Document toolboxDocument toolbox


DIGITAAL VLAANDEREN

Beschrijving Antwoord (GeefHistoriekPersoon-02.01)

Algemeen

Van het Rijksregister verkrijgt men als antwoord al de beschikbare historisch bewaarde persoonsgegevens, inclusief de actuele. MAGDA zal op basis van datum bepalen welke gegevens doorgegeven worden.

Parameter

Effect

Datum

Referentiedatum

Optioneel “Op” attribuut

Indien niet opgegeven of 0 : de gegevens vanaf de datum worden weergegeven.
1 : Enkel de gegevens die actief zijn op de opgegeven datum worden weergegeven

Zie de "Aandachtspunten" op de pagina Persoon.GeefHistoriekPersoon-02.01 in deze handleiding voor meer info over de filtering.

XSD Visueel

Detail

Opmerking:

Het antwoord bestaat standaard uit Context, Referte en Antwoord zoals beschreven in het document Gebruik Magda Webservices 02.00. Verder zal enkel aandacht besteed worden aan het specifieke Antwoord element.

Het antwoord wordt omschreven vanaf het Inhoud-element.

De structuur van de GeefHistoriekPersoon 02.01-XSD is gebaseerd op de Persoon.Persoon 02.01-XSD, waarbij elk element onder het Persoon-element omvat zit in een “Historiek”-element. Deze elementen hebben dezelfde naam als het Persoon child-element, voorafgegaan door “Historiek”.

Dit omdat in een historische weergave de meeste Persoon-elementen verschillende keren kunnen voorkomen.

De Persoon-elementen worden hier niet in detail behandeld daar de details te vinden zijn in de Persoon.Persoon 02.01-handleiding. 

Enkele voorbeelden

Persoon element

HistoriekPersoon element

Persoon/Naam

HistoriekPersoon/HistoriekNaam/Naam

Persoon/Geslacht

HistoriekPersoon/HistoriekGeslacht/Geslacht

Persoon/BurgerlijkeStaat

HistoriekPersoon/HistoriekBurgerlijkeStaat/BurgerlijkeStaat

Er zijn een paar uitzonderingen

  1. Het INSZ nummer wordt niet vervat in een “Historiek- element want de INSZ is de sleutel van het document en kan dus niet veranderen.

  2. Het Persoon/Beroepskaart element wordt vervangen door een HistoriekBeroepskaart-element zodat de structuur van het Persoon/Beroepskaart-element in het HistoriekPersoon/HistoriekBeroepskaart-element wordt overgenomen.

Opmerkingen

Aanwezigheid van Begin- en Einddatums in het antwoord 

Zoals hierboven al even aangehaald in het voorbeeld betreffende de historiek van nationaliteiten hebben de verschillende segmenten binnen de HistoriekPersoon allen mogelijks een begin- en einddatum als attribuut. Afhankelijk hoe de vraag wordt gesteld, worden deze datums op verschillende manieren getoond in het antwoord. 

Voorbeeldpersoon: 

Geboren 1/12/1950 met nationaliteit A 

Vervolgens heeft deze persoon op 1/8/1960 nationaliteit B verworven en nationaliteit A opgegeven. 

Vervolgens heeft deze persoon op 1/7/1980 nationaliteit C verworven en nationaliteit B opgegeven. 

Op het moment van de vraag heeft deze persoon nog steeds nationaliteit C. 

Geen Begin- en Einddatums 

Wanneer de historische toestand wordt gevraagd op een bepaalde datum (als in de vraag het ‘Op’ attribuut dus de waarde ‘1’ heeft gekregen) dan zullen deze begin- en einddatums niet terugkomen in het antwoord. De verschillende elementen worden teruggegeven zoals ze waren op de gevraagde datum. Deze gegevens geven dus geen informatie over hoe lang het gegeven al geldig was. Men krijgt bijvoorbeeld enkel het antwoord dat iemand op die dag op een bepaald adres woonde; er zal geen informatie gegeven worden hoe lang al op dat adres werd gewoond of indien de persoon bijvoorbeeld een jaar later weer verhuisd is. Indien voor de voorbeeldpersoon hierboven de vraag dus gesteld wordt naar de situatie op 1/12/1960 zal men enkel zien dat deze persoon op dat moment nationaliteit B bezat. Vanaf of tot wanneer wordt niet gegeven. 

Mogelijks Begin- en Einddatums 

Wanneer de historische evolutie echter wordt gevraagd vanaf een bepaalde datum (als in de vraag het ‘Op’ attribuut dus de waarde ‘0’ heeft gekregen of gewoon niet wordt opgenomen) dan worden deze Begin- en Einddatums wel teruggegeven in die mate dat de oorspronkelijke bron ze ook teruggeeft en indien de Begindatum in de gevraagde tijd ligt. Voor de voorbeeldpersoon zal een vraag vanaf 1/5/1980 de informatie opleveren dat deze persoon de nationaliteit B had tot 1/7/1980 en vanaf 1/7/1980 nationaliteit C. De begindatum waarop de persoon nationaliteit B had wordt niet gegeven omdat dit plaats vond vóór de datum in de vraag. 

Alle Begin- en Einddatums 

Om alle begin- en einddatums terug te krijgen, steeds weer voor zover ze ook bij de bron beschikbaar zijn, dient de vraag dus gesteld te worden met een begindatum die vóór de begindatum van het bewuste informatietype valt. Afhankelijk van de machtigingen van de afnemer -  hoeveel jaar mag men terug in de tijd de historiek opvragen? - zal dit niet altijd mogelijk zijn.  

PAS OP BIJ DE INTERPRETATIE VAN BEGIN- EN EINDDATUMS! 

