Wat is Vo-ALM Basisifaciliteit? (VO-ALM)
- Alessia Krioutchkova (Deactivated)
- Dirk De Mal (Unlicensed)
- Chris Gruwier
Vo-ALM Basisfaciliteit (VO-ALM)
Wat?
De Vo-ALM Basisfaciliteit, of kort Vo-ALM, is een beheerde Atlassian oplossing die door Digitaal Vlaanderen wordt aangeboden aan de brede Vlaamse entiteiten en de dienstverleners die in opdracht van de Vlaamse overheid werken. Concreet gaat het om de producten: Jira, Confluence en Bitbucket opgezet volgens het Vo-veiligheidsbeleid. Met Vo-ALM Basisfaciliteit wil Digitaal Vlaanderen voorzien van een kost neutrale, ontzorgde, schaalbare en high-available Atlassian omgeving voor issue tracking, content creation en source control dewelke voldoet aan het Vo-veiligheidsbeleid en maximaal gebruik maakt van de Vo-bouwstenen in een CloudNative & DevOps georiënteerde omgeving.
Als onderdeel van deze oplossing wordt er ook een dienstaanbod gerealiseerd, bv het aanmaken van projecten, workflows, trainingen op maat etc. De dienstverlening wordt gerealiseerd door Cronos.
Deze toepassing biedt 3 kernfunctionaliteiten aan in een voor de klant ontzorgde CloudNative omgeving :
De mogelijkheden van deze producten:
- In Jira beheert men typisch Epics/Stories/taken en defecten. Epics en stories zijn begrippen uit de Agile wereld: een story representeert een product increment (een kleine feature) beschreven in niet technische termen vanuit het oogpunt van een gebruiker van het systeem dat wordt (door)ontwikkeld. Stories worden op een logische wijze gegroepeerd in een groter geheel in de vorm van een Epic. Stories worden door een ontwikkel team geïmplementeerd in een Sprint (=’timebox’). Het ontwikkel team ‘commit’ zich om een verzameling van Stories te implementeren tegen het einde van de sprint, volgens de principes van het zelf- organiserend team. Epics worden zo gerealiseerd over verschillende sprints heen, eventueel door verschillende teams. Als een alternatief voor de Sprintwerking kan er ook met Kanban gewerkt worden: Jira ondersteunt vlot beide methoden. Combinaties zijn ook mogelijk: bv Epics worden beheerd via een Kanban, terwijl de Stories in deze Epics in Sprints worden geïmplementeerd.
Jira wordt dus vaak gebruikt door ontwikkel teams, maar ook andere teams kunnen er gebruik van maken voor hun algemeen taken beheer. Samengevat: Jira gaat over de ‘wereld van het werk’
- Ontwikkel teams die Stories implementeren hebben vaak nood aan bijkomende informatie/specificaties, bv een business/functionele analyse, test scenario’s etc. Deze kunnen worden geschreven in Confluence. Het is een corporate wiki waar er vlot kan worden samengewerkt op ‘levende’ documentatie. Het linken van informatie in Jira en Confluence is een krachtige mogelijkheid van deze tools: het zorgt er voor dat de relevante informatie met behulp van één muisklik kan worden teruggevonden en ook actueel wordt gehouden. Vaak wordt er ook bijkomende informatie geschreven in Confluence tijdens het ontwikkel proces: howto’s, technische documentatie, etc…
Project opvolging kan ook in Confluence gebeuren: definitie van werk pakketten, mijlpalen en overzichten van de vooruitgang gebaseerd op Epics en Stories die rechtstreeks uit Jira komt en dus up-to-date is. Samengevat: Confluence gaat over de ‘documentaire’ wereld.
- Ontwikkelaars realiseren Stories door het schrijven van broncode (bv in Java). Deze broncode wordt bijgehouden in een versie controle systeem: Bitbucket. Stapsgewijs wordt een historiek van wijzigingen opgebouwd, telkens gelinked aan een Story of een defect. Op deze manier is er een perfecte traceerbaarheid tussen het kader van de wijziging (Story of defect) en de resulterende broncode. Ontwikkelaars weten dus waarom een bepaalde wijziging ooit gebeurd is. Uiteraard is dit ook belangrijk in het release management proces en auditeerbaarheid in het algemeen.
Waarom?
De meerwaarden van deze oplossing zijn:
Ontzorging: u kan uw aandacht en middelen ten volle richten op het realiseren van uw bedrijfsdoelstellingen
Continuïteit: belangrijke bedrijfsinformatie bevindt zich in een Vo oplossing ipv verspreidt op systemen van verschillende dienstverleners
Samenwerkingsmogelijkheden: mensen van verschillende entiteiten en dienstverleners kunnen samenwerken op één oplossing
Veiligheid: de oplossing is gerealiseerd volgens het veiligheidsbeleid van de Vo. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van PAM, SIEM/SOC en er is een integratie voorzien met het gebruikersbeheer. U bepaalt zelf wie toegang heeft tot welke informatie. De oplossing wordt gehost binnen de EU op AWS en is Internet ontsloten.
- Op maat: De inrichting van deze tools kan gebeuren op maat van uw organisatie en werking. Er wordt dus geen vaste manier van werken opgelegd.
Deze toepassing werd ingeregeld met het oog om maximaal gebruik te maken van de Vo-Bouwstenen (ACM/IDM, KMaaS, PAMaaS, … ), het voldoen aan de Vo-veiligheidsclassificatie & gepaard gaande GDPR regelgeving, het faciliteren van een goede samenwerking tussen de verschillende ICT-Dienstverleners in het Ecosysteem en het ontlasten van gebruikers met het operationeel beheer van dergelijke toepassingen.
Voor wie?
- Vlaamse entiteiten
Wat zijn de kenmerken van de aangeboden oplossing ?
De dienstleveranciers voor Applicatiediensten (Perceel 5) maken standaard gebruik van Vo-ALM in hun projectwerking en operationeel beheer. Als u als Vo-entiteit zelf beschikt over een Atlassian oplossing, zullen de dienstleveranciers deze gebruiken op uw vraag. Bijkomend is er ook de mogelijkheid, via een afzonderlijke werkaanvraag, je bestaande Jira/Conluence/Bitbucket omgeving over te hevelen naar de Vo-ALM.
Meer informatie?
Blijf op de hoogte via de ICT-nieuwsbrief van Digitaal Vlaanderen : Inschrijven via deze link
Relevante pagina's |
---|
Vragen of suggesties, contacteer ons via: integraties@vlaanderen.be
Heb je nood aan ondersteuning bij het gebruik van de toepassing, contacteer de 1700.