Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 28 Next »


Hier vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen i.v.m. ANONaaS: 

Algemeen: 

 Wat is ANONaaS?

ANONaaS staat voor Anonimisatie as a Service. De bouwsteen werkt met de IRI Fieldshield toolkit. Deze tool beschikt ook over een handige handleiding die u stap voor stap door het proces begeleidt. 

Voor meer informatie over ANONaaS kunt u terecht op de volgende pagina's: 

 Hoe bewaart ANONaaS de referentiële integriteit bij anonimisatie- en pseudonimisatieprocessen??

ANONaaS bewaart de referentiële integriteit door onze tool. Wanneer meerdere tabellen gekoppeld zijn aan de hand van een foreign key, kan je met onze tool kolommen in beiden tabbelen anonimiseren zonder de link ertussen te verliezen. Bekijk ook zeker onze handleiding voor het uitwerken van de use-cases.

In het volgende filmpje krijgt je een voorbeeld van een proces waarbij de referentiële integriteit wordt bewaard: 


Over de tool: 

 Hoe gebruik je de tool?

ANONaaS gebruikt de IRI Shieldfield tool. Alle informatie omtrent handleidingen en specificaties kan je hier terugvinden.  Kom je er nog altijd niet aan uit kan je altijd ons contacteren via integraties@vlaanderen.be

Bekijk ook zeker en vast ons instructiefilmpje over hoe je een anonimisering techniek toepast en terug verwijdert:

 Welke bron- en doelsystemen worden ondersteund?

ANONaaS ondersteunt relationele databases en flatfiles waar de data gestructureerd worden opgeslagen. Voorbeelden hiervan zijn MS SQL Server, PostgreSQL, Informix, JSON, CSV, XML

 Wat als mijn data niet in de lijst van ondersteunde bronnen of doelen past?

Geef deze vragen zeker door aan een integratie-analist van de Veiligheidsbouwstenen, aan integraties@vlaanderen.be of neem ze mee naar het introductiegesprek. Beschrijf je business case in detail zodat wij ermee aan de slag kunnen.

 Moet mijn bron- en doelsysteem hetzelfde product zijn?

Bron- en doelsysteem hoeven niet hetzelfde product of technologie te zijn. De data kan uitgelezen worden in één type database en geanonimiseerd of gepseudonimiseerd opgeslagen worden in een ander type database of in een flatfile. 

 Moet mijn bron of doelsysteem een databank zijn?

Er kan eveneens gewerkt worden met flatfiles zoals een CSV-bestand. Dat kan zowel brondata bevatten als een doelsysteem zijn voor geanonimiseerde of gepseudonimiseerde gegevens. Belangrijk is dat de gegevens gestructureerd opgeslagen zijn. Bekijk ook zeker onze handleiding voor het uitwerken van deze use-case. 

In het volgende filmpje zie je een voorbeeld van het gebruik van een CSV bestand met persoonsgegevens dat als input in het anonimisatieproces wordt gebruikt. Het doel is een nieuw CSV bestand met geanonimiseerde gegevens : 

 Hoe koppel ik een databank aan de tool?

Tijdens het onboardingproces worden de verbindingen naar bron- en doelsystemen door de dienstenleverancier open gezet. Bekijk ook zeker ons stappenplan voor het correct opzetten van de tool. 

In het volgende filmpje krijg je een voorbeeld van de te volgen stappen om de bron- en doelsystemen ook effectief te gaan gebruiken in de tool: 

 Kunnen we ook pdf bestanden anonimiseren?

Met de huidige tool in het ANONaaS platform is er geen ondersteuning voor ongestructureerde data zoals pdf bestanden. Om de anonimisatie- of pseudonimisatieprocessen ook op pdf's toe te passen, dient er een aparte licentie te worden aangekocht. Neem hiervoor contact op via integraties@vlaanderen.be. Beschrijf je business case in detail zodat wij ermee aan de slag kunnen.

 Hoe kan ik mijn CSV bestanden beschikbaar maken voor verder gebruik binnen AnonaaS?
  1. Lokaal importeren
  2. File sharing over netwerk
  3. Blob storage via AWS S3

Vragen of suggesties, contacteer ons via: integraties@vlaanderen.be 

Heb je nood aan ondersteuning bij het gebruik van de toepassing, contacteer de 1700.





  • No labels