De dienst GeefHistoriekPersoon geeft verschillende begin- en einddatums terug op dezelfde manier hoe de bron, het Rijksregister, deze geeft. Sommige informatietypes hebben echter nooit een einddatum binnen het Rijksregister. Een voorbeeld hiervan is de hoofdverblijfplaats. Iemand die is verhuisd, zal in zijn historiek meerdere adressen zien staan, telkens enkel met een begindatum. Bij geen enkel adres zal een einddatum staan aangezien dit niet zo door het Rijksregister wordt opgeslagen. 

Onderstaand een fictief voorbeeld van iemand die sinds 1/8/1920 in de Magdastraat woonde en op 27/11/1980 naar de Corvestraat is verhuisd. De historiek toont echter de twee adressen enkel met een begindatum aangezien dit zo is opgeslagen bij het Rijksregister. 

<HistoriekHoofdverblijfplaats> <Hoofdverblijfplaats DatumBegin="1980-11-27"> <Straat> <Code>1234</Code> <Naam>Corvestraat</Naam> </Straat> <Huisnummer>205</Huisnummer> <Gemeente> <PostCode>1000</PostCode> </Gemeente> <Land> <NISCode>150</NISCode> <ISOCode>BEL</ISOCode> <Naam>BELGIE</Naam> </Land> </Hoofdverblijfplaats> <Hoofdverblijfplaats DatumBegin="1920-08-01"> <Straat> <Code>4321</Code> <Naam>Magdastraat</Naam> </Straat> <Huisnummer>57</Huisnummer> <Gemeente> <PostCode>1000</PostCode> </Gemeente> <Land> <NISCode>150</NISCode> <ISOCode>BEL</ISOCode> <Naam>BELGIE</Naam> </Land> </Hoofdverblijfplaats> </HistoriekHoofdverblijfplaats>

Zoals al aangehaald, hangt het uiteindelijk steeds af van de bron of er een datum wordt getoond of niet.  

In de praktijk hebben sommige informatietypes bijvoorbeeld nooit een einddatum in de data zoals die van het Rijksregister komt.  Zie ook het onderdeel over de filtering van historische data bij de aandachtspunten op de pagina Persoon.GeefHistoriekPersoon-02.01 over de weergave dan de begin en einddatums.

Vorm van datums in het antwoord 

Zowel DatumBegin als DatumEinde hebben als formaat jjjj-mm-dd en kunnen onvolledig zijn. Met onvolledig wordt bedoeld: jjjj-mm-00 of jjjj-00-00 of 0000-00-00.  

Gezinsleden versus referentiepersoon 

Bij een vraag naar de situatie van een persoon op een bepaalde datum zal er afhankelijk van de opgevraagde persoon, een Gezinsleden terugkomen, of een Referentiepersoon (in feite het gezinshoofd). 

Is de opgevraagde persoon een lid van het gezin (IT 140), dan zal het antwoord de referentiepersoon van het gezin en de plaats van de opgevraagde persoon tegenover de referentiepersoon bevatten. 

Heeft men een referentiepersoon opgevraagd (IT 141), dan zal het antwoord de verschillende leden van het gezin en ieders plaats in het gezin bevatten.  

Het is niet toegelaten dat in een dossier op een bepaalde datum een actief (niet gesupprimeerde) IT 141 en één of meer actieve (niet gesupprimeerde) IT 140 samen aanwezig zijn.  

Voorbeeld: een gezin met vader, moeder, zoon en dochter.  

  1. Vraag de zoon op: je krijgt als referentiepersoon (IT 141) de vader, GEEN gezinsleden

  2. Vraag de vader op: je krijgt (een IT 140 met als gezinsleden) de moeder, zoon en dochter

Conclusie: om de gezinssamenstelling op een bepaalde datum van een niet-referentiepersoon op te vragen, zal de afnemer van deze dienst een extra oproep moeten doen naar het Rijksregister, dit a.d.h.v. het INSZ van de referentiepersoon.  

Wordt de historische evolutie gevraagd van een persoon, dus vanaf een bepaalde datum, dan is het mogelijk dat een persoon zowel een tijd zelf referentiepersoon is (met dus een gezinssamenstelling) als een tijd een referentiepersoon heeft.  Een voorbeeld is een thuiswonend kind: het gezinshoofd is dan de referentiepersoon van het thuiswonend kind. Gaat het kind vervolgens zelfstandig alleen wonen, dan wordt het zelf gezinshoofd. Als dan de historische informatie opgevraagd wordt vanaf een datum die voorafgaat aan de datum waarop het kind zelfstandig alleen gaat wonen,  dan zal het antwoord voor deze periode een referentiepersoon en één gezinslid bevatten. 

Wil men voor de periode waarin die persoon een referentiepersoon had de samenstelling van het gezin te weten komen, dan zal er voor die periode een extra vraag dienen te gebeuren op het INSZ van de referentiepersoon, zoals hierboven beschreven. 

Hergebruik elementen 

Elementen worden zo goed als mogelijk hergebruikt, zo bijvoorbeeld Geslacht. Overal waar “geslacht” voorkomt (bv. bij de partner in de burgerlijke staat), is dezelfde code en beschrijving van toepassing. Dit is ook zo voor de elementen Naam (voor- en achternamen), Gemeente, Land, ...  

Codetabellen Antwoord

De codetabellen voor de GeefHistoriekPersoon-dienst zijn te vinden in het globale Codetabellendocument dat te vinden is in de MAGDA-gebruikersgroep-website op SharePoint.


Voor vragen of opmerkingen kan u de MAGDA helpdesk contacteren

De MAGDA Gebruikersomgeving is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Digitaal Vlaanderen