Gebruikersbeheer (IDM)


Wat?

Het Gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid is dé oplossing om gebruikers en hun toegang tot digitale toepassingen of middelen centraal te laten beheren. Veiligheid en efficiëntie zijn dé garanties van deze oplossing. Het Gebruikersbeheer is een platform waarmee je de in- en uitstroom van personen en hun rechten tot toepassingen kan beheren

Het is een centraal platform voor het rechtenbeheer van verschillende toepassingen. Via dit centrale platform kan de controle over de in- en uitstroom van medewerkers en hun rechten makkelijk worden beheerd alsook de juiste toegang op maat van het takenpakket van elke medewerker ingesteld worden. 

Meer informatie over het Gebruikersbeheer kan je terugvinden op onze publieke website Gebruikers- en rechten tot je digitale toepassingen beheren | Vlaanderen.be

Voor wie? 

Het gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid maakt deel uit van de ICT-raamcontracten. Alle entiteiten van de Vlaamse overheid, de lokale en de provinciale besturen, onderwijsinstellingen, net als organisaties die werken in opdracht van de Vlaamse Overheid, kunnen vrij afnemen van dit aanbod. Applicaties en informatie van deze entiteiten kunnen gekoppeld worden met het gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid, met alle voordelen die daaraan verbonden zijn. De gebruikte dienstenleverancier en/of geografische locatie speelt geen rol om een applicatie te koppelen of te “integreren” met het gebruikersbeheer.

Het Vlaams Gebruikersbeheer kan gebruikt worden zowel voor:

  • Interne medewerkers (‘back-office’ van overheden, niet voor private bedrijven);
  • Externe doelgroepen (‘front-office’; burgers, medewerkers van organisaties).

Organisaties worden onderscheiden in de volgende doelgroepen:

  • Entiteiten van de Vlaamse Overheid (departementen, agentschappen);
  • Lokale Besturen (provincies, steden, gemeenten, politiezones, etc.);
  • Onderwijs- en Vormingsinstellingen (scholen, universiteiten, CLB’s, etc.);
  • Bedrijven en andere organisaties (organisaties met een KBO-nummer).

Alle Vlaamse overheidsinstanties (entiteiten, lokale besturen, onderwijsinstellingen) kunnen de bouwstenen integreren in de eigen toepassingen (of softwareleveranciers namens deze overheden).

Voor meer informatie welke functionaliteiten mogelijk zijn voor de verschillende doelgroepen verwijzen we je graag door naar onze publieke website via deze link

Waarom kiezen voor het Gebruikersbeheer ?


Wat zijn de functionaliteiten die wij aanbieden? 

Wanneer een toepassing wordt gebouwd, is het niet de bedoeling dat zomaar iedereen toegang kan hebben tot de toepassing. Om dit probleem op te lossen bestaan er Toegangsrechten die kunnen worden gegeven aan gebruikers. Vaak worden rechten in de toepassing zelf geregeld met volgende nadelen:

  • Gebruikers moeten apart toepassingseigenaren contacteren om rechten te voorzien, te krijgen;
  • Toestemming van organisatievertegenwoordigers zijn niet gemakkelijk te voorzien;
  • Organisatievertegenwoordigers hebben geen overzicht wie nu wat mag namens hun organisatie;
  • Rechten aanmaken neemt veel tijd in beslag en blijven vaak bestaan na vertrek van een medewerker;
  • Grotere ontwikkel- en beheerskosten omdat de rechten ingebed zijn in de toepassing. 
  • In- en uitstroom van medewerkers, met eveneens de betreffende rechten, is niet geautomatiseerd

Het Gebruikersbeheer biedt de oplossing om makkelijk en veilig gebruikers en hun gebruikersrechten voor online toepassingen en informatie te beheren. Het beheert alle gebruikersrechten op één plaats, over de verschillende aangesloten Vlaamse toepassingen heen. Elke belanghebbende meldt aan op het centrale platform in de juiste hoedanigheid, om toegang te geven en gebruikers te beheren, rechten te controleren of gebruikers te ondersteunen. Het Gebruikersbeheer is gebruiksvriendelijk, privacy-conform, en toegankelijk vanaf het internet (mits de gebruiker ook de nodige rechten heeft). 


Wat is het voordeel t.o.v. een generiek 




Relevante pagina's


Info

Vragen of suggesties, contacteer ons via: integraties@vlaanderen.be 

Heb je nood aan ondersteuning bij het gebruik van de toepassing, contacteer de 1700.