De intercommunales dienen niet langer zelf toe te treden tot de beraadslaging FO nr. 18/2015. Het informatieveiligheidscomité bevestigde in het verleden wel degelijk de toetreding van een aantal intercommunales (waaruit dan een overeenkomst volgde die op de website van FOD Mobiliteit werd gepubliceerd), maar aanvaardt deze aanvragen niet meer aangezien zij ook niet bij de begunstigden van de beraadslaging worden vermeld.
...
Voor de weergave op onze website, categorie "GAS: intergemeentelijke samenwerkingen en provinciebesturen" betekent dat dat intercommunales die nu toegang mogen krijgen voor bepaalde gemeenten, zelf geen link meer naar een overeenkomst zullen bevatten, zoals dat voor anderen tot nu toe wel het geval was.
...
Geldt dit enkel voor nieuwe aansluitingen van intercommunales ?
Zijn de huidige intercommunales aangesloten bij MAGDA geïmpacteerd en wie is dan verwerkingsverantwoordelijke en wat met gemeentes die deel uitmaken van een intercommunale en niet beschikken over een protocol overeenkomstvoor GAS. Volgens de ondertekende en gepubliceerde protocoloverreenkomsten zijn de intercommunales verwerkingsverantwoordelijke.
Wat als een gemeente toetreedt tot een intercommunale die reeds is aangesloten bij MAGDA ?
Hoe gebeurt de aanmelding van een sanctionerend ambtenaar van een intercommunales, logt hij/zij in als medewerker van een intercommunale of van de gemeente waarvoor een gasboete wordt ingeschreven en hoe vertaalt dit zich naar logging (user/targer organisation)
Hoe groot is het probleem?
Hoeveel parkeerbedrijven zijn er rechtstreeks aangesloten?
De meeste uri’s lijken mij OK?
https://app.powerbi.com/groups/me/apps/933f1d40-fc80-4ebc-85ec-57f01ede9c2e/reports/56b39bdc-8f35-41fb-831f-d24cec92203c/ReportSection?ctid=0c0338a6-9561-4ee8-b8d6-4e89cbd520a0&experience=power-bi - selecteer parkeer in uri
...