Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Voor het SDG p16c-luik wil men op federaal niveau toegang krijgen tot de informatie omtrent vergunningen toegewezen aan bedrijven en van dossiers op Vlaams en lokaal niveau van die bedrijven. Er zijn op Vlaams niveau twee relevante bronnen: DOSIS voor dossierstatusinformatie en de Toelatingenmodule voor toegekende vergunningen/erkenningen/… . Het is mogelijk om voor een productaanvraag een DOSIS-dossier te hebben, maar geen overeenkomende Toelating in de Toelatingenmodule. Het is mogelijk dat er voor een aanvraag zowel een DOSIS-dossier als Toelating gekoppeld is. En het is ook mogelijk dat er wel een Toelating is, maar geen gekoppeld DOSIS-dossier.

Ook IPDC/LPDC zal een grote rol in deze usecase spelen. Op het federale niveau kijkt men naar een Centrale centrale StatusTracker om statusinformatie te onsluiten ontsluiten naar de ondernemers die de SDG p16c applicatie gebruiken. Op de interbestuurlijke architectuurmeeting van 20/9/24 werd beslist dat de KBO-TAP wordt in het achterhoofd gehouden als solution voor deze StatusTracker, maar hier is nog geen beslissing over gevallen.

...

niet de rol zal opnemen van StatusTracker. Er zal dus een nieuwe component worden opgezet.

Upsync naar federaal niveau

  • De ondernemer wil de status van zijn dossiers kunnen opvragen. DOSIS statussen worden bepaald per verwerkende entiteit en per product. Deze configuratie wordt bepaald bij de aansluiting van een verwerkende entiteit op DOSIS. Een mapping van DOSIS op de StatusTracker wat betreft statussen is dus moeilijk, en er zal informatie verloren gaan. Digitaal Vlaanderen pleit ervoor om de statussen te behouden voor informatie uit DOSIS (er moet wel een vertaling van statusnamen naar het Engels voorzien worden). Ook wat betreft de naamgeving van de vergunning pleit Digitaal Vlaanderen ervoor om de officiële productnamen te behouden richting het federale niveau. Op die manier wordt het configuratiewerk zowel op Vlaams als op federaal niveau tot een minimum beperkt. (Per definitie is het vandaag trouwens ook zo dat de KBO geen inhoudelijke verantwoordelijkheid heeft over de specifieke vergunningen, en de partij volgt die de toelating wil laten toevoegen in de StatusTracker). In de StatusTracker zal een verwijzing naar een DOSIS-dossierID moeten worden bijgehouden zodat later de statuswijziging op de correcte lijn kan doorgevoerd worden. Een ondernemer kan overigens ook eenzelfde vergunning meer dan één keer aanvragen.Federaal wordt er het RPA (Regional Product Aggregate) Tijdens de SDG-workshops in de loop van juli '24 werd beslist om naamgevingen van statussen in de StatusTracker te uniformiseren voor alle gewesten. Ook welke status in DOSIS (Vlaamse fase + Vlaamse code) moet worden vertaald (gemapped) naar welke status in de StatusTracker zal centraal in de StatusTracker gebeuren.

  • Federaal wordt het CPPC opgezet. Het gaat om een readcopy die aggregaat dat zal gevuld worden met een bepaalde set van producten die aangeboden worden vanuit de verschillende regio’s (Vlaanderen, Brussel, Wallonië, en eventueel federaal). Digitaal Vlaanderen pleit ervoor om deze te laten opvullen en updaten met LDES (vandaag reeds in place). Dit register kan worden gebruikt zowel p16c als in functie van het Linkenregister.

Info

De technische integratie die zal bepalen hoe de informatie uit IPDC zal gesynchroniseerd worden met de CPPC zal worden besproken in de CPPC-taskforce. Deze sessies starten in september '24.
IPDC biedt vandaag out-of-the-box data aan via API en LDES.

  • DOSIS zal een beperkte set aan gegevens (verder te bepalen, maar denk aan dossierID, KBO-nr, productID, status) richting met het federale niveau ontsluiten via (StatusTracker) moet synchroniseren. ontsluiten. Ook de Toelatingenmodule zal een set aan gegevens moeten synchroniseren met de StatusTracker. Het zal belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat alle records in de Toelatingenmodule die toelatingen betreffen die binnen de SDG p16c-scope vallen, voorzien zijn van een DOSIS dossier-ID. Zonder dit ID kan de link naar de toelating niet mee opgenomen worden in de StatusTracker.

