Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Criterium

Wordt de ruimte ontsloten via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte?

Toelichting

image-20240307-080431.png

Ontsloten: De ruimte moet bereikbaar/toegankelijk zijn via een eigen afsluitbare toegang via een openbare weg, erf of gedeelde circulatieruimte.

Eigen: een gebouweenheid moet toegankelijk zijn via één of meerdere eigen afsluitbare toegangen. Tussendeuren worden niet gehanteerd in dit criterium waardoor enkel ‘eigen’ toegangen tot de specifieke gebouweenheid in aanmerking komen.

Afsluitbaar: Van zodra een deur of poort die als toegang kan dienen aanwezig is kunnen we spreken over afsluitbaar. De aanwezigheden van een slot, badgelezer,… heeft hier geen invloed op.

Verduidelijking:

Tussendeuren: een tussendeur is een binnendeur tussen 2 ruimtes die geen circulatieruimtes zijn, dus deze worden niet meegenomen in dit criterium. Een tussendeur zorgt voor interne circulatie binnen het gebouw en voor een samenhang in gebruik (zie criterium 3)

Drawio
mVer2
zoom1
simple0
inComment0
custContentId6776390143
pageId6643515492
lbox1
diagramDisplayNameDiagram zonder titel-1717407736850.drawio
contentVer4
revision4
baseUrlhttps://vlaamseoverheid.atlassian.net/wiki
diagramNameDiagram zonder titel-1717407736850.drawio
pCenter0
width283.5
links
tbstyle
height251

Afsluitbare gedeelde circulatieruimte: de bepaling dat een ruimte toegankelijk moet zijn via een gedeelde circulatieruimte is hier belangrijk. Of deze circulatieruimte al dan niet afsluitbaar is nemen we niet mee in het criterium.

Nooduitgang: we spreken in de afbakening over een hoofdingang van de ruimte, nooduitgangen worden niet aanzien als eigen afsluitbare toegang.

Toegangsdeur enkel voor logistieke redenen: Dit is geen hoofdingang, dus geen eigen afsluitbare toegang die zorgt dat het gebruiksdoel voor die ruimte kan ingevuld worden.

Passerelle tussen 2 gebouwen:

  • Als beide gebouwen die verbonden worden met een passerelle apart toegankelijk zijn, worden de gebouwen aanzien als 2 aparte gebouwen en gaan ze elk hun eigen afbakening hebben voor gebouweenheden.

  • Als 1 van beide gebouwen enkel toegankelijk is via de passerelle, worden beide gebouwen aanzien als 1 gebouw. De afbakening van de gebouweenheden blijft de gewone regels volgen:

    • Als de passerelle uitkomt op een gedeelde circulatieruimte, kunnen aparte gebouweenheden nodig zijn.

    • Als de passerelle niet uitkomt op een gedeelde circulatieruimte, kan deze ook niet leiden tot aparte gebouweenheden.

  • De passerelle zelf wordt niet aanzien als gebouweenheid

Versie

0.1-090424 - Resultaten nog te verifiëren

Uitgangspunt: eengezinswoning

...