Geopunt nieuwsbrief juli 2022

In deze nieuwsbrief:


Inleiding

Via de Geopunt-nieuwsbrief, die we op regelmatige tijdstippen zullen versturen, wensen we jullie op de hoogte te brengen/houden van ons vernieuwingstraject. Wil je deze nieuwsbrief graag ook in je mailbox ontvangen, kan je via deze link inschrijven.

Stand van zaken vernieuwingstraject

In het tweede kwartaal werd hard gewerkt om de Geopunt-Admintoepassing zo goed als af te werken. Deze louter interne admintoepassing voedt de Geopunt-Kaart en zorgt er o.a. voor dat het aanleveren van data gebruiksvriendelijker kan verlopen, de configuratie van de kaartlagen en kaartviewer efficiënter kan gebeuren en het bevragen van de kaartlagen laagdrempelig verloopt.

Er werd eveneens gestart met de uitwerking van de Geopunt-Kaart en de Geopunt-Website en het portaal in zijn totaliteit.

Zo is het zoeken op kaart verder uitgewerkt (zoeken op adres, coördinaat, perceelsnummer,…). Maar ook het “lagenpaneel” werd aangemaakt waar je geselecteerde lagen  en plaatsen in terechtkomen. Hierin zal je als gebruiker ook kunnen browsen door de meer dan 600 kaartlagen van  Geopunt-Kaart.

Voor de Geopunt-website werd de informatiearchitectuur afgerond en zullen in komend kwartaal de componenten gebouwd worden en de content langzaam gemigreerd worden.

 Tijdens de Gebruikersdag Open en Geo Data op 24 juni 2022 werd extra toelichting over het vernieuwingstraject gegeven.

 

Impactanalyse

Hartelijk dank voor de input op onze oproep in onze vorige nieuwsbrief in het kader van de impactanalyse. We analyseerden reeds een aantal zaken:

  • De look & feel zal in lijn liggen met de andere websites van de Vlaamse Overheid en Geopunt zal ook vlot toegankelijk worden op mobiele toestellen. Het zal ook makkelijker zijn om de juiste kaartlaag te zoeken.

  • Wat de plugins betreft, willen we er voor zorgen dat updates aan de plug-ins gesynchroniseerd zijn met de updates van de GIS pakketten en zullen we ook een plug-in voor ArcGIS pro voorzien.

  • Een aantal zaken zullen een kleine wijziging ondergaan, zoals bv. het toevoegen van een publieke service (KML verdwijnt, maar WMTS komt in de plaats) en de tekentools zullen vereenvoudigd worden (enkel nog meten en tekenen).

  • Sommige functionaliteiten werden niet weerhouden voor de vernieuwde Geopunt, omdat we enerzijds enkel willen focussen op de basisfunctionaliteiten van de kaart en anderzijds er ook voldoende (gratis) alternatieven beschikbaar zijn, zo bv. routering, afdrukken.

  • Niet alle kaarttoepassingen zullen behouden blijven zoals ze nu beschikbaar zijn in het huidige Geopunt. Voor een aantal bestaande kaarttoepassingen komen er alternatieven in de vernieuwde Geopunt-Kaart (vb. Reis door de tijd), voor de rest voorzien we alternatieven en workarounds.

Meer info over de impact van de vernieuwing vind je op deze pagina.

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het transitietraject,  werken we ook de komende maanden nog verder aan de impactanalyse.

Mocht je nog graag input doorgeven over Geopunt-linken (URL’s/minikaarten/…) die je gebruikt in eigen toepassingen/omgevingen/processen, kan je dit nog steeds doorgeven via digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be.