Document toolboxDocument toolbox


DIGITAAL VLAANDEREN

Dossier.GeefDossiers-02.00

Informatie:

Voor de ontsluiting van een MAGDA 2.0 webservice, alsook het generieke proces binnen een 2.0 webservice, wordt verwezen naar Werking en gebruik MAGDA 2.0 Webservices.

Situering

De DOSIS databank moet projecten zoals het Burgerloket voeden en zal het mogelijk maken dat burgers of ondernemingen de dossiers die over hun bestaan kunnen consulteren en opvolgen, en eventueel vanuit dat overzicht de bron van een dossier (overheidsdienst/dossierbeheerder) kunnen contacteren.

Push- en pull-scenario

Binnen het DOSIS project laat de reeds bestaande dienst RegistreerDossier toe dat een afnemer (een dossierbeheerder) het bestaan van dossiers en het verloop ervan meldt aan de DOSIS databank. De afnemer communiceert hierbij informatie zoals status en beheerder contact gegevens. Dit is het push-scenario.

GeefDossiers werkt de andere kant uit: deze dienst stelt DOSIS in staat om via MAGDA bestaande dossiers zelf bij de bron te gaan halen. Dit is het pull-scenario.

Op dit moment zijn de dossiers die in het pull-scenario opvraagbaar zijn afkomstig van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS).

Gegevensbronnen

De gegevens worden opgevraagd/opgeslagen bij één authentieke gegevensbron:

Vroeger was VAPH ook een authentieke bron, maar deze is niet meer beschikbaar.
Agentschap Informatie Vlaanderen is dan ook afhankelijk van deze externe bron voor de kwaliteit en de beschikbaarheid van de gegevens.
De dienst is zo ingericht dat er op termijn ook andere bronnen kunnen aangesloten worden.

Batch

Deze webservice is eveneens beschikbaar in een batch-variant (enkel XML). Voor meer informatie: Webservice In Batch bevragen

Prefix

Dossier.GeefDossiers-0200

Voorbeeld

Dossier.GeefDossiers-0200_20131103115553530.xml

Functionaliteiten

Vraag

De afnemer kan de dossiergegevens van een persoon opvragen bij de aangesloten bron door een INSZ nummer in de vraag op te nemen. Als bron dient steeds AHOVOCS opgegeven te worden.

Antwoord

MAGDA antwoordt met een lijst van gevonden dossiers afkomstig van de bevraagde bronnen. Als een bron geen dossiers heeft gevonden voor het opgegeven INSZ nummer, dan neemt MAGDA een Uitzondering op met een aanduiding welke bron geen dossiers gevonden heeft.

Werking

Aandachtspunten

Alvorens deze dienst te kunnen gebruiken dient de persoon, die het onderwerp vormt van de vraag, ingeschreven te zijn in het MAGDA inschrijvingsrepertorium voor personen. Hiervoor dient de dienst RegistreerInschrijving 2.0 bevraagd te worden.

Opties

Volgende configuratieparameters kunnen ingesteld worden in functie van de machtigingen en de wensen van de afnemer:

  • Configuratieparameters op het MAGDA platform zijn voor deze dienst niet van toepassing

Opvraging

Van zodra de vraag gesteld is, wordt er een XSD-validatie uitgevoerd. Is de ontvangen vraag XML niet geldig tegenover het schema, dan stopt de verwerking en wordt een foutmelding aangemaakt, anders gaat de verwerking verder. Na de XSD-validatie vinden de nodige authenticatie- en autorisatiecontroles plaats.
Ook wordt er een checksum 97-validatie uitgevoerd op het INSZ-nummer.

Na deze controles zal MAGDA de bron raadplegen met het INSZ nummer in de vraag en de antwoorden van de bronnen bundelen in één <Antwoord> element in het antwoordbericht naar de afnemer toe. Eventuele fouten die door een bron worden teruggegeven worden ook door MAGDA verzameld en op niveau 3 in het antwoordbericht teruggekoppeld. Het is dus mogelijk dat er zich in het antwoordbericht tegelijkertijd dossiers van een bron bevinden en Uitzondering(en) van een andere.

Het antwoord wordt gevalideerd tegenover de XSD waarna het aan de afnemer ter beschikking gesteld wordt.

Verwante diensten

RegistreerDossier

De dienst RegistreerDossier maakt deel uit van het DOSIS project binnen het programma Vlaanderen Radicaal Digitaal. DOSIS centraliseert informatie over dossiers die binnen de Vlaamse Gemeenschap bestaan over personen, ondernemingen of andere subjecten. De DOSIS databank moet projecten zoals het Burgerloket voeden, en zal het mogelijk maken dat burgers of ondernemingen de dossiers die over hun bestaan kunnen consulteren en opvolgen, en eventueel vanuit dat overzicht de bron van een dossier (overheidsdienst/dossierbeheerder) kunnen contacteren. 

Binnen het DOSIS project laat de dienst RegistreerDossier toe dat een afnemer (een dossierbeheerder) het bestaan van dossiers en het verloop ervan meldt naar de DOSIS databank. De afnemer communiceert hierbij informatie zoals status en beheerder contact gegevens.

RegistreerDossier maakt onderdeel uit van het pushscenario.

ResponseTijden

De MAGDA response tijden zijn heel sterk afhankelijk van de response tijden van de bron. Als de brongegevens heel traag worden aangeleverd kan het MAGDA antwoord niet snel worden aangeleverd. Responsetijden tussen de 500ms en 10 seconden worden als normaal beschouwd.

Ondersteunde talen

MAGDA ondersteunt de Nederlandse taal. Echter: omdat de bronnen voor deze dienst MAGDA-compliant zijn geeft MAGDA de antwoorden van de bronnen – na bundeling – één op één door. Er gebeurt aan MAGDA-zijde dus geen mapping. Concreet wil dit zeggen dat als er gegevens aan de bronkant in een andere taal dan het Nederlands zijn opgeslagen, deze onveranderd zullen worden afgeleverd aan de afnemer.

Op deze pagina


In deze handleiding


Omgevingsinformatie

Domein

Dossier

Classificatie

Persoonsgegevens


Verwante diensten


Met vragen kunt u steeds terecht bij de MAGDA Service Desk.


Voor vragen of opmerkingen kan u de MAGDA helpdesk contacteren

De MAGDA Gebruikersomgeving is een officiële website van de Vlaamse overheid

uitgegeven door Digitaal Vlaanderen