Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Table of Contents
stylenone
Note

De informatie op deze pagina wordt niet meer onderhouden. De inhoud is gepubliceerd in het document “Procedure Afbakening Gebouweenheden”, te vinden op https://www.vlaanderen.be/digitaal-vlaanderen/onze-oplossingen/gebouwen-en-adressenregister/gebruik-en-achtergrondinformatie .

Achtergrond & context

Gebouweenheden maken onderdeel uit van het gebouwenregister. Elke gebouweenheid krijgt een unieke identificator. In tegenstelling tot een adres volgt deze identificator de feitelijke levensloop van de ruimte. De identificator ontstaat wanneer de ruimte wordt gebouwd en verdwijnt pas wanneer de ruimte fysiek niet meer bestaat.

Er wordt veel data gekoppeld aan adressen. Maar als je goed kijkt, gaat deze data niet over het adres zelf, maar over het object waar het adres naar verwijst. Meestal is dit een woning, een appartement, of een handelszaak. Kortom, een functioneel zelfstandige en samenhangende ruimte in een gebouw. Het is dan logisch om een object te hebben om deze ruimte te identificeren, zodat we onze data aan de ruimte zelf kunnen koppelen. Als we de ruimte kunnen identificeren en er onze data aan kunnen koppelen, wordt het mogelijk om informatie over deze ruimte tussen administraties uit te wisselen.

Met de overgang van CRAB (Centraal Referentieadressenbestand) naar het Gebouwen- en Adressenregister (GRAR) is het voor de decentraal beheerders (steden en gemeenten) niet altijd duidelijk hoe en wanneer de aanmaak en bijwerking van gebouweenheden moet gebeuren.

Ook voor afnemers van de data, die interne logica bouwen op gebouweenheden, is de bestaande afbakening voor gebouweenheden onvoldoende sluitend. Bij de start van dit traject worden gebouweenheden al gebruikt en dienen we bestaand gebruik dus ook te analyseren en waar nodig te reviseren op de nieuwe afbakening.Het begrip van gebouw en gebouweenheid is onmisbaar om het huisnummer en/of het busnummer te kunnen bepalen en deze adresseerbaar te maken. Daarnaast bieden gebouweenheden binnen gebouwen meer duiding over het (verschillend gebruik) dat binnen een gebouw kan bestaan; wij definiëren dit als het gebruiksdoel van een gebouw.

Ambitie

Digitaal Vlaanderen ambieert kwaliteitsvol en consistent decentraal beheer en hergebruik van gebouweenheden door te voorzien in duidelijke afbakeningsregels gekoppeld aan concrete praktijkvoorbeelden

...

Tip

Doel: moeilijkheden en onduidelijkheden rond de bestaande beslisboom capteren en komen tot een eenduidige beslisboom

Output: beslisboom afbakening gebouweenheid

Timing: 01/03/2024 - 30/06/2024

Op basis van heel concrete probleemgevallen in de praktijk bespreken we gedurende enkele thematische workshops de verschillende criteria van de beslisboom. De thematische workshops zijn samengesteld uit leden van lokale en Vlaamse overheden. De oproep tot deelname werd breed gecommuniceerd.

...

Het doel is niet om impact te vermijden maar om goed te begrijpen waar welke impact zit en deze t.o.v. elkaar af te wegen bij de beslissing tot afbakening. Naast de impact voor gebruikers, zullen uiteraard ook de haalbaarheid qua beheer en afspraken in het kader van BeSt Add (interfederale set aan adressen) mee in rekening genomen worden.

https://vlaamseoverheid.atlassian.net/wiki/spaces/AGBVBR/pages/6751485996/Impact+afbakening+op+stakeholders

2. Informeren beslisboom

Tip

Doel: Informeren van alle stakeholders rond de nieuwe beslisboom. Feedback capteren ter verduidelijking van de beslisboom. Op dit moment is het niet meer de bedoeling om de beslisboom inhoudelijk nog te wijzigen.

Output: brede communicatie nieuwe beslisboom

Timing: 01/07/2024 - 30/09/2024

De nieuwe beslisboom zal via diverse kanalen doorgestuurd worden om feedback hierop te capteren. De nieuwe beslisboom kan lichtjes wijzigen n.a.v. gecapteerde feedback. De nieuwe beslisboom staat gedurende deze fase niet meer ter discussie maar feedback dient eerder om verduidelijking te scheppen waar dit nog nodig is.

...

Tip

Doel: Uitwerken van een handleiding voor decentraal beheer waarin de nieuwe afbakening rond gebouweenheden is opgenomen en die voorziet in een praktische handleiding om het beheer uit te voeren.

Output: handleiding decentraal beheer voor gebouweenheden

Timing: 01/07/2024 - 30/09/2024

4. Verandertraject

Tip

Doel: Decentrale beheerders en gebruikers van gebouweenheden informeren en opleiden rond de nieuwe afbakeningsregels om dit in de praktijk ook te kunnen gebruiken.

Output: decentrale beheerders en gebruikers kunnen de nieuwe afbakeningsregels interpreteren en gebruiken

Timing: 01/10/2024 - 01/12/2024

5. Monitoring en opvolgen naleving afbakeningsregels

Tip

Doel: Het naleven van de de afbakeningsregels door de monitoring en opvolging op de veranderingen in onze data.

Output: Gebruik van gebouweenheden word uniform en volgens de feitelijke toestand weergegeven in ons gebouwenregister.

Timing: Vanaf 01/12/2024

Digitaal Vlaanderen zal zoveel mogelijk de afbakeningsregels doen naleven via monitoring en opvolging van veranderingen in onze registers. De bestaande data en objecten zullen niet via een migratie traject aangepast moeten worden. Digitaal Vlaanderen streeft naar een zo correcte mogelijke weergave van de feitelijke toestand via meldingen van onze raadplegers.