Wat is de VSDS Publicatiestraat?
Kort
Het project realiseert een “publicatiestraat”om sensordata schaalbaar en kostenefficiënt te kunnen publiceren en delen. De open architectuur van de VSDS Vlaamse Smart Data Space - PJ024 bestaat uit herbruikbare bouwstenen die inplugbaar zijn in diverse platformen. Hiermee wordt verzekerd dat de kost van het delen van data ook in de toekomst betaalbaar en voorspelbaar blijft. Precies door te investeren in de standaarden en bouwstenen wordt gegarandeerd dat oplossingen herbruikbaar zijn en dat de kennis sneller bij de spelers in het ecosysteem beschikbaar komt, realiseren we de nodige opschaling van de data-economie. Hierdoor kunnen Vlaamse bedrijven focus nemen op het ontwikkelen van slimme toepassingen bovenop sensordata, eerder dan op het telkens opnieuw adhoc verzamelen van sensordata in project x of y.
Architectuur
De functionele architectuur van publicatiestraat bevat verschillende functionele blokken.
Publicatiecomponenten deze zorgen ervoor dat de data gestandaardiseerd kan gepubliceerd worden en eveneens vlot verwerkt zoals bijvoorbeeld aggregaties, combinaties, archivering, ....
Raadpleegcomponenten zorgen voor performant hergebruik van de datastromen in de nodige formaten en mogelijkheid om real-time en punctueel heel snel applicaties te voeden.
De metadatacomponenten bevorderen een vlotte vindbaarheid in het data-ecosysteem.
Dit geheel wordt ondersteund door o.a. een testbed om de kennisopbouw en adoptie van de standaarden en bouwstenen stap voor stap met de partners op te bouwen.
Waarom Publicatiestraat?
Voor snel veranderende data is schaalbaarheid een specifieke uitdaging, gezien de grote data volumes. Met onze oplossing willen we ook daar een antwoord op bieden door ervoor te zorgen dat sensordatastromen gestandaardiseerd worden gepubliceerd én door een oplossing uit te werken voor de archivering van die data. Daardoor zijn deze ook vlot beschikbaar en blijven ze dat naar de toekomst toe.
Data-afnemers kunnen a.d.h.v. flexibeleAPI’s data op een eenvoudige en uniforme manier consulteren en aanwenden om nieuwe services op te zetten of bestaande diensten te verbeteren (a.d.h.v. generieke, herbruikbarecomponenten). Indien we het eenvoudig maken om authentieke en real-time gegevens te raadplegen, dan kan de data (en softwarecomponenten) eenvoudig door iedereen hergebruikt worden. Door te evolueren naar een gestandaardiseerd (eco-)systeem met generieke bouwblokken beogen we onze oplossing kostenefficiënt schaalbaar te maken en iedereen evenwaardige toegang te verlenen tot de data.
We reiken hier bijgevolg een oplossing aan met een technisch raamwerk van herbruikbare componenten die de publicatie van de gegevens mogelijk maakt, waarbij de struikelblokken grotendeels worden weggenomen en waarbij de kosten voor publicatie beter in balans worden gebracht met de kosten voor hergebruik. In eerste orde is het de bedoeling om aanbieders van IoT-toepassingen de middelen te geven om interoperabele dataopslag en ontsluiting mee te nemen als een basisprincipe. Anderzijds zijn deze oplossingen ook bruikbaar om data vanuit bestaande systemen te ontsluiten als open gelinkte data en hergebruikers van data beter te ondersteunen. De reeds bewezen versnelde ontsluitingsmogelijkheden die hiermee worden geboden zijn een essentiële katalysator voor de realisatie van de Vlaamse Slimme Regio.