitwerking beslisboom gebouweenheden

Doel: moeilijkheden en onduidelijkheden rond de bestaande beslisboom capteren en komen tot een eenduidige beslisboom

Er worden uitnodigingen gestuurd naar de leden van de werkgroep en een oproep via de VVSG is gelanceerd om de aankondiging te doen dat er thematische workshop georganiseerd zullen worden omtrent de afbakeningsregels voor gebouweenheden.

Het doel van de thematische workshops is om een duidelijk beeld te krijgen welke issues er momenteel reizen rond de afbakening van gebouweenheden vanuit de verschillende use cases van de stakeholders.

Informeren en feedback capteren

Doel: Informeren van alle stakeholders rond de nieuwe beslisboom. Feedback capteren ter verduidelijking van de beslisboom. Op dit moment is het niet meer de bedoeling om de beslisboom inhoudelijk nog te wijzigen.

De nieuwe beslisboom zal via diverse kanalen doorgestuurd worden om feedback hierop te capteren. De nieuwe beslisboom kan lichtjes wijzigen nav. gecapteerde feedback. De nieuwe beslisboom staat gedurende deze fase niet meer ter discussie maar feedback dient eerder om verduidelijking te scheppen waar dit nog nodig is.

Uitwerken van de handleiding decentraal beheer voor gebouweenheden

Doel: Uitwerken van een handleiding voor decentraal beheer waarin de nieuwe afbakening rond gebouweenheden is opgenomen en die voorziet in een praktische handleiding om het beheer uit te voeren

Verandertraject

Doel: Decentrale beheerders en gebruikers van gebouweenheden informeren en opleiden rond de nieuwe afbakeningsregels

  • No labels