Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

[in opbouw]

De opzet van het verenigingsregister voorziet beheer van verenigingsgegevens via gegevensinitiatoren. Je leest er meer over in het juridisch kader en decentraal gegevensbeheer. Digitaal Vlaanderen registreert zelf geen verenigingen.

Als Vlaamse overheid of lokaal bestuur ben je gegevensinitiator. Dit betekent dat je via je eigen toepassingen verenigingen registreert of verenigingsgegevens aanpast in het register. Benieuwd naar de technische insteek? Lees meer over applicaties aansluiten op het verenigingsregister.

Table of Contents
minLevel1
maxLevel7

Toewijzen coördinator

De organisatie van decentraal beheer vraagt samenwerking tussen de verschillende interne diensten en departementen. Typisch zitten verenigingsgegevens verspreid binnen het (lokaal) bestuur en worden zo ook apart beheerd (bv. bij de dienst sport, cultuur, etc.).

Het verenigingsregister ontvangt gegevens vanuit het bestuur. De identificatie van verenigingen overstijgt de verschillende interne diensten, alsook de verschillende overheden. Bijvoorbeeld: indien een vereniging gekend is bij Sport, en diezelfde vereniging ook culturele activiteiten uitvoert ,en dus ook bij Cultuur gekend is, moet ze met 1 vCode geïdentificeerd worden. en beheerinstructies.

Bij de aansluiting op het Verenigingsregister vraagt Digitaal Vlaanderen om een interne coördinator aan te stellen om de aansluiting in goede banen te leiden. De rol is sterk vergelijkbaar met die van een GIS-coördinator1, alleen gaat het hier niet om geografische gegevens maar om verenigingsgegevens.

De coördinator heeft competentie en kennis voor het omgaan met data en informatie over verenigingen. Hij/zij slaat de brug tussen de verschillende diensten binnen het lokaal bestuur, de ondersteunende IT-afdeling en het beleid. De coördinator speelt een belangrijk rol om organisatiebreed en geïntegreerd te werk te gaan m.b.t. verenigingsgegevens. Deze persoon registreert (idealiter) zelf geen gegevens, maar denkt samen met de betrokken collega’s binnen de verschillende domeinen (sport, cultuur, financiën) na op welke manier gegevens best gedigitaliseerd, geregistreerd en geraadpleegd en hergebruikt kunnen worden.

We voorzien, samen met partners binnen de Vlaamse overheid, maar ook binnen de provincies en de VVSG, graag in de ondersteuning van de “V-coördinator” via

  • Nieuwsbrieven

  • Opleidingen en documentatie

  • Community werking en netwerkmomenten

  • Uitwisselen van goede praktijken

  • Overleg met bronbeheerder (via een beheercomité)

Deze instrumenten zullen de komende maanden (en jaren) verder uitgewerkt worden.

Referentie

1 De rol van een GIS-coördinator: https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/rol-van-de-gis-coordinator