Document toolboxDocument toolbox

Wat is de VSDS?

Kort

Om van Vlaanderen een toonaangevende regio te maken op het vlak van smart cities en digitalisering kondigt het relanceplan Vlaamse Veerkracht de realisatie aan van een data-platform voor Vlaamse basisdata en sensordata. Het project Vlaamse Sensor Data Space geeft hieraan invulling.

Wat willen we bereiken?

De te ontwikkelen nieuwe generieke bouwsteen biedt een antwoord op de uitdagingen die de verwachte vloedgolf aan (real time) data afkomstig van allerhande bronnen waaronder sensoren, dienstverleners, etc. stelt, met name wat betreft het kostenefficiënt verdelen van de bijzonder grote volumes aan data, het omgaan met hoge snelheid waarmee data veranderen en de koppelbaarheid van sensordata aan de meer gangbare statische data. Centraal staan de ontwikkeling van een https://vlaamseoverheid.atlassian.net/wiki/spaces/VSDSPUB en het definiëren van open standaarden waarmee werk wordt gemaakt van data-stopcontacten voor sensor- en andere data die overheden en bedrijven toelaten om meer van deze nieuwe en innovatieve data in slimme toepassingen vlot te gebruiken aan een lagere kost en doorlooptijd.

Waarom VSDS?

Sensordata zullen zonder twijfel een belangrijke stimulans worden voor de Vlaamse data-economie en de lokale en Vlaamse overheid in staat stellen ambitieuze beleidsdoelstellingen zoals Blue Deal, Vlaams Energie en Klimaatplan, Modal Shift of Basisbereikbaarheid te realiseren. Om data in dit netwerk te laten stromen en iedereen toegang tot kwalitatieve data te verzekeren wordt ook ingezet op het implementeren van een ecosysteemwerking met governance-afspraken. Een beslissende factor voor het realiseren van deze strategie is de samenwerking met en de adoptie door de private sector waarvoor het Vlaams Datanutsbedrijf een cruciale rol in het ecosysteem zal opnemen.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens het project worden, gefaseerd, minstens twee concrete toepassingen in verschillende domeinen (mobiliteit, water, …) uitgewerkt om de https://vlaamseoverheid.atlassian.net/wiki/spaces/VSDSPUB en de ecosysteemwerking in de praktijk te brengen. Een eerste toepassing in het domein mobiliteit wordt gerealiseerd in samenwerking met het relanceproject VV069 ‘Data Integratiediensten voor Slimme Mobiliteit’. Een tweede toepassing in het domein water zal worden uitgewerkt in samenwerking met het relanceproject VV032 ‘Innovatieve projecten circulair watergebruik en slimme meetnetten en datasystemen’.

Standaarden

De data space voorziet open standaarden en specificaties om te vermijden dat data opgesloten blijft in geïsoleerde systemen (silo’s) en dus niet kan stromen. Deze standaarden moeten over verschillende organisaties en systemen werken. De standaarden worden uitgebouwd en gedefinieerd in co-creatie conform de https://vlaamseoverheid.atlassian.net/wiki/spaces/VSDSSTART/pages/6068024408 proces en methode werking.

Ecosysteem

In kader van Vlaamse veerkracht zet de Vlaamse Regering ondernemingen ertoe aan om nieuwe data- en digitale toepassingen te integreren. Een cruciale factor voor het realiseren van deze strategie is de adoptie door de private sector. Hiervoor voorziet het project volgende acties:

  1. Creatie van een gelijk dataspeelveld: het project maakt datadeling in sectoren mogelijk zonder dat bedrijven, organisaties en overheden de controle over de toegang tot hun data verliezen. Integratoren van sensordata die oplossingen leveren voor publieke en private partners worden betrokken als key stakeholder en het project zet in op samenwerking met de Innovatieve Bedrijfsnetwerken (bv. Cluster BIM, IBN Mobility as a Service, Smart Buildings in Use Smart Cities Vlaanderen - IoT for Society, Smart Digital Farming, IoT-ValueChain - TheBeacon, e.a.), VLOCA, strategischeonderzoekscentra, VOKA en Agoria.

  2. Om de datastroom op gang te brengen, is 5G nodig in Vlaanderen. De Vlaamse Regering investeert in een versnelde uitrol van een glasvezelnetwerk en 5G. Er wordt ingezet op samenwerking met intercommunales en private bedrijven om de adoptie van de Vlaamse Sensor Data Space te versnellen en nieuwe businessmodellen op data te versterken.

  3. Drempels voor die ondernemingen die nog geen toegang hebben tot het Vlaams data netwerk worden weggewerkt door samen te werken met het Vlaams datanutsbedrijf. DeVlaamse Sensor Data Space zal hierbij mee het intelligent Vlaams dataknooppunt binnen bereik brengen.

Governance

Cruciaal voor het binnen bereik brengen van de doelstellingen van het project is de governance. Het is een belangrijk onderdeel van het concept van de open architectuur binnen een ecosysteem werking. De Vlaamse Sensor Data Space is een schaalbaar model maar vraagt een zorgvuldig beheer onder de vorm van werkwijze, processen en regels om de interoperabiliteit te laten werken.