Info

De technische integratie die zal bepalen hoe de informatie uit DOSIS en de Toelatingenmodule zal gesynchroniseerd worden met de StatusTracker zal worden besproken met de gegunde partner tijdens de ontwikkeling van flow C. Digitaal Vlaanderen pleit voor het gebruik van een eventhub. Telkens wanneer er een (status)wijziging gebeurt op een Vlaams of lokaal dossier waarvan het gekoppelde product binnen de SDG p16c-scope valt zal dit als event op de eventhub worden geplaatst, die een federale webhook zal aanroepen. De StatusTracker moet deze informatie kunnen opslaan, inclusief de custom statussen, die vervolgens ontsloten kunnen worden naar de SDG p16c-applicatie.

Downsync van federaal niveau

De

...

Note

Zoals hierboven vermeld pleit Digitaal Vlaanderen ervoor om de officiële productnamen te behouden richting het federale niveau. VLAIO pleit ervoor naamgevingen op federaal niveau te uniformiseren, met koppeling met een achterliggend product.
EDIT 15/7: In de afgelopen workshops rond de PoC voor de centrale StatusTracker is bij meerderheid beslist om de statussen voor de dossiers op federaal niveau te uniformiseren over alle gewesten heen. De mapping zal gebeuren op centraal niveau. Daar zal dus bepaald worden welke status in DOSIS (Vlaamse fase + Vlaamse code) moet worden vertaald naar welke centrale status in de StatusTracker.

HL integraties

Overview.pngImage RemovedStatusTracker zal up-to-date statusinformatie bevatten die in DOSIS niet gekend is, omdat federale entiteiten niet integreren met DOSIS. Om SDG-compliant te zijn zullen ze dit wel moeten doen met de centrale StatusTracker, hetzij door de status manueel bij te werken via de webinterface van de StatusTracker, hetzij door een API-integratie. Het loont de moeite om te onderzoeken of er behalve een upsync (van DOSIS naar de StatusTracker) ook een downsync (van de StatusTracker naar DOSIS) kan voorzien worden.

Note

Wanneer de interbestuurlijke gesprekken plaatsvinden omtrent de integratie tussen DOSIS en de StatusTracker moeten Kjell Baert en christophe.vanderhaeghen betrokken worden, zodat zij dit mee kunnen bekijken.

Voorstel HL architectuur

Overview.pngImage Added

AVG

(nav feedback DPO Digitaal Vlaanderen)

Digitaal Vlaanderen is verwerker van de gegevens in DOSIS, afkomstig van de aangesloten entiteiten/lokale besturen, die de rol van verwerkingsverantwoordelijke invullen. Elk van deze partners moet voor elk van de de producten waarvoor ze een DOSIS-integratie hebben bepalen of het om een persoonsgegevens gaat. Bij de meeste IPDC-producten zal dat niet het geval zijn, maar we moeten dit kunnen uitsluiten voor alle producten in scope van SDG procedure 16c. Er moet hierbij rekening gehouden worden dat niet alle KBO-registraties “anonieme” bedrijven zijn. Sommige registraties zijn eenmanszaken, waarbij er sprake kan zijn van gevoeligheid van data.

Als het niet over een persoonsgegeven gaat, dan is melding dat we dit gegeven synchroniseren naar de KBO-TAP StatusTracker aan de betrokken partner voldoende.

Als het wel over een persoonsgegeven gaat, dan moet de partner zelf een overeenkomst sluiten met KBOde eigenaar van de StatusTracker, hetzij een protocol, hetzij een verwerkersovereenkomst.

Info

Update 3/9/24: Voor de opzet van de PoC voor de Q&A Engine en Routing Engine werd Vlaanderen gevraagd om tegen 13 september een lijst aan te leveren van alle producten die van toepassing zijn op de usecase “horecazaak in Antwerpen”. VLAIO zal deze lijst aanleveren. We zullen deze lijst alvast gebruiken als eerste insteek om de way of working betreffende hierboven AVG-maatregelen in place te zetten.